Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ABD ve Rusya arasındaki takas MİT’in gözetiminde gerçekleşti

        ABD ile Rusya arasında 2019’dan bu yana büyük bir krize dönüşen rehine krizi, Türkiye’nin devreye girmesi ile çözüme kavuştu. İki ülkenin karşılıklı güvensizliği nedeniyle iki kez başarısızlıkla sonuçlanan krize karşı Türkiye’nin girişimleri ile sonuç alındı.

         Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü
        Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüştü Haberi Görüntüle

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in telefon görüşmesi ile gündeme gelen rehine takasında Türkiye’nin girişimlerinin perde arkasına Habertürk ulaştı.

        2019’dan bu yana Moskova’da tutuklanan ABD vatandaşı deniz piyadesi Trevor Redd ve ABD’de tutuklu bulunan Rusya vatandaşı askeri pilot Konstantin Yaroshenko takası için Milli İstihbarat Teşkilatı'nın geride bıraktığımız Ocak ayı ortalarından bu yana sürdürülen diplomasi trafiğinden dün sonuç alındı.

        Ocak ayının ikinci haftasından ABD’den gelen talep üzerine ilk görüşmeleri başlatan MİT yetkilileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayını alarak Rusya’daki muhatapları ile görüşme trafiğini başlattılar. İlk görüşmelerden alınan olumlu tepkiler üzerine takasın gerçekleşmesi için bir zemin oluşturuldu.

        ABD’de CIA yetkilileri, ülkede tutukluların takasına dair yasal altyapının kanunla düzenlenmiş olmasından dolayı hazırlıklarını hızla tamamlarken, Rusya’da özellikle siyasi ve diplomatik anlamda önem arz eden bir takasın sadece Devlet Başkanı Putin'in özel iznine tabi olmasından dolayı bir süre bu iznin alınması için beklendi.

        ABD ve Rusya’nın sürece olumlu destek vermesi Türk yetkililerinde süreçteki diplomasi trafiğini arttırdı. Ancak diğer taraftan ABD ve Rusya arasında daha önce iki Avrupa ülkesinin benzer girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasından dolayı Ankara’da temkinli ve dikkatli bir süreç yürütüldü.

        Daha önce başka iki ülkenin devreye girmesi ile beraber yaşanan aksaklıklar masaya yatırıldı. Ve benzer hatalara düşülmemesi için özel bir ekip görevlendirildi. iki ülke istihbaratları MİT üzerinden diplomasi trafiğini sürdürdü.

        Tutuklular için ilk olumlu adım takas gerçekleşinceye kadar haftada bir gün aileleri ile telefonla görüştürüldüler. İkinci görüşmenin ardından ise Redd ve Yaroshenko için ülkelerinin elçilik personelinin insani ve tıbbı yardım ulaştırmaları kolaylaştırıldı. Ve dördüncü görüşme trafiğinde ise takasın tarihi ve saati netleştirildi.

        Redd ve Yaroshenko'yu taşıyan uçakların birbiri ardından Ankara Esenboğa Havalimanı'na inişleri sağlandı. Her iki ülkenin istihbarat örgütlerine ait özel uçaklar Esenboğa havalimanın eski terminal binasına yaklaştırıldı.

        MİT yetkililerinin, ABD’li ve Rus muhataplarının eş zamanlı eski terminal binasında yapılan 12 dakikalık görüşmenin ardından ABD ve Rusya kuyruk bandı taşıyan uçaklardan indirilen Redd ve Yaroshenko takasları gerçekleştirildi. Olası bir terslik durumunda her iki ülkenin yetkilerinden takasın gerçekleştirildiğine dair taahhüt alındı. Ardından uçakların havalanması için hava sahası açıldı.

        2020’de de İtalya istihbarat teşkilatının talebi üzerine, Milli İstihbarat Teşkilatı, 2018’de kaçırılan Kenya’dan kaçılıp Somaliye götürülen Silvia Constanzo Romano'nun alınması ve ailesine teslim edilmesini sağlamıştı.

        ABD ile Rusya arasında gerçekleşen takasın görüntülerini Rusya merkezli devlet kanalı Zvezda TV ilk kez yayınladı. Tutuklu bulunan eski ABD deniz piyadesi Reed ile Rus pilot Yaroşenko’nun Türkiye’de takas edildiği anlar film sahnelerini aratmadı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ