Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Amsterdam’ın numaraları

        Red Light Street, Coffee Shop’ları, kanalları, köprüleri ve müzeleri ile anlatacak çok hikâyesi var. Yani bir başka deyişle pek çok “numarası” var. Hadi Amsterdam’ın numaralarına göz atalım. HT Cumartesi'nden Levent Özçelik'in yazısı...

        1.281:Tüm Amsterdam’daki köprü sayısı.

        3:Belediye başkanı sayısı! Amsterdam’da bir normal belediye başkanı, bir gece hayatı belediye başkanı, bir de bisiklet belediye başkanı bulunuyor.

        881.000:Bisiklet sayısı. Gariplikse şu: Amsterdam’da kayıtlı 799.400 kişi yaşıyor. Yani kişi başına birden fazla bisiklet düşüyor. Şehir içi ulaşımın yüzde % 60’tan fazlası bisikletle yapılıyor. Ayrıca yılda 100.000 bisiklet çalınıyor.

        REKLAM

        9 bin:Amsterdam’da yılda ortalama 9 bin konser ve gösteri sanatı aktivitesi yapılıyor.

        165:Kanal sayısı. En ünlüleri kuşkusuz Red Light bölgesindekiler.

        11 milyon:Amsterdam’ın binalarını destekleyen ahşap kazık sayısı. Dam Meydanı’ndaki Kraliyet Sarayı’nı destekleyen 10 binin üzerinde kütük olduğu biliniyor.

        25 bin:Her yıl kanallardan çıkarılan bisiklet sayısı.

        1:Kedilere özel tekne ev sayısı! Singel Kanalı üzerindeki Poezenboot...

        40:Park sayısı. Bunların en ünlüleri Frankendael, Vondel Park ve Beatrix Park.

        1515:Kafe ve bar sayısı. Bu sayı, Beyoğlu’ndakilerin gerisinde. Birkaç yıl önce Beyoğlu Belediyesi’ne resmi kayıtlı 1800’ün üzerinde kafe-bar olduğunu biliyorum.

        8863:16, 17 ve 18. yüzyıllardan kalma bina sayısı.

        2500:Tekne evlerin sayısı. Tekne evlerin büyük bir bölümü kiralanabiliyor. İlave olarak Houseboat Müzesi’ne göz atabilirsiniz. www.houseboatmuseum.nl

        REKLAM

        20 milyon:Yıllık turist sayısı.

        170 cm:Dünyadaki en uzun millet! Hollandalı kadınların ortalama boyu 170 cm, erkeklerinki ise 184 cm.

        3.2:Amsterdamlılar, günde kişi başı 3.2 fincan kahve tüketiyor. Dünyadaki ikinci en büyük kahve tüketicileri!

        70:“Anne Frank’ın günlüğü” en çok dile çevrilen kitapları... 70 farklı dile tercüme edilmiş ve 60’ın üzerinde ülkede yayımlanmış.

        Uğramadan dönmeyin

        Eye Film Museum:Şehir merkezinin karşı kıyısındaki Modern Film Müzesi’ne ulaşım feribot ile 5 dakika... Müze, pek çok yönetmene ve sergiye ev sahipliği yapıyor. Girişindeki kafe şehrin güzel manzarasına sahip.

        Stedelijk Museum:Şehrin Müze Meydanı’nda bulunan Stedelijk Museum girişiyle ilk bakışta bir küveti andırıyor. Çağdaş ve modern sanat eserlerinden oluşan koleksiyonu, Andy Warhol’den Roy Lichtenstein’a birçok sanatçının eserini barındırıyor.

        REKLAM

        Zoku:Sıradışı oda tasarımları, enfes teras, içeride çalışmak dışında yapabileceğiniz ufak tefek aktiviteler...

        Hangar:Adından da anlaşılacağı üzere mekân, su kıyısında eski bir depoymuş... Mönü ve servis çok başarılı. Amsterdam’da gün batımına denk gelmek için en doğru yerlerden biri... Eğergüneşli bir hafta sonuna denk gelirseniz, Hangar’da brunch kaçmaz.

        A’dam Toren:Şehrin şu aralar en popüler yeri... Her katta ayrı bir dünya yaratmışlar. Hepsinde 360 derece Amsterdam manzarası var!

        Hoxton Hotel - Lotti’s:Londra, Chicago, Paris ve New York’taki favori otelim Hoxton, Amsterdam’da ayrı güzel. Herengracht kanaldaki Hoxton’un bir başka artısı girişte konuşlanan Lotti’s. Şehrin en sevdiğim mekânlarından... Samimiyet ve huzurlu atmosferi için gidin...

        Duches:Uğramadan dönmeyeceğim mekânların başında geliyor. W Hotel’in içinde yer alan restoran-bar büyüleyici dekorasyonu ile bir sarayı andırıyor. Şatafatlı hali sizi aldatmasın; yemekleri ve barmenleri çok ünlü ve cool bir mekân.

        Pulitzer :9 Streette yer alan otel barıyla da ünlü.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ