"Çocukların ani davranış değişikliğinde beta enfeksiyonundan şüphelenin" uyarısı!
Çocuk Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yasemin Topçu, "Çocuklarda özellikle 12 yaşından önce ani olarak ortaya çıkan takıntı veya tiklerin yanı sıra okul başarısında düşme ve davranış değişiklikleri gözleniyorsa beta enfeksiyonu (PANDAS) akla gelmeli" dedi
ABONE OLÇocuk Nöroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Yasemin Topçu, "Çocuklarda özellikle 12 yaşından önce ani olarak ortaya çıkan takıntı veya tiklerin yanı sıra okul başarısında düşme ve davranış değişiklikleri gözleniyorsa beta enfeksiyonu (PANDAS) akla gelmeli. Bu hastalar, öncelikle çocuk nöroloji bölümlerine yönlendirilmeli" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Topçu, hastalığın, çocuklarda erken dönemde davranış bozukluklarına neden olduğunu belirterek, "PANDAS, halk arasında 'beta enfeksiyonu veya beta mikrobu' olarak da bilinen streptokok bakterisinin neden olduğu boğaz enfeksiyonları ile ilişkili olarak çocukluk çağında ortaya çıkan nörolojik ve psikiyatrik bir durum" bilgisini verdi.
Enfeksiyonun tedavi edilmediği veya yetersiz tedavi edildiği durumlarda bağışıklık sisteminin anormal bir reaksiyonu sonucu belirtilerin ortaya çıkabileceğini aktaran Topçu, şunları kaydetti: "PANDAS'ın altında yatan sebep ve bazı çocuklarda neden ortaya çıktığı bilinmiyor. Çoğunlukla belirtiler 3 yaş ile ergenlik arasında ortaya çıkar ancak belirtilerin daha sonra da başlaması mümkün. Bu hastalığa yakalanan çocuklar, enfeksiyonu geçirmelerine rağmen genellikle boğaz ağrısından şikayet etmezler veya fark etmeden geçirmiş olabilir. Hastalıkla ilişkili belirtiler aniden ve dramatik bir şekilde ortaya çıkar. Takipte iyileşme ve aniden kötüleşme ataklarıyla devam edebilir. Çocuk psikiyatri ve çocuk nöroloji bölümlerinin bu hastalarda ortak çalışması ve yakın takibi önem taşır."