Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Gökten düşen esrarengiz cihaz

        Lokman HAPPANİ / KİLİS (AHT)

        Kilis'in Musabeyli ilçesine bağlı Dutluca köyünde Mahmut Şahan adlı köylünün üzüm bağına gökyüzünden bir cihaz düştü. Üzerinde radiasone yazılı olan cihaz, üzümlerin kurumasına neden oldu.

        Bağ sahibi Mahmut Şahan yaptığı açıklamada, " Bağda bir metre çapında turuncu naylon gördüm. Naylonu kaldırınca üzerinde radiasone yazılı beyaz bir kutu gördüm. Ucunda da büyük çuval ağzı kadar bir balon buldum. Balon düşme sırasında patlamıştı ve üzerinde kireç şeklinde toz birikintileri vardı.

        Tuhaf bir koku hissettim başım dönmeye başladı. Paraşütüyle birlikte alarak eve getirdim. Bunun İsrail yapımı olduğu ve İsrailliler tarafından tarlalarımıza, bağlarımıza zarar vermek için atıldığını düşünüyoruz. Geçen yıl da bu bölgeye bir tane düştü, zeytinden mahsul alınmadı" dedi.

        Kilis Meteoroloji İl Müdürü Mehmet Özçil, Musabeyli ilçesine bağlı Dutluca köyünde vatandaşların bulduğu cihazın hava tahmin, basınç, rüzgar ve nem oranlarını alma konularında kullandığı öğrenildi. Özçil, "Vatandaşlarımız üzerinde radyosende yazılı olmasından dolayı doğal olarak şüphelenmişlerdir. Bu cihazlar bir balon yardımı ile atmosferin 15 ile 18 kilometresine kadar çıkabilmektedirler. Balonun basınçla patlaması sonrasında ona bağlı bulunan paraşüt açılarak aşağı düşer. Atmosferde toplanan bilgiler radyo sinyalleriyle yer istasyonuna iletilir. Bu istasyonlara Radiosonde gözlem istasyonları yani radyo frekansıyla çalışan gözlem istasyonları adıverilid. Türkiye genelinde sadece 6 ilde Diyarbakır, Adana, Samsun, İstanbul, Erzurum, Ankara'da bulunmaktadır. Kilis'te düşen cihazın Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden atıldığını tahmin etmekteyim" dedi.

        Cihazın herhangi bir şekilde insana ve tarıma karşı zarar vermediğini de sözlerine ekleyen Özçil, "Cihazı bulan vatandaşlarımız en yakın kolluk kuvvetlerine veya Meteoroloji Müdürlüğümüze getirerek bilgi verebilir. Cihazlar bir defalık kullanımlar içindir. İkinci bir kez kullanılmaz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ