Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Almanya’da olağanüstü karşılama hazırlığı
        .png
        .png

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ayın sonunda Almanya’yı ziyaret edecek. Erdoğan’ın Berlin temasları süresinde kentte olağanüstü önlemler alınacak. Habertürk'ten Çetiner Çetin'in edindiği bilgilere göre bugüne kadar ABD’nin eski başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin için uygulanan güvenlik programı uygulanacak. Alman hükümeti, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi sürecine özel önem atfederken, Almanya’da faaliyetlerini sürdüren terör örgütleri PKK, DHKP-C ve FETÖ mensuplarının da gösteriler yapmak üzere izin başvuruları yaptığı belirtiliyor.

        BERLİN 48 SAAT SÜRE İLE ZIRHLI KALE

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin ziyareti sırasında birinci derece güvenlik önlemleri alınacak. Bu kapsamda Alman diplomatik kaynaklarının deyimi ile Berlin tam bir zırhlı kaleye dönüşecek.

        TASLAK PROGRAM ÜZERİNDEN ÜÇ KEZ GEÇİLDİ

        Habertürk’ün Alman diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, temaslara özel önem veren Almanya, ziyaret programının taslağını daha şimdiden belirledi. Taslak programın Alman dışişleri, güvenlik bürokrasisi tarafından üç kez üzerinde çalışıldığı ve Şansölye Merkel’in de onayının alındığı kaydedildi.

        ALMAN HAVA KUVVETLERİ KARŞILAYACAK

        Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in davetlisi olarak Berlin’e gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için hazırlanan programa göre, Erdoğan’ın 27 Eylül’de saat 22.00’ye doğru Tegel Havalimanı’nın askeri bölümüne inmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağının Alman hava sahasına girişiyle beraber dört Eurofighter tipi savaş uçağı bu uçağa eşlik edecek. Savaş uçakları alçak uçuş sergileyerek Erdoğan’ı selamlayacak.

        REKLAM

        OTELDE DE OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalacağı otelin tüm bir katı ayrılmış durumda. 185 metrekarelik başkanlık odasında kalacak Erdoğan’ın yanı sıra aynı katta yine belirli bir güvenlik düzeyine tabi tutulan Türk

        heyetinin üyeleri kalabilecek. Heyetteki diğer misafirler ise Friedrichstrasse sokağındaki Westin Grand Oteli’nde kalacaklar.

        BELLEVUE SARAYI’NDA ASKERİ TÖREN

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde özel görüşmeler yapacak. Ardından ertesi günün sabahı yani 28 Eylül günü Bellevue Sarayı’nda Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından askeri törenle karşılanacak.

        TÜRK VE MÜSLÜMANLARIN SORUNLARI

        Berlin Büyükşehir Belediye Başkanı Michael Müller ile bir görüşme de planlanıyor. Erdoğan’ın Müller ile görüşmesinde Berlin’de yaşayan Türk ve Müslüman toplumun bazı taleplerini iletmesi bekleniyor. Müller’in de taleplere sıcak bakacağı belirtiliyor. Zira Müller’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde Türk ve Müslüman toplumu için yapılan çalışmalara ilişkin bir de bilgilendirme yapacağı belirtiliyor.

        REKLAM

        ALMAN MEDYASININ İLGİ ODAĞI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en dikkat çekici ve Alman kamuoyunun merakla beklediği görüşmesi ise öğle saatlerinde Federal Şansölyelik’te Merkel ile olacak. Suriye krizi, İran’a yaptırımlar, terörle mücadele, FETÖ ile mücadele sürecinde Ankara’nın beklentilerinin, gündemin ana başlıkları olması bekleniyor. Ancak Alman diplomatik kaynaklar, Merkel görüşmesinin en çok konuşulacak gündeminin ekonomi olacağı ve ikili görüşmede Merkel’in Türk ekonomisine yönelik olumlu mesajlar vermesinin planlandığını ifade ediyor.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel görüşmesinin hemen ardından Unter den Linden Caddesi’ndeki savaş ve şiddet kurbanlarının anısına Neue Wache Meydanı’na çelenk bırakılacak.

        ÖZEL GALA YEMEĞİ VE ÖZEL MİSAFİRLER

        Akşam saatlerinde Federal Cumhurbaşkanı’nın daveti üzerine Bellevue Sarayı’nda özel bir gala düzenlenecek. Almanya’nın en önemli sanayicileri, iş dünyası, sanatçılar, entelektüeller ve medya mensupları bu galaya davet edilecek.

        5 BİN ÖZEL NİTELİKLİ POLİS

        Hazırlıklar hali hazırda en üst seviyede devam ediyor. Alman güvenlik bürokrasisinin üç önemli kilit bürokratının sürecin her aşaması ile bire bir ilgilendiği belirtiliyor. Berlin ve diğer semtlerden yaklaşık

        5 bin polisin görev yapması bekleniyor. Güvenlik düzeyi aynı 1 Mayıs etkinliklerindeki gibi olacak, polise özel hareket komandosu SEK ve GSG9 birlikleri tüm temaslar süresince eşlik edecek.

        ABD, RUSYA DEVLET BAŞKANLARINA DA UYGULANDI

        Diplomatik kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan için en yüksek güvenlik derecesinin geçerli olacağının önemle altını çiziyorlar. Bu tür bir uygulama ancak ABD, Rusya ya da İsrail başkanlarına uygulanmakta. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 15 polis motorlarla eşlik edecek.

        EN ÜST SEVİYE GÜVENLİK ÖNEMLERİ NASIL SAĞLANACAK

        En üst güvenlik önemli programı olarak tanımlanan seviye birde, tüm güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartılır, rögar kapakları kaynakla kapatılır ve çöp kutuları kaldırılır. Ayrıca keskin nişancılar çatıları gözetler ve konvoya eşlik eder. Federal ordu hava sahasını kontrol eder, dalgıçlar göl ve su yollarını bombalara karşı arar. Tüm tramvaylar yasaklanır ve güzergahlar son ana kadar gizli kalır.

        ÖZEL GÜVENLİL ALANLARI OLUŞTURULDU

        Hükümet binalarının bulunduğu çevreler ve Brandenburger Tor Kapısı etrafında bir güvenlik alanı oluşturulacak. Ne araba ne bisiklet ne de büyük konteynerler buralara bırakılabilecek. Bu kısıtlamaları güzergah sakinleri de hissedecektir. Ziyaret sırasında balkonlarda bulunmak ya da pencereleri açmak yasak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ