Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Afrin'de son dakika gelişmeleri! Sınır ötesinde neler oluyor? İşte Afrin'den sıcak gelişmeler!

        Afrin operasyonundan son gelişmeleri anbean aktarıyoruz! Dün saat 17:00'de başlayan hava harekatının ardından bugün de kara harekatı başladı. Özel kuvvetler ve komandolar, 2 noktadan sınırı geçti! Peki Afrin Zeytin Dalı Harekatındason durum ne? Sınır ötesinde neler oluyor? İşte Zeytin Dalı Harekatı'ndan dakika dakika gelişmeler.

        21 OCAK 2018 - AFRİN ZEYTİN DALI HAREKATI GELİŞMELERİ

        23:10 AA: Reyhanlı'yı hedef alan terör mevzilleri imha edildi

        18:05TSK destekli ÖSO, 8 kilometrelik bir alanı kontrol altına aldı.

        16:40TSK'dan Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bugün 3. açıklama yapıldı. Açıklamada, 32 uçakla 45 hedefin vurulduğu belirtildi.

        15:45Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla Hatay'da Zeytin Dalı Harekatı'na katılan birliklerde denetleme ve incelemelerde bulunuyor.

        11:55 Başbakan Yıldırım, 11:05'te Gülbaba mevkiinden Afrin'e kara harekatının başladığını açıkladı.Başbakan Binali Yıldırım, Zeytin Dalı Harekatı'nın çok seri şekilde 4 safhada yapılacağını, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını açıkladı. Afrin'de yerleşik tüm terör örgütlerinin temizleneceğini belirten Yıldırım, harekat başlamadan önce diplomatik bütün görüşmeler yapıldığını da aktardı.

        13:30 AA'nın aktardığına göre, TSK'ya ait zırhlı araçlar, özel kuvvetler ve piyade güçleri gibi unsurlar, Afrin toprakları içinde yaklaşık 5 kilometre kat etti. İlerleme sırasında ciddi bir çatışma yaşanmadı.

        11:05 Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in aktardığı bilgiye göre, 3.5 kilometre ilerlendi, mayın tuzaklı bölgeler temizlendi.

        09:50Suriye'ye komşu ülkelerin elçileri, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

        09:30Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in aktardığına göre, TSK, kara harekatını başlattı. Özel kuvvetler ve komandoların 2 noktadan sınırı geçtiği belirtildi.

        08:30Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki Afrin bölgesine giren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), örgüte yönelik geniş kapsamlı operasyon başlattı.

        04:45ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, "Afrin'in kendileri için bir operasyon alanı olmadığını" ve "Türkiye'ninAfrin'e düzenlediği operasyon konusunda kendilerine bilgi verdiğini" kaydetti.

        01:55Kilis'te, Suriye sınırındaki bazı alanlar 15 gün boyunca özel güvenlik bölgesi olarak belirlendi.

        AFRİN OPERASYONUNDA SON DAKİKA GELİŞMELERİ - HABERTÜRK TV CANLI YAYINI İÇİN TIKLAYINIZ

        01.00 Gece geç saatlere kadar süren askeri sevkıyat kapsamında bazı tank ve zırhlı araçlar Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek Suriye'ye girdi.

        20 OCAK 2018 - AFRİN ZEYTİN DALI HAREKATI GELİŞMELERİ

        23:42 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Bugün Afrin’de çarpışan askerlerimize sadece ve sadece şimdilik şu dilekte bulunuyoruz: Allah onların yardımcıları olsun." değerlendirmesini yaptı.

        22:36Pentagon: Türkiye'nin kaygılarını anlıyoruz. Taraflara gerilimi tırmandırmama çağrısı yapıyoruz. Taraflar DEAŞ'ı ortadan kaldırmaya yönelmeli.

        21:36Başbakan Yıldırım,Zeytin Dalı Harekatı için "İlk aşaması TSK hava unsurlarıyla gerçekleştirilmiştir. Yarın itibarıyla gelişmelere göre kara unsurlarımız da gerekli faaliyetleri icra edecektir" dedi.

        20:45TSK, bölgedeki 113 PYD hedefinden 108'inin vurulduğunu, ölen ve yaralananların tamamının PYD'li olduğunu duyurdu.Harekata katılan 72 uçak üslerine geri döndü.

        19:30Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Pentagon, Suriye’deki ABD yanlısı silahlı gruplara modern silahlar temin ederek provokatif adımlar attı. ABD'nin Suriye'de attığı sorumsuz adımlar nedeniyle ülkedeki çözüm süreci ve Cenevre süreci tehdit altına giriyor" denildi.

        19:10Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD Dışişleri Bakanı'na "Yanımızda olmalısınız" dedik

        18:34 Başbakan Yıldırım, Almanyada bulunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunu telefonla arayarak Afrindeki Zeytin Dalı Harekatına ilişkin bilgi verdi.

        18:32Rusya ve İran büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'naçağrıldı.

        18:27 Reuters'ın Interfax'a dayandırdığı haberine göre Rus askeri operasyonel grubu, Afrin'de bulunan Rus askeri polisinin bölgeden çekildiğini duyurdu.

        18:16Orgeneral Akar, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk ve idare ediyor. (AA)

        18:14Rusya Dışişleri Bakanlığı, TSK'nın Afrin'e yönelik harekatını endişeyle karşıladıklarına yönelik bir açıklama yaptı. Açıklamada Türkiye'ye itidal çağrısı yapıldı.

        17:39 Genelkurmay Başkanlığından, Afrin operasyonunun, "Zeytin Dalı Harekatı" adıyla, bugün saat 17.00'den itibaren başladığı bildirildi. (AA)

        Suriye için yoğun diploması! Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşıyla görüştü. ABD ve Rus genelkurmay başkanları da bir görüşme gerçekleştirdi.

        17:24 Başbakan Yıldırım: TSK havadan harekata başladı

        Hatay'ın Hassa ilçesinin karşısında dumanlar yükseliyor
        Hatay'ın Hassa ilçesinin karşısında dumanlar yükseliyor

        17:12 Türk savaş uçakları Afrin'de terör örgütü PYD/PKK'ya ait gözlem noktasını vurdu. (AA)

        17:05 Türk uçaklarının sınır hattından geçişinin ardından Afrin tarafından patlama sesleri duyuldu. (AA)

        16:57Özgür Suriye Ordusuna bağlı birliklerin bir kısmı, terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'de işgal ettiği alanlara girmeye başladı. (AA)

        16:50: Hatay'ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçeleri arasında sınır hattında uçak sesleri duyuluyor. (AA)

        16:34 Afrin Operasyonu ile birlikte askeri hareketlik yaşanan Hatay'ın Hassa ilçesine bağlı sınır bölgesinde devriye gezen bir askeri araçtan mehter marşı çalındığı duyuldu. Sugediği Mahallesi'nde top atışlarının yapıldığı sınır bölgesinde mehter marşı ile devriye görevi yapan askeri araç, karakola döndü. (DHA)

        16:22 Özgür Suriye Ordusu askerlerini taşıyan otobüslerin de bulunduğu otomatik silah ve mühimmat yüklü kamyonetlerden oluşan uzun araç konvoyu, güvenlik önlemleri eşliğinde Kilis'ten Suriye'ye geçti. Konvoydaki ÖSO askerlerinin Afrin'deki harekata katılacakları belirtildi. (DHA)

        16:12 Suriye sınırına sıfır noktasındaki Sugediği mahallesinden sınır karakolundaki mevziye saat 14.00 sıralarında 2 obüs geldi. Dün de atış yapılan bölgede mevzilenen obüslerle Afrin'in Raco köyü bölgesine peş peşe 2 kez atış yapıldı. (DHA)

        15:56 Türk Silahlı Kuvvetleri ile Özgür Suriye Ordusu askerleri Fırat Kalkanı bölgesinden 3 ayrı konvoy ile geniş güvenlik önlemleri altında Hatay'ın Afrin sınırına sevk edildi.

        Onlarca otobüs, çekici ve araçlar ile son yılların en büyük sevkiyatı Afrin sınırına Kilis üzerinden sevk edildi. Elbeyli ilçesinden hareket eden konvoylar, Kilis çevreyolunu takip ederek, Kilis-Hatay karayolu üzerinden Afrin sınırına hareket etti. Binlerce Özgür Suriye Ordusu ile Türk askerlerini taşıyan otobüslerin yanında Özgür Suriye Ordusu'nun kullandığı araçlarda çekiciler yardımı ile sınır hattına taşındı. (İHA)

        15:51 Kilis-Azez-Afrin sınırında ÖSO birlikleri hazır bekliyor (DHA)

        15:24 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), terör örgütü PYD/PKK'nın Suriye'nin kuzeyindeki Afrin bölgesinden açılan taciz ateşlerine meşru müdafaa kapsamında karşılık verdi. Bunun üzerine terör örgütü yeni bir oyun içine girerek öldürülen teröristleri "sivil" olarak kamuoyuna yansıtmaya çalıştı. Terör örgütünün sözde yöneticilerinin bu yöndeki talimatları, telsiz konuşmalarından belirlendi. (AA)

        14:59 AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Yıldırım: "Terör örgütleri diyor ki, 'Kürtlere yönelik Türkiye operasyon yapıyor.' Külliyen yalan. Bakın, Afrin'de PKK, PYD, DEAŞ, YPG örgütlerinin baskısından, zulmünden bu toprakları terk eden 350 bin Kürt kardeşimiz Türkiye'ye sığındı, Türkiye'ye gelerek canını kurtardı. İşte bu operasyonun amacı bu alçakların bölgede yaptığı zulmü ortadan kaldırmak, ayrıca Fırat Kalkanı bölgesinden ve Afrin'den bölgemize yönelik terör saldırılarını da tamamen sonlandırmaktır."AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Yıldırım: "(Afrin operasyonu) En önemlisi de ülkemizin güney illerindeki can ve mal güvenliğini teminat altına almaktır. Hiç kimse bu durumu hafife almasın, bizim için söz konusu vatansa, gerisi teferruattır."

        14:46Suriye sınırına sıfır noktasındaki Sugediği mahallesinden sınır karakolundaki mevziye saat 14.00 sıralarında 2 obüs geldi. Dün de atış yapılan bölgede mevzilenen obüslerleAfrin'in Raco köyü bölgesine peş peşe 2 kez atış yapıldı. (DHA)

        14:45 Afrin operasyonunun başladığının açıklandığı dakikalarda Afrin sınırında devriye atan bir askeri araçtan "Fetih Marşı" çalındı (İHA)

        14:31 Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Afrin'deki PKK/PYD-YPG terör örgütüne ait barınak ve sığınakları vurmasının ardından örgütün Afrin'deki üst düzey yöneticilerinin mevzilerdeki teröristlere sivil halkmış gibi görünmeleri için kıyafet değiştirmeleri talimatı verdikleri tespit edildi. (DHA)

        14:25 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Kütahya İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada"Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır. Bunu Münbiç takip edecek."

        13:53 Operasyon sırasında askeri araçların rahat geçişi için Hassa ilçesindeki Sugediği Mahallesi'ndeki sınırın karşı tarafında bulunan Afrin'e bağlı Qara Baba kasabasında, sınır duvarının yakınlarında bulunan Karasu Çayı'na köprü çalışması yapılıyor.

        Köprü için gereken betonlar Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait kamyonlarla sınırın diğer tarafına taşınıyor. (İHA)

        13:34 Suriye'deki terör örgütü PYD/PKK'nın Afrin'deki mevzilerine Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) top atışı yapıldı.

        Sınırın Kilis-Hatay hattında konuşlu TSK birlikleri, Afrin'deki terör örgütü mevzilerine öğle saatlerinden bu yana aralıklarla en az 10 atış yaptı.

        Patlama sesleri, Suriye sınırındaki bazı Türk köylerinden de duyuldu. (AA)

        13:10 Afrin Operasyonu kapsamında Hatay'ın sınır hattında askeri hareketlilik devam ediyor.

        Suriye'nin Afrin kentinde bulunan PYD'ye ait mevziler TSK tarafından vuruldu. Hassa ilçesi Sugediği köyünden yapılan top atışı vatandaş tarafından kaydedildi.

        PYD mevzilerine aralıklarla top atışlarının yapıldığı bölgeye beton bloklar gönderilirken yeni mevziler oluşturulması için de yine tırlarla iş makineleri sevk edildi. (İHA)

        13:02 Suriye'nin El-Bab şehrindki gönüllü gençler Afrin operasyonu için hazırlanıyor. Afrin'e doğru yolan çıkan Suriyeli muhalifler dikkat çekti. Türkiye'nin sınır güvenliği için Afrin'e yönelik operasyon sinyalini vermesiyle birlikte Türkiye-Suriye sınırında sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı. El- Bab'tan yola çıkan Suriyeli muhalifler Afrin operasyonuna hazırlanıyor. (İHA)

        12:53 Suriye sınırında güvenlik güçlerine teslim olan bir terörist, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin operasyonlara karşı korunmak ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanabilmek için Afrin'de kazdığı tünellerin bir kısmını yerleşim merkezlerinde oluşturduğunu, çıkış kapılarını ise evlere açtığını anlattı. (AA)

        11:56:44 Bayırbucak Türkmen Bölgesi 2. Sahil Tümeni Komutanı Solak: PYD'nin, baskı ve korku politikasıyla elindeki bölgelerde hakimiyet kurmaya çalıştığını, TSK'nın muhtemel Afrin harekatının Suriyelilerin tamamını sevindireceğini söyledi. (AA)

        11:56 Olası Afrin operasyonu öncesi sınır birliklerine zırhlı askeri araç sevkiyatı devam ederken, Türkiye'ye Afrin'den taciz atışı yapan PYD/YPG birliklerine de Türk askeri tarafından obüs ve havan toplarıyla saldırılar devam ediyor.

        Sınırın sıfır noktasındaki Hassa ilçesinin Sugediği Mahallesi'nde yaşayan köylüler de mahallenin tepe noktasına Afrin'den görünecek büyüklükte dev Türk bayrağı astı. (İHA)

        10:25:23 TSK: "19-20 Ocak 2018 tarihlerinde PKK/PYD-YPG terör örgütü tarafından Afrin bölgesinden açılan taciz ateşlerine meşru müdafaa kapsamında mukabelede bulunulmuş ve PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınak ve sığınaklar vurulmuştur." (İHA)

        10:25 TSK açıklaması: Bab bölgesinde patlayıcı ve mayın arama/temizleme çalışmaları sürdürülürken; PKK/YPG terörist unsurlarının Afrin'den doğuya, Münbiç'ten batıya doğru gerçekleşen saldırılarını durdurmaya yönelik alınan tedbirlerin uygulanmasına hassasiyetle devam edildiği vurgulanarak "Bu kapsamda özellikle Azez-Mare ve zaman zaman da Münbiç bölgesinden yapılan taciz ve saldırılara meşru müdafaa kapsamında karşılık verilmektedir. Bölgede yürütülen normalleşme (altyapı, üstyapı, yerel yönetimlerin desteklenmesi vb.) çalışmalarına katkı sağlanmaktadır" ifadesi kullanıldı. (İHA)

        01:30 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric'in açıklamaları

        BM'den Suriye açıklaması- BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Afrin'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, tüm taraflara "gerginliği daha fazla tırmandıracak eylemlerden kaçınılması ve her koşulda sivillerin korunması" çağrısında bulunduBİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, tüm taraflara "gerginliği daha fazla tırmandıracak eylemlerden kaçınılması ve sivillerin korunması" çağrısı yaptı.Dujarric, günlük basın brifinginde, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Afrin'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Stephane Dujarric, "Tüm taraflara gerginliği daha fazla tırmandıracak eylemlerden kaçınılması ve her koşulda sivillerin korunması çağrımızı yineliyoruz." dedi. (AA)

        00:46 Türkiye'nin sınır güvenliği için Afrin'e yönelik operasyon sinyalini vermesiyle birlikte Türkiye-Suriye sınırında sıcak gelişmeler yaşanmaya başladı. TSK, Afrin kırsalında PYD/ YPG terör örgütüne ait mevzileri top atışına tutarken Fırat Kalkanı Harekâtı'nda önemli roller üstlenen Özgür Suriye Ordusu'da (ÖSO) Azez'de operasyona hazırlanıyor. Görüntülerde Fırat Kalkanı sonrası düzenli orduya geçen ÖSO'da Türk bayraklarıyla eğitim yapan askerlerin yürüyüşleri ve hazırlıkları dikkat çekiyor. (İHA)

        00:13 BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, Afrin'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, tüm taraflara "gerginliği daha fazla tırmandıracak eylemlerden kaçınılması ve her koşulda sivillerin korunması" çağrısında bulundu. (AA)

        56 İŞ MAKİNESİ BÖLGEDE

        Gazete Habertürk yazarı Çetiner Çetin sınır hattından bildirdi.

        Daha önce Doğu ve Güneydoğu’daki ‘çukur’ operasyonlarında kullanılan iş makinelerinin tamamının Afrin operasyonu için bölgeye taşındığı kaydedildi. Şu an sayısı 56 olan zırhlı iş makinelerinin, Ankara’dan yapılacak takviye ile artacağı öğrenildi.

        Operasyona katılacak askerlerin sınır hattından geçeceği 7 bölgede 12 geçiş noktası belirlendi. Askerlerin kalacağı bölgelerde de çadırlar kuruldu. Askerler için sıcak yemek, sağlık hizmetleri için cephe gerisinde 7 bölgede hazırlıklar tamamlandı.

        17 KİLOMETRELİK DAĞLIK ALAN TEMİZLENECEK

        Operasyonun ilk aşamasının ‘örgütün 17 kilometrelik dağlık ve kırsal alandan temizlenmesi olduğu ve bunun da en az 3 ay sürmesinin beklendiği kaydedildi. Diğer bir ifade ile operasyonun ilk aşamasında dağlık bölgeler temizlenecek, ileri harekât kordinasyon merkezleri kurulacak. Afrin merkezinde ise en erken 3 ay sonra operasyonun ikinci aşamasına geçilecek ve ‘temizlik’ yapılacak.

        Moskova görüşmesi sonrası Rusya’nın 17 kilometrelik alandan 170 askerini çekmek için talimat verdiği öne sürüldü. Sınır hattındaki Rus gözlemci ve irtibat askerlerinin Afrin kent merkezine çekileceği operasyonun ikinci aşamasında ise kent merkezindeki toplam 395 Rus askerinin Minnig Askeri Üssü’ne gideceği iddia edildi. Diğer taraftan Azez-Tel Rıfat ve Mare hattındaki 84 Rus askerinin de Minnig Askeri Üssü’ne çekilmeleri için talimat aldıkları ileri sürüldü. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan aksi yönde açıklama geldi.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ