AB hedefin çok gerisinde: 27 ülkede sadece 9 milyon doz aşı yapıldı
27 Aralık 2020'de aşılamanın başladığı AB'nin tedarik konusunda yaşadığı sorunlar, aşılamadaki hedefin çok geride kalınmasına neden olurken, aşılama çalışmalarının ilk ayında yalnızca 9 milyon doz aşı yapılabildi.
ABONE OLAvrupa Birliği (AB) ülkeleri 27 Aralık 2020'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama çalışmalarına başlarken, geçen 1 aylık zaman zarfında aşı üreticilerinin tedarik zincirinde yaşadığı sıkıntılar da AB'nin aşılama çalışmalarındaki hedefinin çok gerisinde kalmasına neden oldu.
AA muhabirinin "Our World In Data" sitesinden derlediği bilgilere göre, AB üyesi ülkelerde ilk bir ayda yalnızca 9 milyon doz aşı yapılırken, nüfusuna oranla en çok aşı yapan ülke yüzde 4,53 ile Malta oldu.
Nüfusa oranla aşılamada Malta'yı yüzde 3,6 ile Danimarka, yüzde 2,9 ile İrlanda, yüzde 2,7 ile Slovenya, yüzde 2,6 ile İspanya ve yüzde 2,5'er ile Romanya, Portekiz, Litvanya takip etti.
İtalya'da bu oran yüzde 2,3, Almanya yüzde 2,1, Finlandiya, Estonya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yüzde 2, Polonya ve Avusturya'da ise yüzde 1,9, Çekya'da yüzde 1,8, Yunanistan, Hırvatistan ve Slovakya'da yüzde 1,7, Macaristan ve Fransa'da yüzde 1,6, Belçika'da yüzde 1,5, İsveç'te yüzde 1,4, Lüksemburg'da yüzde 1,2 ve Letonya'da yüzde 1 seviyesinde kaldı.
Nüfusa oranla aşılamada listenin sonunda yer alan Bulgaristan'da bu oran yüzde 0,4, Hollanda'da ise yüzde 0,8 oldu.