Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ukrayna Rus kruvazör gemisini vurdu mu? Rusya'dan açıklama - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlangıcından bu yana denizdeki en sıcak gelişme yaşandı. Savaşın ilk günlerinde Yılan Adası'ndaki saldırısı ile bilinen Rus donanmasının Karadeniz'deki amiral gemisi Moskova’da bir patlama meydana geldi.

        Ukrayna tarafı ile Rus tarafının çelişkili açıklamaları birbirini izledi. Ukrayna'nın "Neptün füzesi ile vurduk" açıklaması ile füzenin özellikleri de savaşı takip eden dünya kamuoyunca mercek altına alınırken Rusya'nın amiral gemisinin önemi de vurgulanıyor.

        UKRAYNA: GEMİ BATMAYA BAŞLADI

        Ukrayna'nın güney askeri komutanlığı, Neptün füzesiyle vurdukları Rusya'ya ait Moskova adlı kruvazör gemisinin batmaya başladığını söyledi.

        Facebook'tan açıklama yapan Ukrayna'nın güney askeri komutanlığı, "Rus kruvazör gemisini vurduktan sonra gemide yangın çıktı. Kötü hava koşullarıyla beraber gemi batmaya başladı." ifadelerini kullandı.

        Reuters açıklamaları henüz doğrulayamadığını aktardı.

        UKRAYNA: NEPTÜN FÜZESİYLE RUSYA'YA AİT KRUVAZOR GEMİSİNİ VURDUK

        Ukrayna makamları Neptün füzesiyle Karadeniz'de Rusya'ya ait Moskova adlı kruvazör gemisini vurdukları, geminin yandığını duyurdu.

        Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Odessa Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Maksim Marçenko yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerince fırlatılan iki Neptün seyir füzesinin Rus filosuna ait Moslova kruvazör gemisine isabet ettiğini belirterek, bunun sonucunda gemide yangın başladığını kaydetti.

        Marçenko, çok ciddi bir hasar gören kruvazörün tahmini mürettebat sayısının 510 olduğunu ifade etti.

        Öte yandan Ukrayna basını, Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde Yılan Adası'ndaki Ukrayna askerlerine saldırı düzenleyen Moskova kruvazörünün, 2014'teki Kırım'ın yasa dışı ilhakı sırasında Ukrayna gemilerinin sahilden ayrılmasını da engellediğini bildirdi.

        REKLAM

        RUSYA'DAN AÇIKLAMA

        Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait "Moskova" kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini bildirdi.

        Ukrayna’nın Neptün füzesiyle vurduğunu duyurduğu Rus Karadeniz filosuna ait “Moskova” isimli geminin durumuna ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Moskova kruvazörü, çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak etmesi nedeniyle ağır hasar gördü.” ifadesi kullanıldı.

        Gemideki mürettebatın tahliye edildiği kaydedilen açıklamada, yangının çıkış nedeninin araştırıldığı belirtildi.

        ABD: NEYİN SEBEP OLDUĞUNU BİLMİYORUZ

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD'nin Rusya'ya ait kruvazör gemisinde çıkan yangına neyin sebep olduğuna ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

        Kirby, "Patlamaya neyin sebep olduğunu bilmiyoruz." dedi.

        GEMİ HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

        BBC'nin aktardığına göre Moskova kruvazörü, Sovyetler Birliği döneminde, halen Ukrayna'ya ait olan ve işgal sonrası Rus birliklerinin sık sık bombaladığı ülkenin güneyindeki Mykolaiv kentinde inşa edildi.

        186 metre uzunluğundaki gemi 1979'da denize indirildi, ilk adı Slava'ydı.

        Daha sonra adı Moskova olarak değiştirilen gemi, 2000'de Karadeniz filosunun kalbi oldu, 2020'de tadilattan geçirildi.

        Kruvazör, 16 adet 700 kilometrelik menzile sahip P-1000 Vulkan tipi gemisavar füzeleri ile S-300 hava savunma sistemiyle donatıldı.

        2015'te Akdeniz'de Rus donanmasının daimi görev gücünün yönetildiği gemi, Suriye'deki Rusya'ya ait Hmeymim Hava Üssü'nün korunmasında da önemli rol oynamıştı.

        "KARADENİZ'DE DENİZ SAVAŞI BAŞLADI"

        Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu sosyal medya hesabından konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Tokmakoğlu, "Ukrayna Odessa açıklarında bulunan Rusya savaş gemilerinden Amiral Gemisi Moskova'yı Rus yapımı Neptün füzesiyle vurdu. Neptün 280 NM menzilde etkili. Rusya bunu biliyordu ancak avlandı. Savaşın başından bu yana donanmayı bu menzil içinde tuttu. Büyük hata. Aktif tedbir!" ifadelerini kullandı.

        Karadeniz'de deniz savaşının başladığını belirten Tokmakoğlu, "Moskova Neptün füzesi ile vuruldu. Ancak Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Johnson'dan Harpoon istedi bu da gelecek. Odessa açıklarında 50 günden bu yana bekleyen Rusya savaş gemilerini ya geriye alacak ya da Odessa bölgesindeki bataryaları vuracak" dedi.

        Tokmakoğlu devamında Rusya'nın Moskova amiral gemisinin çıkan yangınla zarar gördüğü açıklamasını belirterek, "İstihbarat ve tehdit değerlendirmesi eksikse kazanamazsınız. Rusya için bir geminin önemi olmaz demeyin. Bu olay harp tarihine geçecek nitelikte" değerlendirmesini yaptı.

        Savunma Sanayii Uzmanı Arda Mevlütoğlu da sosyal medya hesabından Ukrayna'nın "Neptün füzesi ile Rus gemisini" vurduk açıklamasını değerlendirdi.

        Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasını işaret eden Mevlütoğlu, "Personelin gemiyi terk etmesi, geminin kurtarılamayacak şekilde hasar aldığı, yangının ve buna mukabil oluşan hasarın kontrol altına alınamadığı anlamına geliyor. Geminin batması ya da en azından onarılamayacak kadar ağır hasar almış olması son derece muhtemel." ifadelerini kullandı.

        Mevlütoğlu, "Eğer bu hasar, söz gelimi Ukrayna'nın ateşlediği Neptün füzesinin, Slava'nın taşıdığı ve her biri 1,000kg harp başlığı taşıyan P-500 Bazalt füzelerine isabeti sonucu gerçekleşmişse bu, geminin hava savunma sistemlerinin zafiyetine ve tasarım sorununa işaret eder." dedi.

        Ayrıca Slava'nın, Soğuk Savaş döneminde açık denizde NATO deniz görev güçleriyle, ABD uçak gemisi görev gruplarıyla çarpışmak için tasarlandığını aktardı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ