Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Hamilelik döneminde yapılan pilates hareketleri!
        1

        Hamile kadınlarda bel ve boyun sağlığının önemi üzerine konuşan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Orkun Toktaş ve Prof. Dr. Deniz Konya, hamilelerde bel ağrısı ihtimalinin büyük boyutlarda olduğunu belirtti.

        2

        Hamilelik sırasında özellikle bel bölgesindeki kaslar ve bağ dokuların gebelikle birlikte gevşediğini söyleyen hekimlerimiz, bağ dokuların ve taşıyıcı organların gevşeme amaçlarını ise gebeliğe yer açmak amacıyla esnediğini ve gevşediğini anlattı.

        3

        Buna ilaveten anne karnında ekstra bir yük ve kilo artımı olduğunu, annenin hareketsizleştiğini ve bunların hepsinin ise bel ağrısına ve bel fıtığına davetiye çıkardığını ekledi.

        4

        Yrd. Doç. Dr. Zafer Orkun Toktaş, önceden mevcut bel fıtığının ve bel kaymalarının da gebelikle şiddetlendiğini veya daha önceden belirti vermezken bulgu verir hale geldiğini ifade etti.

        5

        Bel fıtığı olan kadınlar hamilelik sırasınde nelere dikkat etmeli?

        Kişinin fıtık olduğunu biliniyorsa, hamile kalmadan önce ameliyat olması gerekebilir diyen Dr. Konya, gebelik öncesinde bel ağrısı olanların ise bel MR çektirerek gebelik dönemine daha güvenli hazırlanabileceğini söyledi.

        6

        Gebelikte çok mecbur kalmadıkça MR ve tomografi gibi görüntülemeler çekmediklerini ifade eden hekimlerimiz, eğer fıtık bulguları çok kuvvetliyse gebeliğin ilk 3 ayı bittikten sonra MR çekilebileceğini, bunun da bebeğe hiçbir zararı olmadığına değindi.

        7

        Yrd. Doç. Dr. Zafer Orkun Toktaş, anne adaylarının ortalama %50-80 arasında değişen sıklıkta bel ve leğen kemiği bölgelerinde ağrı çektiklerini belirtti. Bebek sahibi olmayı planlarken, bel ve bacak kaslarını güçlendirerek gebeliğe hazırlanan anneler daha rahat bir hamilelik geçiriyor.

        8

        Bu şansı kaçıranlar içinse gebelik egzersizlerinin önemine vurgu yapıldı. Tüm gebeliklerde bel egzersizlerinin yararını belirten Dr. Toktaş, bunları tüm anne adaylarına tavsiye ediyor.Prof. Dr. Deniz Konya, fıtık teşhisi konan gebelerin ağır yük kaldırmaktan kaçınmaları gerektiği ve uzun süre aynı pozisyonda oturmamalarını önerdi. Fıtık olduğunu bilen bir kadının gebe kalmadan yapacağı hazırlığın ve doktor muayenesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ