Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Çocuklarda beslenme bozukluklarını önlemenin 7 adımı
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Pediatrics’te yayınlanan bir rapora göre, beslenme bozuklukları, çocukları küçük yaşlarda daha fazla etkiliyor ve özellikle 15-19 yaşlar arasındaki kız çocuklarında görülme sıklığı artıyor. Yakın zamanda yapılan bir inceleme sonucunda, 2000 - 2009 yılları arasında, 12 yaş altı çocuklarda beslenme bozuklukları sebebiyle hastaneye başvurma vakalarında %72 oranında artış yaşandığı ortaya kondu. Artış bu derece olmasa da aynı dönemde, 12-19 yaş arası gençlerin beslenme bozuklukları sebebiyle hastane başvuruları da %6 oranında arttı. Bu rakamlar bir tür tehlike işareti olarak tanımlanabilir; ancak yeme bozuklukları uzmanı Jessica Setnick, yükselişin, hastalığın değerlendirilmesi ve teşhisinin artık kolayca konmasıyla bağlantılı olabileceğini söylüyor.

        REKLAM

        ABD Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü tarafından, günlük beslenmede ciddi sorunlara sebep olan – örneğin aşırı az miktarlarda ya da aşırı yeme gibi – hastalıklar olarak tanımlanan beslenme bozuklukları, çeşitli genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanıyor. Ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkilerle birlikte aile dinamiklerinin ve ilişkilerinin de dengesini bozabiliyor.

        Beslenme bozukluklarını kesin bir şekilde önlemenin bilinen bir yöntemi olmasa da ebeveyn olarak aşağıdaki 7 adımı takip ederek çocuklarınızı beslenme bozuklukları geliştirmeye yatkınlaştıracak birtakım faktörlerin etkisini azaltabilirsiniz:

        *Kilo, vücut biçimi ya da yemek üzere küçümseyici yorumlarda bulunmayın. Çocuklarınıza zorbalığın kabul edilemeyeceğini, zorbalıkla karşılaşmaları durumunda bunu derhal bir yetişkine söylemeleri gerektiğini öğretin.

        REKLAM

        *Evde tartı bulundurmayın; çocuklarınızın ağırlığını yalnızca doktor kontrolüne gittiğinizde öğrenin.

        *Çocuklarınıza ne zaman, ne ve ne kadar yemek yeme konusunda kendi bedenlerinin sinyallerini takip edebilecekleri şekilde rehberlik edin. Aç olmadıklarında sunulan yemeğe ‘hayır, teşekkürler’ şeklinde yanıt verebilmelerini sağlayın. Çocuklarınızı yemek yemeye zorlamayın, rüşvet vermeyin. Çocuğunuzun yeterince yemek yemediği konusunda ciddi endişeleriniz varsa eğer, bir doktora ya da bir beslenme uzmanına başvurun.

        *Çocuğunuzun beslenme şeklini değiştirme üzerine bir karar aldığını ilan etmesi durumunda işin iç yüzünü öğrenin. Yemek ile ilişkili olmayan farklı motivasyon kaynaklarının olup olmadığını araştırın – “böylelikle daha fazla arkadaşım olacak” ya da “okulda daha iyi olacağım” gibi.

        REKLAM

        *Çocuğunuzun morali bozuk olduğunda ya da hayal kırıklığı yaşadığında, asla diyet yapmayı ya da kilo vermeyi herhangi bir sorunun çözümü olarak sunmayın. Bunun yerine konuşmak, yazmak ya da çizmek gibi ifadenin sağlıklı metotlarına yönlenmesini sağlayın.

        *Bizzat herhangi bir beslenme bozukluğunuz varsa eğer pediatrınızı durumdan haberdar edin ki çocuğunuzda görülebilecek sorun belirtilerine karşı tetikte olabilsin.

        *Çocuğunuz kilosuyla ya da yemek yeme ile ilgili bir sorun yaşıyorsa, daha sağlıklı bir rol model olabilmek için bizzat birtakım değişiklikler yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız eğer, profesyonel yardım almayı deneyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ