Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Hatay mutfağı, hatay yemekleri, Akdeniz mutfağı, Nur TOPRAKOĞLU

        Nur TOPRAKOĞLU/ HT PAZAR

        ntoprakoglu@htgazete.com.tr

        3-6 Eylül arasında Hatay’da düzenlenen Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri’ne dünyaca ünlü pek çok şef katıldı. Etkinliğin ilk gününde İspanya’yı temsil eden ekibin şefi Michelin yıldızlı Jean Luc Figueras nefis bir akşam yemeği hazırladıktan sonra geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybedince katılımcılar derin bir üzüntüye boğuldu. İşte Lübnan’dan Fransa’ya, Cezayir’den İspanya’ya Akdeniz’in ünlü şefleri...

        600 çeşit yemeği ve sıra dışı lezzetleriyle “dünya gastronomi şehri” olma yolunda ilerleyen Hatay; UNESCO’ya adaylık başvurusu kabul edilen dünyadaki 4 kentten biri. Hatay Valiliği’nin koordine ettiği “Hatay İl Yenilik Platformu”nun projesi kapsamında 3-6 Eylül arasında Hatay’da düzenlenen Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliğine dünyaca ünlü şefler ve gurmeler katıldı. Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi’nden Aromatik Bitkiler ve Tıbbi Bitkiler Müzesi’ne Hatay ve çevresinde yer alan pek çok mekânda tadım ve workshop’lar düzenlendi. Dünyanın en önemli mozaik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapan Hatay Arkeoloji Müzesi ziyaret edildi. Ancak etkinliğin ilk günü Savon Otel’de düzenlenen İspanya tadım mönüsünü hazırlayan ekibin şefi Michelin yıldızlı aşçı Jean Luc Figueras’ın yemekten sonra geçirdiği ani kalp krizi sonrası hayatını kaybetmesi herkesi çok üzdü. Festivalin ikinci günü düzenlenen gala yemeği iptal edildi ve Figueras’ın anısına bir yemek organize edildi. Türk mutfağına özgü lezzetlerin tadıldığı yemeğin sonunda misafirlere tatlı olarak irmik helvası ikram edildi.

        Lübnan / Madalyalı Fouany

        Şef Rabih Fouany 1979’da Lübnan’da doğdu. Phoenicia Hotel Beyrut’ta baş şef olarak çalışıyor. 2006 yılında Paris’te düzenlenen Trophée National de Cuisine et Pâtisserie yarışmasında dördüncü oldu. Ünlü şef, “Académie Culinaire de France” üyesi ayrıca AUST mutfak eğitmeni. Fouany, 2008’de Lübnan’ı temsilen Boucuse D’Or yarışmasına katıldı ve 12 Asya ülkesinin katıldığı yarışmada 6’ncı oldu. Ayrıca 2008’de Bocuse D’Or Asya yarışmasında Şangay-Çin, Lübnan bölümündeki canlı yemek pişirme şovuyla altın madalya aldı.

        Fas / Baharat Kraliçesi Chafai

        Faslı kadın şef Choumicha Chafai’nin lakabı “Baharat Kraliçesi”. Fas, Fransa ve İspanya’da ilgiyle izlenen yemek programları hazırlayan ve ünlü yemek yarışması Master Chef’te jüri üyesi olan Chafai’nin 30’a yakın kitabı bulunuyor. Fas’ın en önemli 100 kadınından biri seçilen Chafai, 2013’ten bu yana bio baharatlar üretip satıyor.

        İspanya / Michelin yıldızlı Figueras’ın son yemeği

        Fransız asıllı Katalan şef Jean Luc Figueras, uzun yıllar Fransa’da yaşadıktan sonra 1980’lerde Barcelona’ya taşındı. 22 yıl önce Barcelona’da kendi adını taşıyan bir restoran açan şef, burada Katalan ve Fransız lezzetlerini birleştirerek kendi yemeklerini pişirmeye başladı. Kısa sürede Akdeniz gastronomi dünyasında adını duyuran şef, Michelin yıldızı almaya hak kazandı. Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri etkinliğine ekibiyle katılan Figueras, ilk gün akşam yemeği için Katalan yemeklerinden oluşan bir mönü hazırladı. 57 yaşındaki Figueras Hatay’da geçirdiği ani kalp krizi sonrasında hayatını kaybetti. Figueras adına etkinliğin ikinci gününde bir anma yemeği düzenlendi. İspanyol şef için misafirlerin yemek yiyeceği masalara siyah örtüler serildi ve tatlı olarak da irmik helvası ikram edildi.

        İtalya / Aileden şef Brovelli

        Davide Brovelli, şeflerden oluşan bir ailenin beşinci kuşak temsilcisi olarak Ranco’da doğdu. 1985’te babasıyla mutfakta çalışmaya başladı. 1986’da Moulin de Mougin’de şef Vergé’nin mutfağında işe başladı. 1988’de ABD’ye gitti. 1989’da Paris’e gidip Le Notre’da öğrencilik yapmaya başladı. Ardından 5 sene boyunca pastacılık üzerine yoğunlaştı. Burada pate hazırlamanın sırlarını ve kullanım tekniklerini öğrendi. İtalyan şef, 1992’den bu yana kendi restoranı Il Sole di Ranco’nun mutfağını babasıyla birlikte yönetiyor. Eylül 2012’den beri de La Cucina Italiana Dergisi’yle ortak çalışmalar yapıyor ve yemek dersleri veriyor.

        Cezayir / Kâr etmeyi iyi bilen Farid Zadi

        Lyon’da Fransız anne ve Cezayir Berberlerinden bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen şef Farid Zadi, mutfak eğitimine Lyon’un kuzeyindeki Montmerle sur Saone’deki Castel de Valrose’de başladı. Kariyerinin ilk yıllarında Paris ve Lyon’da değişik restoranlarda çalıştı. Daha sonra Kore’ye gitti. Burada bulunduğu süre zarfında kötü performanslı restoranları kârlı hale dönüştürmesiyle ün yaptı. 2000 yılında ABD’ye giden Zadi, kariyerine şef danışmanı ve mutfak eğitmeni olarak devam etti. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca büyük şirketlerin mutfak ekibi oluşturma kurslarında ve Le Cordon Bleu’da başlangıçtan master seviyesine kadar olan öğrencilere ders verdi. Disiplinli yaklaşımı sayesinde profesyonel mutfak kuruluşlarında hem pastacılık hem de mutfak sanatları eğitimi veren az sayıdaki şeften biri oldu.

        Fransa / Ödüllü kitapların sahibi Loomis

        Şef Susan Herrmann Loomis, ödüllü kitaplarının yanında bir de yemek okulu sahibi. Şefin özel reçetelere yer verdiği ve Fransa’daki yaşamı anlattığı kitabı On Rue Tatin, 2002’de IACP tarafından verilen en iyi yemek kitabı ödülünü aldı. Loomis’in, aralarında Cooking Light, Metropolitan Home, New York Times, Gourmet ve Bon Appetit’in de bulunduğu birçok gazete ve dergide de yazıları yayımlanıyor. 20 yıldır Fransa’da yaşayan Loomis’nin 15. yüzyıl stilini yansıtan sanat eseri görünümlü mutfağı okulunun merkezi olarak kabul ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ