Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Soner ÖZCAN/Fevzi ÇAKIR/Sami AKBIYIK/ YAZI DİZİSİ/GAZETE HABERTÜRK

Türkiye’de 3 ilçe var ki, onların şans oyunlarındaki talihi başka hiçbir yerde yok: Antalya Muratpaşa, Ankara Yenimahalle, İstanbul Pendik... Süper Loto, Sayısal Loto, Şans Topu ve On Numara gibi oyunlardan son 6 yılda Muratpaşa’ya 20, son 4 yılda Pendik’e 10, son 3 yılda Yenimahalle’ye 17 kez büyük ikramiye isabet etti. Toplar adeta bu 3 ilçe için dönüyor. Peki nedir bu işin sırrı? Şans mı, matematik mi, ‘bit yeniği’ mi? Yanıtı, talihin bu 3 başkentinin sokaklarında aradık.

Muratpaşa... Nüfusu 477 bin... Antalya’nın 19 ilçesinden biri... Ama iş şansa gelince, Antalya’nın diğer 18 ilçesini gölgede bırakıyor. Muratpaşa’ya son 6 yılda Süper Loto, Sayısal Loto, Şans Topu ve On Numara’dan 20 kez büyük ikramiye isabet etti. 16’sı son 3.5 yılda... Son 1 ayda; 1, 15 ve 22 Haziran’da yapılan Şans Topu çekilişi ile 30 Haziran’da yapılan Süper Loto çekilişlerinde büyük ikramiye üst üste bu ilçeden oynanan kuponlara çıktı. 30 Haziran’daki Süper Loto’da şanslı numaraları (01, 06, 08, 09, 22, 35) Muratpaşa’dan tahmin eden 1 kişi, tam 6 milyon 468 bin 618 lira aldı. İlçeye 20 yılda isabet eden ikramiyenin toplamı ise 34 milyon 737 bin lira. Herkesin aklındaki soru: Bu nasıl bir şans? Son talihli, kuponu Cumhuriyet Mahallesi Eski Sanayi Sitesi’ndeki Elvan Büfe’de oynadı. Diğerleri gibi o da ortaya çıkmadı, ama yaygın tahmin sanayi esnafından olduğu. Sanayi sitesinde bugünlerde esnafın birbirine en çok sorduğu soru: “Doğru söyle, sana mı çıktı?” En güçlü aday bir otomobil tamircisinde çalışan bir çırak. Elvan Büfe’nin sahibi Mevlüt Pancar, cama gururla “6 milyon 468 bin 618 lira bizden çıkmıştır” yazısını çoktan yapıştırmış. O da, “Buradan genellikle esnaf kupon oynar” diyor. “Umarım ihtiyacı olan birine çıkmıştır. Kazandığı parayla sanayi esnafı için de yararlı olacak işler yapmasını isterim.”



TALİHLİDEN 1 KİLO KIYMA PARASI

Aslında Mevlüt Pancar’ın büfesinden isabet eden ilk ikramiye değil bu. 1979’dan bu yana sayısal şans oyunları bayiliği yapıyor ve şans dağıtmaya abone. “Bir defasında 9 hafta devreden Sayısal Loto da bizden çıkmıştı” diyor: “İkramiye çıkanların çoğunu tanıyorum ama hiçbiri beni görmedi. Sadece 1981 yılında bir kurabiyeci, Milli Piyango biletinden büyük ikramiyeyi kazanmıştı. Bana bir kilo kıyma parası verip ‘Al bunu çocuklarınla ye’ dedi. Bu nedenle son talihliden de bir beklentim yok.”



ŞANSLI İLÇENİN ŞANSSIZLARI

Son büyük ikramiyenin çıktığı şüphesinin üzerinde yoğunlaştığı isimlerden biri berber Şükrü Cengiz. Ama o yalanlıyor: “Bana hep küçük ikramiyeler çıktı. İkramiye bile denmez aslında. Muratpaşa şanslı bir yer, ama bu şans şimdiye kadar bana gülmedi.” Bir restoranda çalışan Afife Çoban da, her hafta ustasıyla birlikte ortak kupon yapıyor. O da şanssızlardan. “Ama ilçemiz şanlı ya, elbet bize de çıkacak” diyor. Sanayi esnafından Burak Bakacak’ın kendisi değil, babası şans oyunu müptelası. Babası son günlerde dükkândan elini ayağını çekince, şüphelenmiş. “Baba ne de olsa, çıksa söyler herhalde” diyerek aile içine ‘fitne’ sokmamaya çalışıyor. Ama tereddüdü de yok değil: “Yine de arayıp sormak lazım.” Esnaf Arif Yavuz da, sürekli oynayıp, her hafta eli boş kalanlardan. Ona göre, “Talihliyi arka sokaklarda aramak gerekiyor.”



‘OYNANAN KUPON FAZLA’

Milli Piyango İdaresi Antalya Şube Müdürü Doğan Keleş, Muratpaşa’ya sıkça büyük ikramiyenin çıkmasını nüfusun çokluğuna bağlıyor: “Muratpaşa Türkiye’nin en büyük merkez ilçelerinden biri. Yaklaşık 500 bin kişi var. Kentte 100 civarında da şans oyunları bayisi bulunuyor. İlçeye gezi ve iş için gelenler de çok ve onlar da gelmişken burada loto da oynuyor. Muratpaşa’yı şanslı görüp diğer ilçelerden şans oyunu oynamak için gelenler de cabası. Oynanan kupon sayısı fazla olduğu için, çıkma ihtimali de doğal olarak daha yüksek.”

‘HİLE İHTİMALİ SIFIR’

Antalya Şans Oyunları ve Milli Piyango Bayileri Odası Başkanı Yalçın Sayar, “hile” iddialarına karşı çıkıyor. Ona göre Antalya ve özellikle Muratpaşa’nın “doğal” bir şansı var: “Yıllardır İstanbul’a büyük ikramiye çıkıyor ama kimse ağzını açmıyor, normal karşılıyor. Muratpaşa için de aynısı geçerli olmalı. Atatürk, ‘Antalya dünyanın en güzel şehridir’ demiş. Nasıl şanslı olmayalım. Genel müdürlükte çekiliş- lere de katılmış birisi olarak söylüyorum ki, şans oyunlarında hile yapılma şansı sıfır. Vatandaşların bu konuda zerre şüphe duymaması gerekir.”

11 MİLYONU 3 YILDA YEDİ BİTİRDİ

2011’de Süper Loto’dan 11 milyon 295 bin 86 lira kazanan Antalya Aksulu emekli Hasan Yörük de kuponunu Muratpaşa’dan oynamış. Yörük, ikramiyenin ardından ortaya çıkan nadir talihlilerden. Yaşam tarzını değiştirmemiş, halen 2 katlı müstakil evinde hayatını sürdürüyor. Ama 11 milyon lirayı 3 yılda yiyip bitirmiş. Yeniden emekli memur maaşına talim ediyor, zamanının büyük kısmını köy kahvehanesinde geçiriyor.

NİMET ABLA ‘OUT’, MURATPAŞA ‘İN’

Muratpaşa İlçesi’ndeki şanslı bayilerden biri de Muzaffer Seraki. Bugüne kadar 2 kez büyük ikramiye vermiş. Seraki, 2011 yılında Süper Loto’dan 10 milyon 899 bin TL’lik büyük ikramiyenin kendi büfesinden oynandığını Habertürk’ten öğrenmişti. O paranın kime çıktığını halen bilmiyor. Muratpaşa’nın şansı duyulunca ilçeye piyango turizminin başladığını anlatıyor: “Denizli, Isparta başta olmak üzere çevre illerden gelip oynayanlar var.” “Şans” denince akla ilk gelen İstanbul Eminönü’ndeki Nimet Abla gişesidir. Ancak son yıllarda defalarca büyük ikramiye dağıtan Muratpaşa bayileri, Nimet Abla’nın koltuğunu sallıyor. Isparta, Afyonkarahisar, Denizli, Burdur ve Konya gibi illerde yaşayanlar, İstanbul’da kupon oynamak yerine Muratpaşa’da oynamayı tercih ediyor. Bazı vatandaşlar da ilçedeki tanıdıklarına kupon siparişi veriyor.


‘İMKÂNSIZ DEĞİL, AMA...’

Anıl Göğebakan (Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi/Olasılık Uzmanı): “Büyük ikramiyenin birçok kez aynı ilçeye ya da bayiye çıkması olasılık hesaplarına göre mümkün. İmkânsız değil ama çok düşük bir ihtimal. Kafalardaki soru işaretlerini gidermek için çekilişler, eskiden olduğu gibi halkın da izleyebileceği yerlerde, TV kanallarında yapılmalı. Bu durum, şans oyunu oynayan kitlenin şüphelerini bir nebze olsun giderecektir. Gözden kaçırılan bir başka konu da piyango idaresine ait olan şans oyunları makinelerinin çekiliş sistemlerinde eskiden beri bazı hatalar yaşanmış olmasıdır. Makinelerin gözden geçirilmesi veya yenileriyle değiştirilmesi düşünülmeli.”

YARIN: ANKARA YENIMAHALLE VE İSTANBUL PENDIK’IN BITMEYEN ŞANSI... CHP’LI ATILLA KART’IN MECLIS GÜNDEMINE TAŞIDIĞI IDDIALAR NE DIYOR? TALIH OYUNLARINDA ŞAŞIRTAN TESADÜFLER, ŞANSLI RAKAMLAR...

BAKMADAN GEÇME