Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Bursa Cuma namazı saati (3 Kasım) Bursa Cuma namazı vakti! Cuma namazı saat kaçta?

        Bursa’da yaşayan ve kılınacak Cuma namazını kaçırmak istemeyen milyonlarca vatandaş, sık sık internet üzerinde Cuma namazı saatini araştırıyor. Google’da “Bursa Cuma namazı saati” ve “Bursa Cuma namazı vakti” aramalarını yapan vatandaşlar, namazı kaçırmamak için saati öğrenmek istiyor. Peki Bursa’da Cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte detaylar…

        BURSA CUMA NAMAZI SAATİ (3 KASIM)

        İslam dininde aklı yerinde ve özgür olan her erkeğe farz bir namaz olan Cuma namazı öncesinde vatandaşlar merakla Cuma namazı saatini araştırıyor. Cuma namazı vaktini kaçırmak istemeyen Bursalı vatandaşlar, internet üzerinde sık sık “Bursa Cuma namazı vakti” ve “Bursa Cuma namazı saati” aramalarını yapıyor.

        REKLAM

        Cuma namazı, Bursa’da bu hafta saat 12:54’te okunacak olan öğle ezanının ardından kılınacak. Camide toplu bir şekilde cemaatle kılınacak olan Cuma namazıyla birlikte İslam dininin önemli ibadetlerinden biri daha yerine getirilmiş olacak. Her hafta camilerde yoğun katılımla kılınan Cuma namazının bu hafta da büyük katılımla kılınması bekleniyor.

        CUMA NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

        Cuma Namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

        REKLAM

        CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

        Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz olduğu, Kitap, Sünnet ve icmâ ile sabittir. Kur'ân-ı Kerîm'in 62. sûresi, cuma namazından bahsettiği için Cuma sûresi olarak adlandırılmıştır. Bu sûrede yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırılınca Allah'ı anmaya (namaza) koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca yeryüzüne yayılın da Allah'ın lutfunu arayın ve Allah'ı çok çok anın ki felah bulasınız" (el-Cum'a 62/9-10).

        Hadis kitaplarında gerek cuma namazının fazileti, gerekse kuvvetli bir farz olduğu ve bu namazı özürsüz olarak terketmenin büyük günah sayıldığı konusunda sahih hadisler bulunmaktadır. "Allah, önemsemediği için üç cumayı terkeden kimsenin kalbini mühürler" (Ebû Dâvûd, "Salât", 204; İbn Mâce, "İkametü's-salât", 93; Tirmizî, "Cum'a", 7; Nesâî, "Cum'a", 2) ve "Birtakım kimseler, ya cuma namazını terketmekten vazgeçerler ya da Allah onların kalplerini mühürler ve artık onlar gafillerden olurlar" (Müslim, "Cum'a", 12; Nesâî, "Cum'a", 2).

        Hz. Peygamber'in cuma namazını ilk defa hicret esnasında, Medine yakınlarındaki Rânûnâ vadisinde Sâlim b. Avf kabilesini ziyaretleri sırasında oradaki namazgâhta kıldırmış olduğu bilginlerce kabul edilmektedir. Öte yandan, kaynaklarda daha hicretten önce Es'ad b. Zürâre'nin Medine'de cuma namazı kıldırdığı kaydedilmektedir. Bu durum karşısında cuma namazının ne zaman farz kılındığı hususunda iki farklı rivayet ve görüş ortaya çıkmıştır. Bunlardan birincisine göre cuma namazı Mekke'de farz kılınmış olmakla birlikte müşriklerin baskıları yüzünden orada kılınamamıştır. Diğer rivayete göre, cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır ve ilk cumayı Hz. Peygamber Rânûnâ vadisinde kıldırmıştır. Bu rivayeti benimseyenlere göre, Es'ad b. Zürâre'nin cuma namazı kıldırması uygulaması farz değil, nâfile hükmü kapsamındadır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ