Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil BMW XM'in üzerindeki örtü kalktı! Tarihindeki ilk 'hibrit' ortaya çıktı - Otomobil Haberleri - Otomobil Haberleri
        1

        Alman otomobil üreticisi BMW'nin performans alt birimi 'M', kuruluşunun 50'inci yılına özel olarak ilk özgün modelini tanıttı.

        2

        XM isimli SUV model, markanın geçtiğimiz yıl tanıttığı konsept otomobil ile büyük benzerlik taşıyor.

        3

        Alman marka için birçok ilki bünyesinde barındıran XM, bugüne kadar üretilmiş M otomobilleri içerisinde, ilk elektrik destekli motora sahip model oldu.

        4

        BMW Group'un ABD'deki Spartanburg fabrikasında 2023'ün ilk çeyreğinde üretimine başlanacak olan XM, plug-in hybrid elektrik motoruna eşlik eden 4.4 litre hacminde, V8 silindirli M TwinPower Turbo beslemeli içten yanmalı motora sahip.

        5

        Turbo beslemeli içten yanmalı geleneksel motor 489 beygir güç üretirken, 8 ileri M Steptronic şanzımana monte edilmiş elektrik motor 197 beygir güç çıkışına sahip. Böylelikle toplamda 653 beygir ve 800 Nm'ye ulaşan bir güç çıkışı elde ediliyor.

        6

        8 ileri şanzımanıyla 0'dan 100 km/s hıza 4.3 saniyede ulaşan araç, tamamen elektrikle 82-88 km gidebiliyor ve 140 km/s hıza kadar emisyonsuz bir sürüş sunuyor.

        7

        Aracın kaputunun altındaki V8 hibrit motor, IMSA Sportscar Şampiyonası ve Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda boy gösteren BMW Hybrid yarış aracında da kullanılıyor.

        8

        Güncel BMW modellerini hatırlatan fakat sahip olduğu özellikler ile ayrışan XM'in içinde, üç boyutlu prizma yapısına ve aydınlatmaya sahip tavan döşemesi bulunuyor.

        9

        Deri ile kaplı gösterge ve kapı panelleri için dört farklı donanım çeşidi sunulan araçta, BMW modellerine özgü kavisli ekran üzerinden sürüşle ilgili detayları gösteriyor. Aracın gösterge ekranı 12.3 inç, multimedya ekranı ise 14.9 inç büyüklüğünde.

        10

        Yapılan açıklamaya göre, daha önce BMW iX modeli için özel beste yapan ünlü besteci Hans Zimmer, M Hybrid sürüşü için de özel olarak 'IconicSounds Electric' bestesi yaptı.

        11

        XM, bugüne kadar üretilen M otomobilleri arasında en geniş otomatik sürüş ve park sistemine sahip model unvanını da elinde bulunduruyor.

        Haberi Hazırlayan: Yiğitcan Yıldız

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ