Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Banyo yapmak ve duş almak orucu bozar mı? Oruçluyken duş alınır mı ve banyo yapılır mı, kaza gerektirir mi?

        Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan Müslümanlar için banyo yapmak ve duş almak konusu önemli bir soru işareti haline geliyor. Oruç ibadeti, tutan kişilere gündüz saatlerinde yemek, içmek, cinsel ilişki gibi bazı aktivitelerden uzak durma yükümlülüğü getirirken, banyo yapma ve duş alma konusunda da bazı meraklar doğuyor.

        Banyo Yapmak Orucu Bozar Mı?

        Ramazan ayında oruç tutmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu şüphesiz ki duş almak orucu bozar mı? sorusu. İslam'da, oruçlu iken banyo yapmanın ve duş almanın orucu bozup bozmayacağı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Genel olarak, suyun ağız ve burun yoluyla alınması orucu bozmaz. Ancak, banyo yaparken veya duş alırken ağız ve burnun suyla dolması durumunda orucun bozulabileceği konusunda bir ihtilaf vardır. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da açıkladığı gibi, oruçlu iken banyo yapmak veya duş almak herhangi bir sakınca taşımaz. Ancak, suyun ağız ve burun yoluyla alınmamasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle, oruçlu iken banyo yaparken veya duş alırken dikkatli olmak, suyun bu bölgelere girmesini engellemek önemlidir.

        REKLAM

        Oruçluyken Nasıl Banyo Yapılır?

        Özellikle yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında kişiler gün içerisinde duş alma ihtiyacı hissedebilir. Ancak duş almanın orucu bozduğu yönündeki yorumlardan dolayı emin olamadıkları için oruçluyken duş alınır mı? sorusunu ramazana sayılı günler kala yeniden gündeme geldi. Oruçlu iken banyo yapmak, ağız ve burundan su kaçırmamaya dikkat ederek mümkündür. Duş alırken, ağız ve burunu sudan korumak için başınızı geriye atarak veya bir havlu kullanarak önlem alabilirsiniz. Hızlı duş almak, suyun cildinizde uzun süre kalmaması için önemlidir. Ilık su kullanmak terlemeyi artırmayacağından, tercih edilmelidir. Sabun ve şampuan kullanırken ağız ve burun kısmına dikkat edilmelidir.

        Kulaklarınızı sudan korumak için kulak çubuğu veya pamuk kullanabilirsiniz. Banyo yaparken, oruçluyken gusül abdesti yerine teyemmüm almak daha uygundur. Teyemmüm, abdest alamayacak durumda olan bir kişinin abdest yerine geçebilecek bir temizlenme yöntemidir. Banyo yapılamıyorsa, kuru bir bezle bedeninizi silebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar arasında, orucu bozabilecek ürünlerden kaçınmak önemlidir. Parfüm, deodorant gibi ürünlerin kullanımından uzak durulmalıdır. Ayrıca, oruç tutarken yorgunluk veya halsizlik hissediyorsanız duş almayı ertelemek daha uygun olabilir. Bu şekilde, banyo yaparken dikkatli olmak ve orucunuzu güvenle sürdürmek mümkün olacaktır.

        Diyanete Göre Oruçluyken Banyo Yapılır mı?

        Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi görüşüne göre, oruçlu iken banyo yapmakta bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak, banyo yaparken suyun ağız ve burun yoluyla alınmamasına özen göstermek gerekmektedir. Suyun ağız ve burun yoluyla alınması durumunda orucun bozulabileceği belirtilmektedir. Dolayısıyla, oruçlu iken banyo yapmakta bir sakınca olmamakla birlikte, suyun bu bölgelere kaçmamasına dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilen bu görüş, oruçlu iken banyo yapmanın genel prensibini açıklar. Detaylı durumlar veya özel koşullar söz konusu olduğunda, kişinin kendi sağlığı, güvenliği ve ibadetini yerine getirebilmesi için uygun olanı yapması önemlidir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Yağmur Polat
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ