Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Konseyi 8. Zirvesi'nde açıklamalar
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi başladı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde konuştu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

        Siyasi ve toplumsal dayanışmamız gibi ticaret konusunda da dayanışmamızı güçlendirmeliyiz. Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı artırmalıyız. Bu maksatla ticareti kolaylaştırma ve strateji belgemizin imzalanmasına önem veriyoruz.

        Ticaretimizi ve yatırımlarımızı hızlandırmalıyız, kara, deniz, hava yoluyla sıkı bağlanmazsak istediğimiz sonucu elde edemeyiz.

        REKLAM

        TÜRK DÜNYASI 2040 VİZYON BELGESİ

        Bugün Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi'ni uygulamaya alacağız. Paris İklim Anlaşmasını onaylayıp yürürlüğe koyarak iklim konusunda mücadelemizi başlattık. Küresel meselede çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Önümüzdeki süreçte şehirlerimizi yeni teknolojileri kullanarak akıllı şehirlere dönüştürmeliyiz.

        "TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜ İLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ"

        Dönem başkanlığımız süresince bu küresel meselede çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesi için yoğun çaba harcayacağız. Doğal afetlerle mücadele noktasında da işbirliğimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda Türk Devletleri Teşkilatı Sivil Koruma Mekanizması kurulmasını teklif ediyoruz.

        PKK-YPG, DEAŞ ve FETÖ gibi şer odakları başta olmak üzere, terörün her türlüsüyle mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda iş birliğimizi artırmalıyız

        Türk Dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türklerinin maruz bırakıldığı tecrit ve ambargonun hafifletilmesinde kıymetli desteklerinize güveniyorum.

        İslam ve yabancı düşmanlığı gibi çağımızın vebası olan yıkıcı akımlarla mücadelede birlikte hareket etmeliyiz.

        ALİYEV: TÜRKİYE'NİN GÜCÜ DÜNYADA TANINIYOR

        Zirvede konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Kardeşim (Cumhurbaşkanı Erdoğan) Azerbaycan'ın dünyada yalnız olmadığını ve Türkiye'nin her zaman yanında olacağını gösterdi. Türkiye'nin gücü dünyada tanınıyor. Bugün Türk dünyası ülkeleri arasında ortak bir vizyonumuz var. Bu ortak vizyonun sağlam bir temele oturması gerekiyor" dedi.

        ZİRVENİN ARDINDAN BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından da basın toplantısı düzenledi. Erdoğan açıklamasında şunları kaydetti: "Konseyimizin adı artık Türk Devletleri Teşkilâtı'dır. Can Azerbaycan'ın kazandığı zafer Türk Dünyasının tamamını gururlandırmıştır. Zirve toplantımızda bu destana liderlik eden İlham kardeşime, Türk Dünyasının takdirinin nişanesi olarak Türk Dünyası Ali Nişanı'nı tevcih ettik.

        Dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldık. Zorlu şartlara rağmen dönem başkanlığını icra eden Aliyev'e teşekkür ediyorum. Türk Devletleri Teşkilatı olarak gözlemci üyemiz Macaristan'la birlikte koronavirüs salgını karşısında verdiğimiz ortak mücadele de diğer bir başarı hikayesidir.

        Bugün kabul ettiğimiz İstanbul Bildirisi ile siyasi dayanışma, ekonomik işbirliği, ticaret ve kültürel temaslarımızı daha da geliştirme yönündeki kararlılığımızı teyit ettik. Terörün her türlüsü, aşırıcılık, ırkçılık, İslam düşmanlığı ile mücadelemizi kararlılıkla sürdürme irademizi bir kez daha hayata geçirdik.

        'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE BİRLİKTE MÜCADELE ETME İRADEMİZİ VURGULADIK'

        İklim değişikliğiyle birlikte mücadele etme irademizi vurguladık. İnşallah güneşin yeniden doğudan doğmaya başlayacağı vakitler yakındır. Binlerce yıldır medeniyetin beşiği olan Türkistan coğrafyası yeniden tüm insanlık için çekim ve aydınlanma merkezi haline gelecektir.

        Teşkilatımızın sekretaryası için tahsis ettiğimiz tarihi Arif Paşa Konağı'nın resmi açılışını bugün ülkelerimizin bayraklarını göndere çekerek yaptık. Teşkilatımızın gelecek perspektifini çizen Türk Dünyası 2040 Vizyonu Belgesi'ni kabul ettik. Güvenlik ve refah içinde bir Türk Dünyası hedefliyoruz. Türk Dünyası'nı teknoloji tasarım ve üretimi başta olmak üzere her alanda insanlığa hayırlı hizmetler sunacak bir konuma çıkartmakta kararlıyız.

        'AKSAKALLAR KONSEYİ'Nİ DAHA ETKİN HALE GETİRECEĞİZ'

        Aksakallımız olarak Binali Yıldırım Bey'i teklif ettik, kabul gördü. Türkiye'nin ak sakalı olarak bu doğrultudaki çalışmaları inşallah sürdürecek. Teşkilatımızın etkin ve özgün bir model oluşturarak uluslararası kamuoyunda ilgi odağı haline geldiğini görüyoruz.

        Kalkınmanın temel altyapısı olan ulaştırma başta olmak üzere birçok alanda önemli projelere imza atan sayın Binali Yıldırım'ı bundan sonraki süreçte aksakalımız olarak çok ciddi görevler bekliyor. Önümüzdeki dönemde Türk töresine uygun şekilde Aksakallar Konseyi'ni daha etkin hale getireceğiz.

        Türk Devletleri Teşkilatı dönem başkanlığında Dünya Göçebe Oyunları'nın 4'üncüsüne ev sahipliği yapacağız. Dönem başkanlığımız boyunca yeşil kalkınma hedeflerine öncelik vereceğiz. Türk dünyasında akıllı şehirlerin artmasına destek olacağız.

        İnsan ve çevre odaklı bir anlayışla Türk illerinde medeniyeti, geleneği ve modernliği buluşturmaya devam edeceğiz. Kardeşler arasındaki kalbi dayanışmanın ve muhabbetin önünde hiçbir engel duramaz. Aynı manevi hazineden beslenen ortak geçmiş, kültür ve ataya sahip kardeşleri ayırabilecek hiçbir hudut yoktur.

        Bugün burada verdiğimiz fotoğrafı Türk Dünyası olarak aramızdaki ebedi ve ezeli kardeşliğin yeni bir nişanesi olarak değerlendiriyoruz. Soğuk savaş döneminde birbirleriyle kucaklaşma hayali kuran kardeşler bugün birbirlerini inşa ediyor, destek veriyor.

        'HİÇ KİMSE TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI'NDAN RAHATSIZ OLMAMALI'

        Türk Dünyası bir büyük gönül birlikteliğidir. Bu birlikteliği ne kadar ileri taşırsak, kendimiz, bölgemiz ve dünya için o kadar hayırlı işlere imza atabiliriz. Hiç kimse Türk Devletleri Teşkilatı'ndan rahatsız olmamalı. Tam tersine bu hasbi yapının bir parçası olmaya çalışmalıdır.

        Teşkilat üyesi ülkeler olarak her alanda ilişkilerimizin geliştirilmesine çalışacağız. Dışişleri Bakanlığımıza, Türk Devletleri Teşkilatı Sekretaryasına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Zirvemizin ve aldığımız kararların ülkelerimiz ve Türk Dünyası için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Birlik ve beraberlik içinde nice zirvelerde buluşmak üzere şahsım ve milletim adına sizi saygıyla selamlıyorum. Demokrasi ve Özgürlükler Adası bugün bir ilki gerçekleştirdi.

        'AFRİKA'YA 2 BUÇUK MİLYON DOZ AŞI BAĞIŞLAYACAĞIZ'

        Artık adamız inşallah uluslararası toplantıların da bir odak noktası haline gelecektir. Sadece ulusal değil aynı zamanda uluslararası. Aşkımız, heyecanımız buydu. İnşallah Demokrasi ve Özgürlükler Adası dünyadaki sıkıntıların çözümünde adeta bir merkez nokta olsun diye düşünüyorduk ve bugün işte bu ilk adımı attık.

        Bu vesileyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne tekrar teşekkür ediyorum. Buranın imarında, inşasında gayretleri olduğu için. Genel Başkan Yardımcım Çiğdem Hanım'a ayrıca teşekkür ediyorum. Rabbim nice adımları hep birlikte atmaya bizleri muktedir eylesin diyorum.

        Afrika'ya 2,5 milyon doz aşı bağışlayacağız. Bunun 2 milyonunu Türkiye olarak biz bağışlayacağız. Diğer ülkeler de kalan 500 bin aşıyı inşallah buraya dahil etmiş olacaklar. Zaten TURKOVAC yıl sonuna yetişmesi halinde aşı gönderme noktasında gayretli olacağız. Sağolun var olun."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ