Şeyh Nimr'in idamı, mezhep savaşı çıkarır mı?
Suudi Arabistan'ın, Şii din adamı Nimr Bakır en-Nimr'i idam etmesi Ortadoğu'da tansiyonu yükseltti. HABERTÜRK, İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin bundan sonra nasıl seyredeceğini, bölgeyi nasıl etkileyeceğini uzmanlara sordu. Uzmanlar, "Gerilim artar, mezhep savaşı çıkmaz" dedi
ABONE OLSuudi Arabistan’ın cuma günü terörist suçlamalarıyla idam ettiği 47 kişi arasında olan Şii din adamı Nimr Bakır en-Nimr’in ölümü, İran ile Suudi Arabistan arasında gerilime neden oldu. Nimr’in idamının ardından Tahran’da Suudi Arabistan Büyükelçiliği, Meşhet’te ise konsolosluğu ateşe verildi. Ortadoğu’daki birçok ülke idamın ardından Şii gösterilere sahne oldu.
STRATEJIK DÜŞÜNCELER ENS. DIŞ POL. KOOR. DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN: “Bölgede mezhep ve dini savaş görünümlü ulusal çıkar mücadeleleri yürütülüyor. Bölgenin dinamikleri de ulusal çıkar savaşlarında kullanılması için fırsat veriyor. İki ülke arasında Suriye temelli bu kutuplaşma net bir şekilde ortaya çıkmıştı. Nimr’in idam edilmesi, mezhepsel gerilime benzin dökmek anlamına geliyor. Önümüzdeki süreçte bu gerilim daha da artacak. Akdeniz’den İran ve Basra Körfezi’ne kadar olan hatta Şii-Sünni gerilimi daha da yükselecek. İran, bu idamı kullanarak Suudi Arabistan üzerine baskı politikası uygulayacak. Ama bir mezhep çatışması ya da iki ülkenin karşı karşıya gelmesi gibi bir duruma gitmez. Bölge ülkeleri üzerinden can yakma politikaları güdülebilir.”