Altın yükseldi vatandaşa 370 milyar dolarlık servet kazandırdı
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın yastık altında 400-500 milyar dolar tahminini İş Portföy ekonomistleri doğruladı. Yapılan çalışmaya göre yastık altında kuyumcular ve Kapalıçarşı dahil 3 bin 917 ton altın bulunuyor. Bu ise tam 500 milyar dolara denk geliyor. Altın son 3 yılda yüzde 100'ün üstünde yükselirken bu artış nedeniyle yastık altı altın biriktiren vatandaş hem fiyat hem miktar artışından 370 milyar dolar zenginleşti. Merkez Bankası, Hazine ve yastık altı birikimler ile bankalardaki altın hesapları dahil Türkiye'nin toplam altın varlığı da toplam 5 bin ton yapıyor. Bunun karşılığı ise 669 milyar dolar.
ABONE OL
Altın fiyatının son 2 yılda yüzde 100'ünüstünde ve son 1 yılda yüzde 54 yükselmesi en çok yastık altı altın birikimi yapan vatandaşa yaradı. Altında zirve nokta şu anda 4 bin 54 dolar seviyesi.
Peki vatandaş nasıl kazandı? Vatandaşın yastık altı birikimi ne kadar? Türkiye’de toplam altın miktarına baktığımız zaman 2019 yılı ile birlikte bir kırılma yaşandığı ve yerli yatırımcıların hem yastık altındaki altın bakiyelerini hem de bankacılık sektöründeki altınlarını artırdığı gözleniyor.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın yastık altında 400-500 milyar dolar tahmini söylemişti. İş Portföy ekonomisti Hande Şekerci bu rakamı doğruladı. Şekerci'nin yaptığı çalışmaya göre yastık altında kuyumcular ve Kapalıçarşı dahil 3 bin 917 ton altın bulunuyor. Bu ise tam 500 milyar dolara denk geliyor.