Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Fiskos Demet Akalın isyan etti - Magazin haberleri
        1

        Instagram hesabını aktif kullanan şarkıcı Demet Akalın, toplu taşıma araçlarının kalabalık olup, restoran ve kafelerin kapanmasıyla ilgili paylaşımda bulundu

        2

        "NEREYE KADAR DEVAM EDECEK?"

        Metrodaki kalabalığın fotoğrafını yayınlayan Akalın, restoranların kapalı olmasını eleştirdi.

        Şarkıcı, "Söylenecek çok şey var... Metrolar, otobüsler, uçaklar hınca hınç... Nereye kadar devam edecek? Ee sonsuza kadar 'bakacağız mı?' diyeceksiniz. Günah keçisi restoranlar... Yazık!" ifadelerini kullandı.

        3

        DEMET'İN 'HECE' İSYANI

        Öte yandan yazım yanlışlarıyla zaman zaman sosyal medyada eleştirilen Akalın, geçtiğimiz günlerde de kızı Hira'nın kitabındaki 'ilköğretim' kelimesinin 'il-köğ-re-tim' şeklinde hecelenmesine tepki göstermişti.

        4

        Kızı Hira'nın Türkçe kitabındaki heceleme örnekleriyle ilgili "Ben yapsam içimden geçersiniz. Yani 40 yıldır bildiğimiz şeyleri niye birinci sınıfta değiştirirler, hangi akla hizmet anlamıyorum ki?" diyerek gönderisine Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) etiketlemişti.

        Şarkıcının isyanı üzerine bu kelimelerin Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre hangisinin doğru olduğu merak konusu olmuştu.

        5

        "KİTAP DOĞRU"

        Türk Dil Kurumu'na göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkçe kitabındaki heceleme şekli doğru olduğu ortaya çıkmıştı. TDK'nın sitesinde bitişik yazılan kelimelerdeki heceleme kuralı şu şekilde açıklanıyor:

        İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur, 'ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul' gibi.

        6

        "AĞIZ AÇMA SAYISI İLE HECELENİYOR"

        Bir ilkokul öğretmeni de konutla ilgili konuşarak şu ifadeleri kullanmıştı:

        Yeni müfredata göre kelime 'il-köğ-re-tim' şeklinde heceleniyor. Birleşik sözcükler, hecelerin ağızdan çıktığı şekliyle bölünüyor. Kelime, ağız açma sayısı ile heceleniyor. Eskiden böyle değildi, ancak en az 5 senedir bu şekilde kullanılıyor.

        7

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ