Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa rahat nefes aldı - GALERİ

        Grimsvötn, ülkenin güneydoğusundaki insan yerleşiminin bulunmadığı Vatnajokull buzulunun altında yer alıyor.

        Yanardağ son olarak 2004'te patlamıştı. Bilimadamları yeni bir patlama bekliyordu ve bunun muhtemelen çok kuvvetli olmayacağını söylemişlerdi.

        Nisan 2010'da Eyjafjallajokul volkanının patlaması sonucu atmosfere yayılan kül tabakası tüm Avrupa'da uçak trafiğini etkilemişti.

        Grimsvötn volkanından kaynaklanan kül bulutları da Avrupa hava trafiğini kısmen etkiledi.

        HAVA TRAFİĞİYARIN NORMALE DÖNEBİLİR

        Avrupa hava trafiği kurumu Eurocontrol,İzlanda'da hafta sonunda faaliyete geçen yanardağdan yayılan kül bulutunun hızla dağıldığını, hava sahasının yarın normale dönebileceğini bildirdi.

        Kurumun yetkilisi Brian Flynn, bugün Almanya üzerindeki kül bulutu nedeniyle yaklaşık 700 uçuşun iptal edilmesinin beklendiğini, ancakGrimsvötn Yanardağı'nın faaliyetinin azalması nedeniyle kül bulutlarının dağıldığının görüldüğünü ve Avrupa üzerindeki hava sahasının yarın normale dönebileceğini kaydetti.

        Image

        Bu arada, Almanya'yı ziyaret eden İsveç PrensesiVictoria ile eşi Daniel'in, havaalanlarının kapatılması sonucu Münih'te havalimanında kalanlar arasında oldukları bildirildi.

        İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'in de bu akşam yapacağı Almanya ziyaretinin, uçuşların iptal edilmesi nedeniyle tehlikede olduğu belirtildi. Başbakan Reinfeldt'in, Berlin'de ekonomi konferansına katılması bekleniyor.

        KÜL BULUTU TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEDİ

        EUROCONTROL verilerine göre, Grimsvötn Volkanı'ndakipatlama sonucu oluşan kül bulutu bugün itibariyle Türkiye hava sahasına herhangi bir etkide bulunmadı.

        Ulaştırma Bakanlığı Sivil HavacılıkGenelMüdürlüğünün (SHGM) verilerine göre, Avrupa hava sahasının hemen hemen tamamında 20 bin feet üzerindeki bölgede henüz herhangi bir kısıtlama görülmedi.

        Bununla birlikte Avrupa hava sahasında İzlanda, Birleşik Krallık, Danimarka, Norveç, İsveç, Almanya, Hollanda, Fransa ve Rusya tarafından20 bin feet altında kalan bölgede işletmelere çeşitli bilgilendirmeler yapıldı.

        GEÇEN YILKİ ZARAR 2 MİLYAR DOLAR

        15 Nisan 2010'da İzlanda'da meydana gelen yanardağ patlaması sonucunda oluşan volkanik kül bulutları yüzünden Avrupa hava ulaşımında birçok sefer iptal edilmişti.

        Avrupa hava trafiğinde önemli bir kriz yaşanmasına neden olan Eyjafjallajokull Volkanı'ndaki patlama, küresel çapta hava ulaşımını ciddi oranda sekteye uğratmıştı.

        Bu nedenle 10 milyon yolcu mağdur olmuş, kriz 2 milyar dolarlık bir kayba neden olmuştu.

        İZLANDA BAŞBAKANI: TEMİZLİK BAŞLAYABİLİR

        İzlanda Başbakanı Johanna Sigurdardottir, cumartesi faaliyete geçen en aktif volkanı Grimsvötn'deki patlamanın durmasından sonra, "en kötü durumun atlatıldığını ve temizliğin başlayabileceğini" söyledi.

        Yanardağın küllerinden etkilenen bölgeyi ziyaret eden başbakan, "İzlanda'nın doğal bir felaketle sarsıldığını, küllerden etkilenenlere yardım etmek, çiftçilerin işlerine ve ekonominin normale dönmesi amacıyla hükümetin bazı önlemler hazırladığını" belirtti.

        İzlanda Başbakanı yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki çiftçilerin ve turizmcilerin zararının cuma günü değerlendirilmesinin planlandığını da ifade etti.

        Hükümete göre İzlanda'da bin kadar kişi küllerden etkilendi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ