Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Filipinler'de hükümet ile direnişçilerle barış taslağı üzerinde anlaştı

        Filipinler'de 40 yıldır süren çatışmalarda sona gelindi.

        Devlet Başkanı III. Benigno Aquino, hükümetin Müslüman direnişlerle ön barış anlaşması üzerine anlaştığını duyurdu.

        ÖZERK BÖLGE

        Aquino, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Moro İslami Kurtuluş Cephesi ile ülkenin güneyindeki Müslüman azınlık tarafından idare edilecek yeni bir özerk bölge kurulması için bir yol haritası üzerine ön anlaşma sağlandığını ifade etti.

        Çözümün mimarı olan Aquino, barış planını şu sözlerle açıkladı:

        ''Bu anlaşmayla her iki tarafın gücünün kapsamı, gelir ve Müslüman topraklar dahil önemli konular genel ilkeleriyle belirlenmiş olacak. Mindanao bölgesinde tüfek tutan eller para kazanan eller; bölge, toprağın işlendiği, ürünlerin satıldığı bir yer olacak.''

        Devlet Başkanı, ancak anlaşmanın bu kadarla bitmediğini, anlaşmanın detayları konusunda her iki tarafın da çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

        Malezya'nın aracılık ettiği uzun soluklu görüşmeler sonrası anlaşmanın birkaç gün içinde Filipinler'in başkenti Manila'da imzalanması bekleniyor.

        120 BİN CAN ALDI

        Ülkenin güneyindeki en büyük ayrılıkçı Müslüman örgütü Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) ve hükümet 40 yıldan uzun süredir devam eden, 120 bin kişinin hayatını kaybettiği, 2 milyon kişinin evlerinden olduğu şiddeti sona erdirmek için geçen yıl müzakerelere başlamıştı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ