Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Barzani dünyadan acil yardım istedi

        GAZETE HABERTÜRK

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, ülkede yaşanan ekonomik krizin atlatılması için uluslararası toplumun yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi. Barzani, “Ekonomik kriz ve çözüm yolları” adlı toplantıda, bölgedeki kuyulardan çıkarılan petrolün varil fiyatının 110 dolardan 20 dolara kadar gerilediğini belirterek, her ay 400 milyar Irak dinarı (367 milyon dolar) kadar açık oluştuğunu ifade etti.

        Derinleşen ekonomik krizin nedenlerine değinen Barzani, “Ülkenin tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki ciddi kırılmalar, gelirlerin azalmasına sebep oldu. Bunun yanında DAEŞ’in saldırıları ve hemen ardından gelen iç göçmen dalgası durumu daha da vahimleştirdi” ifadelerini kullandı. Aylık 500 milyar gelire sahip olduklarını ancak memurların maaşının bile 850 milyar dinar civarı tuttuğunu belirten Barzani, krizin atlatılması için uluslararası topluma yardım çağrısında bulunduklarını aktardı. DAEŞ’in bölgeye düzenlediği saldırıların öncesinde, petrol geliri dışında her ay 300 milyar dinar gelirleri olduğunu söyleyen Barzani, gelirlerinin 140 milyar dinara kadar düştüğünü kaydetti.

        Geçtiğimiz günlerde Bölgesel Kürt Yönetimi, peşmerge ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı memurların maaşı dışında tüm kamu çalışanlarının maaşınıyarıya kadar indirmişti.

        Süleymaniye’nin Seyit Sadık İlçesi’nde önceki gün memur maaşlarının ödenmemesini protesto eden göstericiler KDP binasını ateşe vermişti. Güvenlik güçleri ile taş ve sopalı göstericiler arasında çatışma çıktı. Önceki gece de KDP’nin Başkanlık Konseyi binasına ateş açıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ