Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Esra Çoruh moda yazıları, Paris moda evleri

        Esra ÇORUH/HT CUMARTESİ

        ecoruh@htgazete.com.tr

        Minimal

        Minimal ve zarif çizgiler, 2015 yaz couture koleksiyonlarının göze çarpan detaylarından oldu. Hafif kumaşların detaylar ve işlemelerle tamamlandığı parçalar, bu sezonun hem sade hem de iddialı olacağının da işaretleri... Bu sene Oscar Ödül Töreni’nde de minimal tasarımların tercih edileceği kulağımıza gelen bilgiler arasında, şimdiden örnekleri görmek için sabırsızlanıyoruz.

        Işıl ışıl

        Işıltısız bir haute couture koleksiyonu düşünülemez. Yeni sezonda ışıltılı detayları zarif işlemeler ve motiflerle muhteşem couture tasarımlarının üzerinden gördük. Alexandre Vauthier, Christian Dior, Elie Saab, Giorgio Armani, Valentino ve Zuhair Murad’ın zarif ve ışıltılı couture parçaları hem kırmızı halı hem de şık davetlerin vazgeçilmezi olacak.

        Takım elbise

        Couture denince aklınıza sadece prensesler gibi kabarık elbiseler gelmesin, artık takım elbiseler de birer couture parça olarak sayılıyor. Sportif şıklık hazır giyim parçalarında karşımıza çıkarken maskülen seksilik couture’de hayat buluyor. Couture defilelerinde smokin ceketler, fiyonklarla tamamlanan kısa ceketler ve siyah bol pantolonlar maskülen şıklığı garantiledi. Jean Paul Gaultier, Maison Martin Margiela, Schiaparelli, Versace, Giambattista Valli seksi tasarımlarının yanı sıra maskülen parçalarıyla da kendilerine hayran bıraktılar.

        Tül transparan

        Yeni sezonda kat kat tüller, kabarık eteklerde başımızı döndürürken seksi geometrik geçişler ve zarif payetler transparan kumaşlarla karşımıza çıktı. Seksapelliği zarif transparanla öne çıkaran tasarımcılar, kadınları şık davetlerde cesur göstermeye kararlı gibiler. Alexandre Vauthier, Elie Saab, Giorgio Armani, Valentino, Jean Paul Gaultier, Versace ve Zuhair Murad’ın transparanlarıyla kırmızı halının en cesuru olmaya hazırız!

        Çiçek bahçesi

        Kocaman çiçekler, 3D formlar ve floral baskılarla baharı buram buram hissettik. Giambattista Valli, Christian Dior, Elie Saab, Victor&Rolf ve Giorgio Armani gibi birçok moda evi capcanlı çiçekleriyle ilkbaharı soğuk günlere taşıyacak gibi görünüyor. Chanel defilesinde Lagerfeld’in çiçek bahçesinden bahsetmeden geçemeyiz. Chanel’in önümüzdeki sezon için hazırladığı rengârenk bahçede neler yok ki; maviler, sarılar, kırmızılar, turuncular, siyahlar ve bu renklere hayat veren çiçekler...

        Couture şapkalar

        Couture koleksiyonlarında bu sezon farklı tasarımlarıyla şapkalar dikkat çekti. Canlı renkleri birbirinden şık fileli bereler ve geniş şapkalar taçlandırdı. Victor&Rolf’un sazlardan tasarlanan kocaman şapkaları, Chanel’in şık fileli bereleri ve geniş şapkaları, Schiaparelli’nin fesleri, Giambattista Valli’nin peçeli fiyonk taçları görülmeye değerdi.

        Zarif kemer

        Haute couture tasarımların yeni sezonda en zarif tamamlayıcısı hiç şüphesiz fiyonklar ve ince kemerler oldu. Giorgio Armani’nin kocaman fiyonkları, Versace’nin büyük kemerleri, Elie Saab ve Zuhair Murad’ın bele vurgu yapan zarif kemerleri tasarımlara ayrı bir hava kattı.

        Bembeyaz

        Beyazın en asil tasarımlara hayat verdiği gerçeği bu sezon couture koleksiyonlarında adeta ispatlandı. Versace’den Alexandre Vauthier’e, Chanel’den Zuhair Murad’a beyaz, tüm ihtişamıyla karşımızdaydı. Gelinlik hayalleri kurmak isteyenler, bu koleksiyonlara göz atabilir.

        İlham kaynakları sanat

        Bu sezon da tasarımcıların önemli ilham kaynaklarından biri sanattı. Koleksiyonda sanatsal detaylar öne çıktı. Valentino ilhamını Rus folklorundan, Shakespeare’in dizelerinden ve Marc Chagall’ın hayatı ve resimlerinden alan koleksiyonuyla karşımızdaydı. Geleneksel Rus nakış ve desenlerinin bol bol kullanıldığı koleksiyonda, yine geleneksel Rus giysilerinin modern yorumlarını da gördük. Koleksiyondaki nakışlı yelek ve ceketler, geleneksel çiftçi kıyafetlerinin birer yansımasıydı adeta. Diğer yandan, Shakespeare ve Chagall’den ilhamını alan romantizm etkisi de oldukça yoğun. Aşka dair dizelerin kıyafetlerin üzerine işlendiği koleksiyonda, uçuş uçuş kumaşlar üzerinde kullanılan gökkuşağı renkleri, yıldız ve bulut desenleri bunu kanıtlar nitelikte. Paris Haute Couture Moda Haftası’nın ikinci gününde ise tasarımcı Raf Simons, ilhamını müzik efsanesi David Bowie’den alan oldukça çarpıcı bir Christian Dior koleksiyonuyla karşımızdaydı. Canklı renklerin, çizgilerin, grafik desenlerin, çiçeklerin ayrı ayrı ve karışık olarak kullanıldığı koleksiyon 60’lı ve 70’li yılları oldukça modern ve hatta fütüristik bir yorumla günümüze taşıdı. Kıyafetlerin her renkte rugan çizmelerle tamamlandığı koleksiyonda Simons, hem çizmelerin topuklarında hem de kıyafetlerde pleksi kullanarak bu modern ve fütüristik etkiyi güçlendirmiş oldu. Özellikle ışıltılı tulumlarla, vücudu sıkı sıkı saran grafik desenli streç tulumların dikkat çektiği ve Bowie ilhamını açıkça ortaya koyduğu koleksiyonla Simons yine şaşırtmayı ve modaseverleri büyülemeyi başardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ