Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Apandisit Patlaması Nedir ve Nasıl Olur? Apandisit Patlamasının Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Olur?

        Apandist, kalın bağırsak ile ince bağırsağın geçiş noktasında yer alan apendikste meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşur. Eğer apendikste meydana gelen bu iltihaplanma erken teşhis edilmez ise apandistte patlama olabilir. Bu apandist patlaması bazı durumlarda ölümle de sonuçlanabilir. İşte, apandisit patlaması nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ve apandist patlaması hakkında merak edilen her şey.

        Apandisit Patlaması Nedir?

        Apandist patlaması, apandistte meydana gelen iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Bu ağrı ortaya çıktığı andan itibaren kişilerin tıbbi müdahale görmesi gerekir. Eğer hızlı bir şekilde müdahale edilmez ise hayati problemlere yol açabilir.

        REKLAM

        Apandisit Patlaması Neden Olur?

        kalın bağırsak ile ince bağırsağın geçiş noktasında yer alan apendikste meydana gelen iltihaplanma apseye yol açar. Bu apsenin kana karışması da apandist patlamasına yol açar. Apandist patlamasının nedenleri ise aşağıdaki gibidir:

        • Genetik
        • Mantar ya da virüs gibi zararlı mikroorganizmaların apandist üzerindeki olumsuz etkileri
        • Tümör
        • Bağırsakta meydana gelen kurtlanmalar, solucanlar
        • Limon çekirdeği, nar çekirdeği gibi besinlerin midede sindirilmemesi ile bunların inceden kalın bağırsağa geçerek tıkanmaya sebebiyet vermesi.

        Apandisit Patlaması Belirtileri

        Apandiste meydana gelen tıkanıklıklar ve burada biriken bakteriler organların içine akar ve organları doldurur. Bu tıkanmada kan damarının sıkışmasına neden olur. Damarlar sıkıştığı zaman kangren de meydana gelebilir. Bu kangrende dolayı patlama yaşandığında bağırsakta bulunan dışkı karın kısmına dolar. İşte apandist patlamasının belirtileri:

        REKLAM
        • Dışkı sırasında yaşanan zorlanma
        • Gaz çıkarmada sorun yaşama ve ağrı
        • Karın bölgesinin sağ alt tarafında sancı, ağrı ve kasılma hissetme
        • Ateş yükselmesi
        • Kalp atışında hızlanma
        • Gebe olan kadınlarda arka ya da yan bölgelerde apandist ağrısı meydana gelir.
        • Kusma
        • Mide bulantısı
        • Ağızda kuruluk
        • İştah kesilmesi

        Apandisit Patlaması Tedavisi

        Apandist patlaması belirtisi olan kişiler patlamadan sonra doktora başvurduğunda hızlı bir şekilde cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Apandist kendi içinde 4 farklı gruba yarılmaktadır. Bunlardan biri akut apandisttir. Bir diğeri perfore adı verilen patlamış apandist iken apse apandist ve plastrone apandistte diğer apandist gruplarını oluşturmaktadır.

        En basit ameliyatta olduğu gibi apandist ameliyatında da bazı riskler bulunabilir. Apandist patlamamış ise burada kişi hastaneye yatırılır, gözlem ve teşhis yapılır. Apandistin patlama seviyesind eolduğu tespit edilir ise ameliyat için hazılığa başlanır. Eğer apandist patlaması meydana geldiyse ve patlamanın etrafında apse oluştuysa bu apsenin boşaltılması gerekir ve burada meydana gelen enfeksiyon kontrole alındıktan sonra ameliyat gerçekleştirilir.

        Apandisit Patlaması Kaç Gün Sürer?

        Apandist patlamasının en belirgin belirtisi karın ağrısıdır. Karın ağrısı göbeğin etrafında ve midenin hemen üstünde kendini gösterir. Bu ağrı belirli dönemlerde artar ya da azalır ancak tamamıyla bitmez. 4 ila 6 saat arası süren bu ağrılar daha sonrasında karnın sağ alt kısmına kayar. Burada gerçekleşen apandist patlaması için hızlı bir şekilde müdahale yapılmalıdır Aksi halde patlayan apandist ile birlikte kalın bağırsakta bulunan dışkı karın bölgesinden başlayan iç organlara dolmaya başlar.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Kubilay Kos
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ