Bakan Özhaseki'den 'İmar Barışı' açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, bakanlık binasında basın toplantısı düzenleyerek, 'imar barışı' düzenlemesiyle ilgili bilgiler verdi. Özhaseki, 'Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nda yer alan 'imar barışı'na göre, ruhsatsız ve kaçak yapıların kayıt altına alınacağını söyledi. 'İmar barışı'ndan yararlanmak isteyenlerin başvurularıyla elde edilecek gelirin, kentsel dönüşüm için kullanılacağını belirtti
ABONE OLÇevreve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen 'imar barışı' düzenlemesiyle ilgili detayları açıkladı. Özhaseki, şöyle konuştu:
"Belediye başkanlarının kanuna karşı yapmış oldukları ihale listeleri bitmiş oluyor. Sosyal faydası bunlar; vatandaş, devletle helalleşiyor. Ekonomik faydası; hazine arazisi, vatandaşa en uygun modelle hazine kazanmış oluyor. Vatandaşın evi ve iş yeri yasallaşıyor. Ekonomik olarak da kullanabiliyor. Bunun karşılığında kredi alıyor. İkinci fayda; konut üzerinden, iş yeri üzerinden vergiler alınabilecek. Toplamda bir gelir elde edeceğiz. Öngörülerimiz var ama; müracaatla birlikte ortaya çıkacak. Bu bedel, kentsel dönüşüm için kullanılacak. Buradan elde ettiğimiz geliri belediyelere 3 yıl ödemesiz, sıfır faizle kredi kullandıracağız. Şehirleri dönüştürüyoruz. En az 150 milyar civarında piyasaya para gelmesini bekliyoruz. Müteahhit inşaatını denetleyen, kişiyi satın almış oluyor. 'Beni denetle' diye para veriyorsunuz, seçenekleriniz var. Sizi hakkıyla denetlemesini bekleyebilir misiniz? Dürüstçe yapanlar da var şaibelerin, sıkıntıların olduğu yerler de var. Elektronik olarak sıralı yerler olsun. Yapı sahibinin karşısına kim çıkıyorsa o denetlesin, açık pazarlıkla firma aramasın. Fiyatı sabitliyoruz. Bakanlık olarak pazarlık ettik, en uygun fiyata alıyoruz. Bakanlığa yatırılan para, daha sonra ilgili firmaya veriliyor. Denetim ile yapan arasındaki bağı kesiyoruz. Okulunu okuyan teknikerlerimiz, mahkemelik oluyorlardı; onları da gidereceğiz."