Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şiddet mağduru kadınlara rehber

        Beyoğlu Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Vakfı'nın (SODEV) iş birliği, Avrupa Komisyonu'nun desteği ile hazırlanan rehber, Dolapdere Semt Konağı'nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

        Toplantıda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, kadın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ve ilçede 6 semt konağında, büyük çoğunluğu kadın olmak üzere 50 bin kişiye yönelik bilinçlendirme çalışması yürüttüklerini kaydetti.

        Eğitimden, sağlığa, sosyal etkinliklerden, yardım faaliyetlerine kadar 50 ayrı alanda bu faaliyetlerin sürdüğünü, amaçlarının özellikle kadınları evlerinden çıkararak, sosyalleştirmek ve kentle bütünleşmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Demircan, kadınları şiddete karşı bilinçlendirmek ve hak aramalarına yardımcı olmak amacıyla hazırlanan bu rehberin de bu çalışmaların bir parçası olduğunu söyledi.

        SODEV Başkanı Aydın Cıngı da kadının toplumsal konumunun yasal düzenlemelerle güçlendirilmesi doğrultusunda son yıllarda yapılan değişikliklerin, kadının toplum yaşamına bütünüyle katılımını sağlamaya yetmediğini belirtti.

        Kadının yaşama tam katılımı sağlanamamış, haklarını bilen ve kullanan bireyler olarak ortak edilmemiş bir toplumun, nicelik ve nitelik açısından yarısı eksik bir toplum olacağını ifade eden Cıngı, bu projenin birinci ayağının DİSK Tekstil-İş Sendikası'na bağlı kadın emekçilere dönük olarak ''Çalışan kadınların yasal hakları'' konusunda yapılan eğitim çalışması, ikinci ayağının da ''Kadınlar İçin Başvuru Rehberi-Beyoğlu İlçesi'' çalışmanın oluşturduğunu kaydetti.

        Cıngı, kadın haklarına yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme ve uygulama sürecinde daha çok yol alınması gerektiğini, bu yolun resmi ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile daha hızlı katedileceğini söyledi.

        -REHBERDE NELER VAR?-

        Rehberi hazırlanmasına katkı sunan avukat Gökçe Çiçek Ayata da şiddet mağduru kadınların destek almasını sağlamak amacıyla bu rehberi hazırladıklarını ve rehberde kadınlara destek sunan birimlerin 7 bölüme ayrılarak, toplam 53 birimin adres ve telefon numaralarına yer verildiğini kaydetti.

        Rehberde kadın haklarının, şiddetin ne olduğu, yasanın nasıl uygulanacağı, şikayet dilekçelerine ilişkin örneklerin yer aldığını anlatan Ayata, hukuki destek sunan birimler, adli tıp birimleri, sağlık kuruluşları ve sağlık yardımı sunan birimler, psikolojik destek sunan birimler, sığınma yardımı sunan birimler, ayni veya maddi destek sunan birimler, meslek edinme kursları ve işe yerleştirme imkanı sunan birimlerin ücretsiz hizmet sunacağını belirtti.

        Ayata, rehberde ayrıca haklar, kadına karşı şiddetin ne olduğu, nelerin şiddet olarak sayılabileceği, şiddete maruz kalındığında öncelikle yapılması gerekenler, 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un içeriği ve sağladığı korumalar, cinsel saldırı mağdurunun, izlerin korunması ve saklanması için yapabilecekleri, adli yardım hizmeti sunan telefon hatları ile dilekçe örneklerine yer verildiğini kaydetti.

        Rehberde Beyoğlu ilçesindeki sığınma evi, anaokulu, meslek kursları, tıbbi yardım, psikolojik danışmanlık, hukuksal yardım gibi hizmetler sunan sivil toplum örgütleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının iletişim bilgileri ve buralara başvuru koşullarına ilişkin bilgilerin de yer aldığını belirten Ayata, rehberin 15 Mart-15 Nisan tarihleri arasında belediye semt konaklarında düzenlenecek toplantılarda tanıtılarak, dağıtımının yapılacağını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ