Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam 3 boyutlu baskıyı ortodontiyle tanıştırdı - İş-Yaşam Haberleri

        Üretim teknolojilerinin ilerlemesi ile hayatımıza giren 3D printerler (3 boyutlu yazıcı), gün geçtikçe farklı alanlarda kendine kullanım alanı buluyor. Bugüne kadar çoğunlukla imalat sanayisinin yararlandığı bu teknoloji, sağlık sektörüne ise Orthero isimli yerli bir girişim ile giriş yaptı. Telsiz bir tedavi yöntemi sunan Orthero, 3D printer’larda ürettiği şeffaf apareyler ile ortodonti (diş ve çene bozukluğu) hastalarının dişlerini ideal hale getirmeyi hedefliyor.

        Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) mezunu 4 mühendisten oluşan kurucu ekibin uzmanlık alanının 3D Printer’lar olduğunu belirten Orthero Kurucu Ortağı Seyyid Bucak, “Dental sektör, kişiye özgü imalatın en fazla yapıldığı sektörlerden biri konumunda. Ürünleri, kalıpsız bir şekilde imal etmeniz lazım. Dolayısıyla 3D Printer’lar üretim maliyetlerini çok düşürebiliyor” diye konuştu. Bucak, ürünün 2 farklı yönünün İTÜ’lü 4 mühendisin kurduğu isimli girişim, 3 boyutlu yazıcılardan ürettiği şeffaf apareyler ile ortodonti hastalarına kişiye özel çözüm sunuyor. Bugüne kadar 3 milyon lira yatırım alan girişim, 8 bin vakada yüzde 98 başarı oranına ulaşmış durumda olduğunu vurgulayarak, hastalara hem sağlık, hem de estetik yönünde çözüm sunduklarını kaydetti.

        3 MİLYON LİRA YATIRIM ALDI

        Ürettikleri ürünlerin hammaddesi olan poliüretanın, ağız içi kullanımına uygun bir malzeme olduğunun altını çizen Seyyid Bucak, “Bu maddeyi, bilgisayarda dizayn edip kişinin diş yapısına göre şekillendiriyoruz. Bunu yaparken de 10 mikronla 20 mikron hassasiyetinde çalışıyoruz. Üretim sürecinde Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onaylı malzemeler kullanıyoruz” dedi.

        Seyyid Bucak, bugüne kadar 3 milyon liralık yatırım aldıklarının bilgisini paylaşarak, “Yatırım almadan önce 600 model üretebilecek kapasitemiz varken şu anda ayda ortalama 6 bin civarında model üretiyoruz” dedi.

        Gelecek planlarıyla ilgili bilgiler de paylaşan Orthero Kurucu Ortağı Seyyid Bucak, “Yurtdışından hekimler ve hastalar da özellikle sosyal medya üzerinden bize ulaşıyor. Ortadoğu’yu, Irak, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Azerbaycan gibi pazarları ve Almanya’yı araştırıyoruz. Çok yakın bir zamanda bu ülkelere de hizmet vermeyi istiyoruz” ifadesini kullandı.

        8 BİN VAKADA YÜZDE 98 BAŞARI

        Bucak, “Ürettiğimiz şeffaf apareyler, metal diş tellerine göre rahatsızlık vermez ve istenildiği zaman takıp çıkartılabilir. Şimdiye kadar 8 bin vakada yüzde 98 başarı yakaladık."

        ‘Yarattığımız faydayı ulaşılabilir kıldık’

        Girişimin kurulum aşamasında var olan ihtiyacı doğru tespit etmenin ve bu ihtiyaç doğrultusunda eldeki teknolojiyi kullanabilmenin önemine işaret eden Bucak, “Ortaya konulan faydanın erişilebilir olmasına dikkat ettik. Bu doğrultuda, teknolojiyi ve faydayı hem hekim hem de hasta açısından uygulanabilir maliyetlerle sunduk. Yatırım almak için çıktığımız yolda da, ihtiyacımızın sadece para olmadığını fark ettik. Yatırımcılarımız bize pazarlama ve iletişim stratejisi desteği sağladı” diye konuştu.

        PİSANO'YA 1 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

        Teknoloji Girişimi Pisano, 1 milyon dolar değerinde ikinci tur yatırımını aldığını açıkladı. Yeni yatırımını Vestel Ventures ve Wesley Clover’dan alan girişim, İngiltere ve Dubai’den sonra, Fransa, Almanya ve Hollanda olmak üzere küresel pazardaki operasyonlarını genişletti.

        Sunduğu geri bildirim yönetimi araçlarıyla birçok markanın müşteri deneyimi ihtiyaçlarına çözüm üreten Pisano, 2018’de de 40 yeni kişiyi daha ekibine eklemeyi planlıyor. Pisano Kurucu Ortağı Özkan Demir, “Önümüzdeki yıl, müşteri deneyiminde dünyanın en iyi teknoloji şirketi olmayı hedefliyoruz. Yeni açtığımız küresel ofislerimizle de bu başarıyı ve büyümeyi sürekli kılmak istiyoruz” dedi.

        ÇOCUKLARA HARÇLIKLARIN YÜZDE 51'İ HAFTALIK YÜZDE 49'U AYLIK VERİYOR

        Çocuklarda harçlık bilinci ve para yönetme becerisi kazandırmayı hedefleyen manibux, 2017 mart-eylül dönemindeki 3 bin kullanıcısından elde ettiği ‘Harçlık Raporu Analizi’ni açıkladı.

        Manibux’un analizine göre, harçlık alan erkek çocuklar yüzde 70, kız çocuklar ise yüzde 30’u oluşturuyor. 8-18 yaş aralığındaki çocukları kapsayan analizde, kız çocukların aylık ortalama 69 TL harçlık aldığı, erkek çocukların ise ayda ortalama olarak aldıkları harçlık tutarının 55 TL olduğu bilgisi yer aldı. Analizde, haftalık harçlık oranının yüzde 51, aylık oranının ise yüzde 49 olduğu bildirildi.

        '2017'DE DESTEKLENEN GİRİŞİMCİ SAYISINDA ARTIŞ YAŞANDI'

        Geride bırakmaya hazırlandığımız 2017 yılını değerlendiren BIC Angels Yatırım Direktörü Mehmet Akalın, 2017’de gerçekleştirdikleri 15 yatırımın toplam tutarının 1 milyon 714 bin TL’yi bulduğunu belirtti.

        Akalın, “Bu yıl Blindid, Evdemimar, Fithletic, Hello7, iCaked, Letz ve Localdrive toplam 295 bin TL tohum yatırımla BIC101 ailesinin yeni üyeleri oldular. BIC101 girişimlerimizden Blindid, CEOtudent, Influanza ve LocalGuddy ise toplam 686 bin TL devam turu melek yatırımı aldı. 4 melek yatırım aşamasındaki girişime de toplam 733 bin lira melek yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu.

        Akalın, 2017’de 2016’ya göre daha fazla girişimin desteklendiğini belirtti. 2018’den berlentilerini de sıralayan Akalın, “Yeni yılda Türkiye’den daha fazla global girişimin çıkacak. Blockchain, yapayzeka ve, makine öğrenimi ve akıllı uygulamalar gibi teknolojileri takip eden girişimler ciddi bir rekabet avantajı yaratacaklar” diye konuştu.

        'YABANCI YATIRIMCI GİRİŞİMCİ KAPASİTESİNE YATIRIM YAPACAK'

        500 İstanbul Ortağı Enis Hulli, 2017’de 31 yatırım yaptıkklarının bilgisini paylaştı. Yıl içinde Türk girişimcilerin yalnızca lokal pazarın ihtiyaçlarına odaklanmadığını vurgulayan Hulli, “Yerli girişimler, global bir bakış açısı ile teknoloji ihraç eden şirket olma yolunda önemli adımlar attılar. Bu trendin devam etmesi Turkiye’deki ekosistemin dünya ile entegre olarak daha hızlı olgunlasmasını sağlayacaktır” dedi.

        Enis Hulli, 2018 beklentileriyle ilgili olarakta, “Uluslararası yatırımcılar sadece pazar icin değil, girişimci ve mühendis kalitesi için de Turkiye’ye daha çok yatırım yapacaklar” diye konuştu.

        YENİ YILDA SERVİSLERİNİ BLOCKCHAİN ÜZERİNDEN GELİŞTİRECEK

        Yerli fintechlerden iyzico, 2018’de Blockchain’i de gündemine almayı planlıyor. iyzico CEO’su Barbaros Özbugutu, “Blockchain üzerinden servis geliştiren yeni girişimler bizi bekliyor. Blockchain ile geliştirmeyi düşündüğümüz projelerimiz var. Machine learning ve yapay zekâ konuları üzerinde de tüm sistemlerimizde geliştirmeler devam ediyor” dedi.

        Gelecek yıl hedeflerinden de bahseden Özbugutu, “120 kişilik ekbimizi, 2018’de 180 kişiye çıkaracağız. Müşteri sayısını da 13 binden 30 bine taşıyacağız. Yıllık işlem hacmimiz 3 milyar TL’nin üzerine çıktı, e-ticaret ekosistemine kazandırdığımız 300 bin satıcı rakamını da 2018 sonuna kadar 800 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ