Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Suudi Arabistan ile Katar arasında hac gerilimi

        Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr,Bahreyn'de gerçekleştirilen veKatar ile ilişkilerde atılacak adımları görüşmek üzereSuudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası açıklama yaptı.

        REKLAM

        Reuters'in haberine göre Katarlıların hac ibadetini yerine getirirken yaşadıkları sıkıntıları Birleşmiş Milletler'e taşıması üzerine Suudi Al Arabiya televizyonuna açıklama yapan Dışişleri Bakanı El-Cubeyr, "Katar'ın kutsal alanları uluslararasılaştırmaya yönelik talepleri agresif ve krallığa karşı bir savaş ilanıdır. Kutsal alanların uluslararasılaştırılması üzerinde çalışan herkese cevap verme hakkımızı saklı tutuyoruz" dedi.

        Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun (NHRC), Katarlıların hac ibadetini yerine getirirken yaşadıkları sıkıntıları BirleşmişMilletler'etaşımıştı.

        NHRC tarafından BM İnanç ve Din Özgürlüğü Özel RaportörüHeinerBielefeldt'eKatarlı hacıların hac ibadetini yerine getirmede karşılaştığı zorluklarla ilgili olarak gönderilen mesajda, "dini ritüellerinpolitizeedilerek siyasi kazançlar elde etmek amacıyla kullanılmasından endişe duyulduğu" belirtildi.

        Katar vatandaşlarına ibadetlerini yerine getirirken uygulanan baskıların uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun belirtildiği mesajda, "Suudi Arabistan, Katarlılara sadece iki hava yolu güzergâhı üzerinden ülkeye girmelerine izin verdi. Bu karar, Katar dışında ikamet eden Katarlılar için de geçerli, onların da önce Doha'ya daha sonra Suudi Arabistan'a giriş yaparak hac ibadetini yerine getirmesi gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

        REKLAM

        Mesajda, bu ihlallerin,Ramazanayında Katarlı umrecilere yönelik ihlallerin devamı niteliğinde olduğu kaydedildi.

        Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı 20 Temmuz'da Katarlı hacı ve umrecilerin ülkeye girebileceklerini duyurmuş ancak "sadece hava yolunu ve Katar Hava Yolları dışındaki şirketleri kullanma" şartını getirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ