Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güngör: Bu fiyatlar ithalatla terbiye olmaz
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, patates ve soğan için verilen ithalat kararını değerlendirdi. Güngör, "İthalat, fiyatları bir miktar düşürür ama üreticiye darbe vurur" diye konuştu
ABONE OLPatatesin kilogramının 6, soğanın ise 6.5 lirayı görmesi üzerine Ekonomi Bakanlığı’nın attığı ithalat adımına tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, “Fiyatlar ithalatla terbiye edilmez. Fiyatları bir miktar düşürür ama üreticiye darbe vurur. Uzun vadede de üreticinin ekim alanlarını azaltmasına yol açar” dedi.
Gazete Habertürk'ten Özden, 2004- 2017 yılları arasında kuru soğanda ekim alanlarının yüzde 37, patateste ise yüzde 22 azaldığını belirtti. Fiyat artışında aracıların yüksek kâr marjının da etkili olduğunu belirten Güngör, “Üretici soğanın kilogramını 30 kuruştan zor verebiliyor ama tezgâha gelene kadar 6 lirayı geçiyor. İthalat ile aracılara deniliyor ki, ‘Fiyatları düşürmezseniz ürününüz elinizde kalır’. Üreticinin girdi maliyetleri desteklenmeli, aracı aradan çıkarılmalı” diye konuştu.