Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Bulutlar neden bazen hareketsizken bazen çok hızlı hareket eder? İşte bunun cevabı...
        1

        Dünya daimi olarak hareket halinde olmasına rağmen içinde yaşayanlar insanlar bu hareketliliği fark etmez. Aynı şey bulutlar için de geçerlidir. Bulutların çoğu zaman hareketsiz olduğu yanılgısına düşüyoruz ancak bazen de o kadar hızlı hareket ediyorlar ki aradaki fark kafa karıştırıcı olabiliyor. Peki, bulutlar neden bu şekilde hareket ediyor?

        2

        Atmosfer, gökyüzünü ve bulutları içeren yerin üstündeki katmandır. Gördüğümüz gökyüzü, çoğunlukla bizim göremediğimiz gazlarla doludur. Bu gazlar atmosferi oluşturur ve gezegende farklı sıcaklıklara sahip farklı bölgeler vardır.

        3

        Gökyüzünün iki bölgesi farklı sıcaklıklarda olduğunda, hava daha sıcak olan bölgeden daha soğuk olan bölgeye doğru hareket eder ve bu da rüzgâra neden olur. Sıcak hava, soğuk havayı ısıtmak için hızla içeri girer ve bu nedenle havamızda rüzgârlar meydana gelir. Yani bazen hızlı bazen de çok yavaş olan bulutların bu tutarsız hareketleri, o anda olan rüzgâr hızıyla ilgilidir.

        4

        Rüzgâr o kadar güçlü olabilir ki bulutları da beraberinde taşır. Bulutlar, daha sonra yağmur, dolu veya kar olarak yere düşebilen su buharından oluşur. Gökyüzünde ne kadar yükseğe çıkarsanız, bulutlar o kadar hızlı hareket eder. Bunun nedeni, rüzgârın yüzeyden yukarı çıktıkça daha hızlı olmasıdır.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ