Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Özgecan Aslan için etekli eylem

        Erdem ŞAHİN /İSTANBUL Ali Arda PERK / İZMİR Kadir TAMER / MUĞLA

        Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Özgecan için "etekli eylem" vardı. Eylemin sahipleri ise bu sefer kadınlar değil erkeklerdi. Aralarında sanatçıların da bulunduğu erkekler, etek giyerek Özgecan'ın öldürülmesini ve kadın cinayetlerini protesto etti.

        Galatasaray Meydanı'nda toplanan bir grup, etek giyerek eyleme katıldı. Çevredeki vatandaşlar da etek giyen eylemcileri alkışlarıyla destekledi.

        Grup adına etek giyerek basın açıklaması yapan ünlü oyuncu Ali Erkazan, "Kadının rızası olmadan herhangi bir erkek elinin kadının bedeninde işi olmadığını kadınları şiddetten koruyan yasaların düzenlenmesi cezaların ciddi anlamda arttırılmasını talep ediyoruz. Kadınlara sesleniyoruz. Başınıza gelenleri anlatmaktan çekindiğiniz, korkudan anlatmadığınız hikayelerinizi anlatmanızı yürekten destekliyoruz" dedi.

        Tecavüze karşı şiir okuyan Ali Erkazan, "Gönülsüz gövdeye elin uzatma. Aman sakin böyle bir hata etme. Zorbalık eyleyip yanlışa sapma. Biraz kendine gel. Dur delikanlı" diye konuştu.

        SERPİL ÇAKMAKLI: ONUR DUYDUM

        Eyleme destek veren oyuncu Serpil Çakmaklı ise "Çok onur duydum. Çok mutlu oldum. Bu sadece Özgecan değil tüm kadınların sorunu. Her gün bir yenisi daha eklenmekte. Bunu unutturmamak için bu gün buradayız" dedi.

        İZMİR'DE EYLEM

        Izmir'deki etekli eylem Kıbrıs Şehitleri Caddesi yapıldı. 10 kadar erkek eteklerini giyerek cinayetleri protesto etti. Etkinliğe, İzmir Müzisyenler Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Topluluğu ile birçok sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Bölgeden geçen halk da büyük ilgi gösterirken, "Ahura LGBTİ"nin gönüllüleri, "Erkek düşünce yıllardır can almaya devam ediyor. Son olarak da Özgecan kurban oldu. kadınların öldürülmesi bir doğal afet değildir. Koruma kanunu çıkarılmalıdır. Tüm erk sisteme sesleniyoruz. Özgecan ve diğer kadınların hesabını soracağız" dedi.

        MUĞLA'DA EYLEM

        Muğla'nın Menteşe İlçesi'nde Akdeniz Yeşilleri Derneği'nin erkek üyeleri mini etek giyerek kadına yönelik şiddeti protesto ettiler. Kısa süreli şehir merkezinde tur atan üyelere kadınlar alkışları ile destek verdi.

        Akdeniz Yeşilleri Derneği erkek üyeleri adına mini etek giyerek açıklama yapan Coşkun Tamer, "Etek giymemizin sebebi, sembolik bir protesto örneğidir. Kadınların mini etek giymesi, erkeklerin birçoğu tarafından tecavüz edilecek bir durum olarak görülmektedir. Liselerdeki müdürler kız öğrencilerine etek giymemesi için taciz timleri oluşturmaktadır. Bu düşünceyi lanetleyen, kınayan bizler ‘O zaman erkek değiliz, hepimiz Özgecan'ız, Kübra'yız, Hüsne'yiz ve daha adını sayamadığımız 2015'ta bizler tarafından öldürülen 39 kadınız" dedi.

        Eyleme kadınlar da destek verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ