Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere'de geçiş yaptı! Şirketler 4 gün çalışmayı kalıcı hale getiriyor! - Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İngiliz 100 şirket toplamda 2600 personel istihdam ediyor. Birleşik Krallık'ın çalışan nüfusunun küçük bir kısmı olsa da bunun büyük bir değişimin öncüsü olacaklarını umuyor.

        4 Day Week Global'in Birleşik Krallık çalışması ayrıca Cambridge ve Oxford Üniversiteleri, Boston Collage ve düşünce kuruluşu Autonomy'deki araştırmacıların da dahil olduğu, yaklaşık 3300 işçili yaklaşık 70 şirketin dahil olduğu en büyük pilot programını da dahil ediyor.

        REKLAM

        ŞİRKET VE ÇALIŞANLAR MEMNUN

        Görsel: Unsplash
        Görsel: Unsplash

        Eylül ayında, denemenin ortasında yapılan bir ankete katılan bu şirketlerin %88'i, 4 günlük çalışma uygulamasının 'iyi' çalıştığını söyledi. Ankete katılan şirketlerin yaklaşık %95'i ise verimliliğin ya aynı kaldığını ya da arttığını söyledi.

        Birleşik Krallık çalışasının sorumlusu Joe Ryle, şirketler uzun bir durgunluğa hazırlanırken bile 4 günlük çalışma sisteminin benimsenmesinde artan bir ivme olduğunu söyledi. Ryle "10 yılın sonunda haftada 4 gün, maaş kaybı olmadan çalışmanın normal bir yol haline geldiğini görmek istiyoruz. Bu nedenle de önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha fazla şirketi kaydetmeyi hedefliyoruz. Birçok işletme enflasyon ile beraber gelecek %10'luk maaş artışını karşılamakta zorlanırken, alternatif bir çözüm olarak haftada 4 gün ücret kaybı olmadan teklifler yapıldığına dair artan kanıtlar görmeye başlıyoruz" diye konuştu.

        Resmi olarak 4 günlük çalışmayı benimseyen şirketlerin çoğu teknoloji, pazarlama şirketleri gibi hizmet sektöründe. Ancak 4dayweek yetkilileri, bazı imalat ve inşaat sektörlerinde de pilot uygulama için harekete geçenler olduğunu söyledi.

        BELÇİKA RESMEN GEÇMİŞTİ

        Görsel: iStock
        Görsel: iStock

        Belçika'da çalışanlara haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma imkanı veren uygulama geçtiğimiz hafta başlamıştı.

        Düzenlemeyle çalışanlar 4 gün çalışma imkanı için işverenden talepte bulunabilecek. Çalışan isterse ve işverenle anlaşırsa haftalık 38 saat olan çalışma süresini 5 gün yerine 4 günde tamamlayabilecek.

         O ülkede haftada 4 gün çalışmaya geçildi
        O ülkede haftada 4 gün çalışmaya geçildi Haberi Görüntüle

        Bu imkanı değerlendirebilenler 3 gün hafta sonu izni yapabilecek veya fazladan oluşan 1 günlük iznini hafta içinde kullanabilecek. Bu imkan işverenle anlaşma sonucu 6 ay boyunca devam edebilecek. Anlaşma 6 ayın sonunda da karşılıklı mutabakatla sürdürülebilecek.

        DÜNYA DA UYGULUYOR

        4 günlük çalışma uygulamalarına ve geleceğine yönelik araştırmaları finanse etmek için kurulan '4 Day Week Global' kuruluşu bugüne kadar İspanya, Belçika, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka, Finlandiya gibi pek çok ülkede pilot çalışmalar yürütmüş ve büyük başarı elde etmişti.

         Haftada 4 gün uygulaması hangi ülkelerde hayata geçti?
        Haftada 4 gün uygulaması hangi ülkelerde hayata geçti? Haberi Görüntüle

        Avrupa dışında Japonya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada'da da bazı şirketler uygulamayı hayat geçirme kararı almıştı.

        * Haberin görselleri iStock, Unsplash ve Pixabay'den servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ