Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Barem Research’ün araştırmasına göre araştırmacıların çoğunluğu Ortadoğu'nun yeni liderinin Türkiye olacağını düşünüyor

        Barem Research’ün 53 ülkeden bağımsız araştırma şirketi sahipleri ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirdiği “Arap Baharı dünya fikir önderlerinin gözünde Türkiye’yi nasıl etkiledi” konulu araştırmanın sonuçlarına göre; araştırmaya katılan fikir önderlerinin onda yedisi Türkiye’nin bölgesel güç olduğunu kabul ediyor. Çoğunluğun düşüncesine göre Türkiye şimdi veya bu şekilde devam ederse yakın gelecekte bölgenin lideri.

        Bu algıda en önemli etmenler; büyük ve güçlü bir ülke olması ve giderek güçlenmesi, rol modelliğinin yanı sıra bölgedeki olaylarda rol oynuyor olması, NATO üyeliği, ordusu ve tarihi. Farklı düşünenlerin önermeleri ise; İran ve İsrail’in bölgedeki gücü, Türkiye’nin iç meseleleri, Ermeni ve Kürt sorunları, global medyada çok az yer alması ve dünyanın diğer bölgelerinde fazla bilinmiyor olması olarak sıralanıyor.

        ARAP BAHARI OLUMLU ETKİLEDİ

        Araştırmaya katılan fikir önderlerinin dörtte üçü Arap Baharının Türkiye’nin önüne önemli bir fırsat çıkardığını düşünüyor. Araştırmacılara göre Türkiye eğer bir rol model olarak otokratik Arap dünyasını demokrasiye yönlendirmeyi başarırsa Ortadoğu’daki konumunu çok güçlendirmiş olacak. Bölgeye barış gelecek. İstikrar kazanan bölgede ekonomik gelişme hızlanacak. Bireysellik yükselecek. Kısaca Türkiye doğu ve batı arasında bir köprü görevi görecek. Bir bakış açısıyla Ortadoğu’nun batılı değerlere yakınlaşmasını sağlayacak.

        Görüş alınan fikir önderlerinin beşte üçü Arap baharının Türkiye’nin bölgesel güç olma durumunu olumlu etkilediğini kanısında. Türkiye’nin; politik duruşu, demokratik bir İslam ülkesi olarak rol modelliği, ekonomik istikrarı, güçlü ordusu ve bazı olaylara yerinde müdahalesiyle Arap Baharının bölgedeki bazı oyuncuları zayıflatmasıyla oluşan yeni ortamda bölgedeki gücünü arttırdığı düşünülüyor.

        TÜRKLER OSMANLI'YA ÖZLEM DUYUYOR

        Bu arada sayıları az da olsa farklı görüşler de var. Bunlar arasında Türkiye’nin yeni durumunu “Osmanlıya özlem” olarak nitelendirenler, Arap Baharını İslamcıların yükselişi olarak gören ve Türkiye’deki rejime uygun bulanlar ve Türkiye’yi bir Arap ülkesi olarak değerlendirenler de var. Türkiye’yi zaten güçlü veya modern bir ülke olarak görenler ise Arap Baharından olumlu ya da olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyor. Türkiye’nin Arap Baharı konusunda yaptıklarının o ülkelerin iç işlerine karışmak olduğu şeklinde eleştiriler de var.

        BAŞBAKAN'A DÜNYA LİDERİ OLMA ÖNERİLERİ

        Görüş alınan fikir önderlerinin onda üçü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bir dünya lideri olarak kabul ediyor. Araştırmacılar Başbakan Erdoğan’ı Türkiye ve bölge için iyi bir lider olarak görüyor ancak bir dünya lideri olması için gereken özelliklere henüz ulaşamadığı da düşünülüyor. Araştırma şirketlerinin yöneticileri Başbakan Erdoğan’ın dünya lideri olması için gerekli gelişme alanlarını ise şöyle sıralıyor: “Bakış açısını, vizyonunu Türkiye ve bölgeden dünyaya doğru genişletmeli, global sorunlarda da etkili olmalı, global medyada daha sık görünmeli, yalnızca bölgeye değil dünyaya hitap etmeli, kendini tanıtmalı ve geliştirmeli.“ Araştırmaya göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politik duruşu Türkiye’nin konumunu bazılarına göre olumlu, bazılarına göre ise olumsuz etkiliyor. Görüş alınan fikir önderlerinin yarıya yakını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politik duruşunun Türkiye’nin konumunu olumlu yönde etkilediğini düşünüyor.

        HABERTURK.COM DIŞHABERLER SERVİSİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ