Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Albayrak'tan Borsa İstanbul'da kadınlar günü gong töreninde açıklamalar - İş-Yaşam Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin son 16 yıldaki başarı hikayesine kadınların çok değerli katkılar sunduğunu belirterek, "Türkiye'nin başarı hikayesinin büyüyerek devam etmesi için kadınlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra engel tanımadan yeni hikayelerle bizlere yeni ufuklar açması çok önemli. Kadınlarımıza güveniyoruz, Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne vazgeçilmez katkılar sunacaklarına sonuna kadar inanıyoruz." dedi.

        Borsa İstanbul ve Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) iş birliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın-erkek eşitliği için Borsa İstanbul'da gong töreni düzenlendi.

        REKLAM

        Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla düzenlenen törende konuşan Albayrak, törenin, cinsiyet adaletsizliği ile mücadele noktasında farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni etti.

        "Ülkemizin cesur, özgüvenli ve girişimci kadınları, zihinlerimizdeki kalıpların ve peşin yargıların aksine engel tanımadan üretime katılıyorlar ve katma değer üretiyorlar." diyen Albayrak, sadece büyük şehirlerde değil, Anadolu'nun dört bir yanında aynı güce hep birlikte şahit olduklarını söyledi.

        Albayrak, Türkiye'nin bir ucundan diğer ucuna yaptıkları tüm ziyaretlerin hepsinde, gençlerle ve kadınlarla ayrı ayrı program yapmaya, onları dinlemeye gayret ettiklerini kaydederek, bu temasların kendilerinin enerji kaynağı olduğunu anlattı.

        Ülkenin ve milletin daha ileriye gidebilmesi için kadınların ve gençlerin taşıdıkları heyecan ve farkındalığın kendisine her seferinde ekstra motivasyon sağladığını dile getiren Albayrak, "Daha geçtiğimiz gün Kocaeli'deydik. Hanımlarla toplantı yaptık. Ev ekonomisi falan soracaklar zannediyorum. Bir sorular, bir sorular geldi eline su dökemeyeceğimiz maliyecilerin soramayacağı sorular geldi, epey terledim." diye konuştu.

        REKLAM

        - "Bu küresel rekabette kadınların üretime katılması çok önemli"

        Albayrak, kadınların meseleye ve ekonominin detayına ne kadar vakıf olduklarını görünce bir kez daha şaşırdığını belirterek, şöyle devam etti:

        "Ülkemizdeki tüm sektörlerde, tüm alanlarda, tüm iktisadi faaliyetlerde kadınların üretim süreçlerine katılmaları, karar alma süreçlerinde daha aktif şekilde yer almaları büyük önem arz ediyor. Kadınların sadece ekonomik değil tüm toplumsal alanlarda daha görünür olması, cinsiyet ayrımcılığının bu manada daha da azalarak son bulması hedefine bizleri daha yaklaştıracaktır. Eğitimden siyasete, ekonomiden sağlığa kadar tüm alanlarda kadınların daha fazla yer alması, hem eşitlik idealimize bizi daha çok yaklaştırıyor hem de daha kapsayıcı ve verimli bir üretim yapısına ulaşmamıza yardımcı oluyor."

        Albayrak, özellikle böylesine küresel rekabet içerisinden geçtikleri bir dönemde kadınların üretim yapısına katılmalarının çok önemli olduğunu kaydederek kadınların enerjilerinden maksimum yararlanmaları gerektiğini vurguladı.

        REKLAM

        - "Ayrımcılığın bu potansiyelin önüne set olmasına izin vermeyeceğiz"

        Albayrak, gelecek nesillere, çocuklara miras olarak bırakma hayalini kurdukları geleceğin Türkiyesine ancak yaşlısı ve genci, kadını ve erkeği ile 82 milyon hep bir arada, omuz omuza, sırt sırta vererek ulaşabileceklerini söyledi.

        Ayrımcılığın ve adaletsizliğin ülkenin büyük potansiyelinin önünde set olmasına izin veremeyeceklerini ve müsaade etmemeleri gerektiğini dile getiren Albayrak, Türkiye'nin bu dönemlerden daha önce geçtiğini, birçok alandaki ayrımcılığın yanı sıra kadın ayrımcılığını da yaşadığını anlattı.

        Albayrak, Türkiye'nin cinsiyet ayrımcılığı ile mücadelede güçlü bir hafızaya sahip olduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

        "Kadın-erkek ayrımı gözetmeden milli mücadelede izzeti nefsini müdafaa eden Türk milleti, 1934'te kadınların seçme ve seçilme hakkına erişmesi ayrıcalığına sahip olan dünyadaki ilk ülkelerden. Bu tarih, bazı kesimlerin kendilerine mutlak pusula bellediği birçok Avrupa demokrasisinden bile çok ama çok erken bir tarih. Toplumsal hafızamızdaki ve tarihimizdeki bu ve benzeri önemli referanslar tabii ki bizim için yeterli değil. Bundan sonra da kapsayıcı politikalarla kadınlarımızın toplumun her kademesinde daha görünür olabilmesi ve eşitsizliği gündemimizden çıkarmak için gereken adımları atmaya devam edeceğiz."

        REKLAM

        - "Ülkemizin potansiyeli kadınlarla katlanarak artacaktır"

        Albayrak, iş gücüne katılım açısından son 15 yılda kadınların önemli mesafe kat ettiğini belirterek, özel sektörde yakalanan bu ivmeyi kamuda istenilen noktaya çıkaramadıklarını, istenilen yere gelmeleri gerektiğini söyledi.

        Kadınlar çekinmeden kamuda, bakanlıklarda üst noktalara daha fazla talip olmaları gerektiğini dile getiren Albayrak, kendilerini daha fazla zorlamaları gerektiğini bildirdi.

        Albayrak, geçen yıl eylülde açıkladıkları Yeni Ekonomi Programı'ndan bahsederek, Türkiye'nin birçok alanda sadece bölgesinde değil küresel ölçekte de rekabet düzeyi çok yüksek bir eğitimli insan gücüne sahip olduğunu vurguladı.

        Böyle bir insan gücüne sahip olmalarında son dönemde kadınların hem eğitim süreçlerine hem de profesyonel iş hayatına daha çok katılım göstermesinden kaynaklandığını anlatan Albayrak, bu katılımı artırabilmeleri, cinsiyet adaletsizliğini bir engel olmaktan çıkarmayı sürdürebilmeleri halinde ülke potansiyelinin katlanarak artacağını söyledi.

        REKLAM

        - "Türkiye'nin başarı hikayesinde kadının değerli katkısı var"

        Albayrak, Türkiye'nin 16 yıldır her alanda son derece ciddi değişim ve dönüşüm süreçlerinden geçtiğini, geçmeye devam ettiğini belirterek, ülkenin, daha demokratik, siyaseten daha istikrarlı, ekonomik olarak çok daha güçlü bir çehreye doğru hızla ilerlediğini bildirdi.

        Bu yolculuğun Türkiye'nin başarı hikayesi olduğunu aktaran Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Şüphesiz ki, her bir kadının hikayesi bu yolculuğa çok değerli katkılar sundu. Türkiye'nin başarı hikayesinin büyüyerek devam etmesi için, kadınlarımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra engel tanımadan yeni hikayelerle bizlere yeni ufuklar açması çok önemli. Biz kadınlarımıza güveniyoruz, Türkiye'nin değişim ve dönüşümüne vazgeçilmez katkılar sunacaklarına sonuna kadar inanıyoruz."

        - "En önemli faktör eğitim"

        8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Borsa İstanbul’da düzenlen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "2023 yılına kadar ülkemizde kadınların iş gücüne katılım hedefi yüzde 41'dir. Kadınların istihdamında en önemli faktör eğitim" dedi.

        8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Borsa İstanbul’da gong, kadın-erkek eşitliği için çaldı. Gong töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, Borsa İstanbul AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erişah Arıcan ve Borsa İstanbul Genel Müdürü Murat Çetinkaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

        - "2002'de yönetici kadın oranının ülkemizde yüzde 8.9 iken, 2018 verilerinde yüzde 15.6 olduğu görülüyor"

        Törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, "Sadece istihdam değil, yönetici kadın oranına baktığımızda yetmez ama yine de sevindirici diyebileceğimiz rakamlar görüyoruz. 2002'de yönetici kadın oranının ülkemizde yüzde 8.9 iken, 2018 verilerinde yüzde 15.6 olduğu görülüyor. İş gücüne katılım oranı ise yüzde 27.9'dan yüzde 34.1'e yükseldi. Bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve büyükelçiler göz önüne alındığında kadınların parlayan ışığı her yerde fark ediliyor. Tarihimiz ve medeniyetimizi doğru tahlil edersek kadını, her zaman hayatın tam merkezinde yer aldığı görülür. Kadınlarımız, tarımdan ticarete birçok alanda meslek icra etmiş ve üretime katkıda bulunmuşlardır. Bizler de bu geleneğin izinden giderek bugün var olabileceğimiz alanları inşa etme gayreti içindeyiz" dedi.

        - "Kadınların muazzam dönüştürücü bir gücü var"

        Kadınların iş hayatında yaşadıkları zorluklar değinen Emine Erdoğan, "Yakın zamanlara kadar kadınların ev dışında özellikle iş ve siyaset dünyasında yer alabilmesi maskülen bir tavrı gerektiriyordu. Kadının var olabilmesi, adeta kendine özgü duyarlılıkları ve hassasiyetleri terk etmesiyle mümkündü. Başarının, gücün ve iktidarının hep erkeksi kodlar sahip olduğu düşünülürdü. Oysa bugün kadınların her alanında kendi kimliğini, özgün duruşunu muhafaza ederek var olmasının altını çiziyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi kadınların muazzam dönüştürücü bir gücü var. Bu güç ortaya çıktıkça etrafımızdaki her şeyin başkalaştığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

        - "Kadınlarının olmadığı bir denklem, doğru bir denklem değildir"

        "Kadınların çocuklar için ayırdıkları vakti, başarının parantezi olarak görmek son derece yanlıştır" ifadesini kullanan Emine Erdoğan, "Önemli olan kadınlarımıza iş ve özel hayatı dengeleyecek şartları tesis etmektir. Hükümetimizin yaptığı düzenlemeler, bu dengeyi kısmen sağlamıştır. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen süre, memuriyet kıdeminde değerlendirilmektedir. Babalık izin süresinin arttırılması, kreşlerin yaygınlaştırılması kadınlarımızın hayatını kolaylaştırmaktadır. Şunu hiç unutmamalıyız: Dünya nüfusunun yarısının oluşturan kadınlarının olmadığı bir denklem, doğru bir denklem değildir. İyi bir gelecek hedefliyorsak; bunu kadın ve erkek birlikte inşa etmek durumundayız. Bu gerçekten hareketle 2023 yılına kadar ülkemizde kadınların iş gücüne katılım hedefi yüzde 41'dir. Bu hedefin tutturulmasında ise hepimize görevler düşmektedir'' açıklamalarında bulundu.

        - "Türkiye'de kız çocuklarının eğitimi konusunda her geçen gün daha büyük mesafeler alıyoruz"

        Kadın istihdamında eğitimin önemine vurgu yapan Emine Erdoğan, "Kadınların istihdamında bildiğiniz gibi en önemli faktör eğitim. Eğitim arttıkça istihdam oranı da artıyor. 2018 Kasım itibarıyla kadın istihdam oranları lise altı eğitim düzeyinde yüzde 24, lise düzeyinde yüzde 26 ve yükseköğretim düzeyinde ise yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'de kız çocuklarının eğitimi konusunda her geçen gün daha büyük mesafeler alıyoruz. Dolayısıyla ileride kadın istihdam oranlarının çok daha yüksek olmasını bekliyoruz. Kadınların bilişim sektöründe çok daha fazla yer alması gerektiğine inanıyorum. Eğer geleceği şekillendirmekten bahsediyorsak; kadınların bilişim ve teknoloji alnında mutlaka var olması gerekiyor. YÖK rakamlarına baktığımızda kadınların eğitim ve sağlık bilimlerindeki oranı yüzde 60'ların üzerindeyken, mimarlık ve inşaatta yüzde 32, bilişimde ise yüzde 22 civarlarındadır. Üniversite çağındaki genç kızlarımız, mühendislik ve bilişim ilgili bölümlere ne kadar çok yönlendirilirse gelecekte o kadar var olabilirler'' diye konuştu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ