Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan İstanbul'un Kurtuluşu mesajı

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde bir anma mesajı yayınladı.

        Twitter üzerinden paylaşılan mesajlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal'i ve tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum."ifadelerini kullandı.

        CHP lideri Kılıçdaroğlu da paylaştığı mesajda "94 yıl önce İstanbul'un işgalci düşman kuvvetlerinden kurtuluşunu kutluyor, Atatürk ve şanlı Türk ordusunu minnet ve saygıyla anıyorum." dedi.

        REKLAM

        İSTANBUL'UN KURTULUŞU

        30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması'nı kullanan İtilaf Devletleri donanmaları, 13 Kasım 1918 tarihinde Haydarpaşa'ya gemilerini demirledi ve İstanbul'a girdi.

        16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüşen bu olay karşısında Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki5. Süvari Kolordusu, İtilaf Devletleri'nin kontrolünde bulunan tarafsız bölgeye doğru gitti. Bu gelişmeyle birlikte Müttefik kuvvetler arasında yer alan Fransız ve İtalyan birlikleri geri çekildi.

        İngiltere, Ankara Hükümeti ile anlaşmak için müzakerelere başladı. Gerçekleşen görüşmelerde Ankara Hükümeti, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini istedi. Ancak dönemin İngiltere Başbakanı Lloyd George, bu isteği reddetti ve birliklerine savaş pozisyonu alması emrini verdi.

        Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlemeye başladı. Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill'in başını çektiği bir grup bakan istifa etti.

        REKLAM

        Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu'ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya'dan ayrılıp İstanbul'a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul'a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa'nın İstanbul'a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul'u boşaltacaktı.

        24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'nın ardından 23 Ağustos 1923'te İtilaf Devletleri'ne bağlı kuvvetler İstanbul'u terk etmeye başladı. Son birlikler ise 4 Ekim 1923 tarihinde Dolmabahçe Sarayı önünde yapılan bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.

        Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu, 6 Ekim 1923 tarihinde İstanbul'a girdi ve işgal resmi olarak sona erdi. 4 yıl 10 ay 23 gün süren bu işgal, böylece Türk zaferiyle sonlanmış oldu. Böylece her yılın 6 Ekim tarihi, İstanbul'un kurtuluş günü olarak ilan edildi ve kutlanmaya başlandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ