Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bedelli askerlik ücreti belli oldu! 2022 Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar için bedelli askerlik ücreti ne kadar?
        1

        Son dönemin en çok araştırılan konuların başında yer alan bedelli askerlik, son gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında yeniden gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı'nda bedelli askerliğe de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize Bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz." dedi. Peki Yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar için bedelli askerlik ücreti ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...

        2

        YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?

        Kanundaki tanıma göre Yoklama kaçağı, yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanları ifade etmektedir.

        Yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26'ncı madde gereğince gelmeme sebebini bildirmemiş vatandaşlar, yoklama kaçağı olarak kabul edilir.

        3

        BAKAYA ASKERLİK NEDİR?

        Sevke tabi olduğu halde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanlara 'bakaya' denmektedir. Sevkini yaptırdığı halde kendisine tanınan yol süresi dışında birliğine katılanlar geç iltihak bakayası olarak bilinmektedir.

        4

        BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

        2022 yılında bedelli askerlik 56 bin 500 lira oldu. Geçtiğimiz dönemde (2021 - Temmuz Aralık) aylarında 43 bin 150 lira ödeniyordu.

        5

        BAKAYA- YOKLAMA KAÇAĞI BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ

        Altı ayda bir yenilenen bedelli askerlik ücretinin 2022 yılının ilk yarısı için geçerli olan fiyatı, yani 30 Haziran 2022'ye kadar geçerli ücreti 55 bin 194 olarak belirlendi.

        6

        YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA KALANLAR BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR Mİ?

        Bedelli askerlik şartları arasında "Yoklama kaçağı veya bakaya kalanlar bedelli askerlikten yararlandırılmaz." ibaresi yer alıyordu. 23 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yoklama kaçağı ve bakaya kalanlar için müjdeli haberi verdi. Son açıklamaya göre yoklama kaçağı veya bakaya kalanlar, vatani görevlerini yerine getirmek için bedelli askerlik uyulamasından yararlanabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ