Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Kaçırılan kızlar için FBI devrede,Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney'den Nijerya'daki kaçırılan kızlar ve Suriye açıklaması

        Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın toplantısında, ABD'nin kaçırılan kızların bulunması kapsamında Nijerya hükümetine yardımlar noktasırda, şu anda sahada bulunan ABD ekibi hakkında yeni bilgiler verdi.

        Sözcü Carney, Nijerya’daki ekibin, biri ekip lideri olmak üzere beş Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, iki stratejik iletişim uzmanı, bir sivil güvenlik uzmanı ve bir bölgesel tıbbi destek görevlisi ile Savunma Bakanlığı’ndan on planlamacı ve danışman, ABD’nin Afrika Komutanlığı’ndan (AFRICOM) yedi ek danışman, kaçırma olaylarında güvenlik kurtarma ve müzakere uzmanı dört FBI yetkisinden oluştuğunu söyledi.

        Böylelikle şu an Nijerya’da, Nijerya hükümetine stratejik ve logistik destek konusunda yardım için ABD’nin ana ekibi toplam 30 kişiden oluşuyor. Ülkedeki ABD büyükelçiliği de ek destek veriyor.

        Ekibin Boko Haram terör örgütü tarafından kaçırılan kız öğrencilerin bulunması için Nijerya hükümetiyle yakından çalıştığını bildiren Carney, ayrıca, Boko Haram tarafından yayınlanan kasetin gerçekliğinden şüphe duyacakları bir durumda olmadığını, kaseti istihbarat birimlerinin incelediğini bildirdi.

        SURİYE AÇIKLAMASI

        Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet el-Carba ile görüşmesinin kesin olmadığını ama el-Carba'nın bu hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile bir araya geleceğini bildirdi.

        Carney, günlük basın toplantısında, temaslarda bulunmak üzere Washington'da olan SMDK Başkanı el-Carba'nın bu hafta içinde Rice ve ekibiyle Beyaz Saray'da görüşeceğini söyledi.

        Carba'nın ABD Başkanı Obama ile görüşüp görüşmeyeceğine yönelik spesifik bir takvim bulunmadığını belirten Carney, "Başkan'ın Carba ile buluşması ihtimalini saf dışı bırakmıyorum ama Obama'nın takviminde (görüşme) yok, görüşme Rice ile ayarlandı" diye konuştu. Carney, ancak, Başkan Obama'nın, Carba ile Rice görüşmesine uğrama ihtimali bulunduğunu da dile getirdi.

        Carney, ABD olarak SMDK heyetinin Washington ziyaretinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek, Suriye'de ılımlı muhalifleri güçlendirmek için son dönemde attıkları adımlardan bahsetti.

        NİJERYA'DA YEREL YETKİLİLERDEN AİLELERE ÇAĞRI

        Nijerya'nın Borno eyaletindeki yerel yetkililer, Boko Haram militanlarınca kaçırılan kız öğrencilerin ailelerine, örgütün yayımladığı videoda görünenlerin, gerçekten kızları olup olmadığını tespit etmeleri çağrısında bulundu.

        Yerel yetkili İsa Gusau, yaptığı yazılı açıklamada, Borno Eyaleti Valisi Kaşim Şettima'nın örgüt tarafından yapıldığı belirtilen çekimi dikkatle izlediğini, görüntüdekilerin gerçekten kızları olup olmadığını tespit etmeleri için kaydın ailelere de izletileceğini bildirdi.

        Nijerya'da çok sayıda kız öğrenciyi okullarından kaçıran Boko Haram örgütünün lideri Ebubekir Şekau, yerel Daily Trust gazetesinin eline geçen 17 dakikalık çekimde, kızların cezaevindeki militanların serbest bırakılması durumunda salıverileceğini belirtmişti.

        "Eğer kızlarınızı serbest bırakmamızı istiyorsanız Borno, Yobe, Kano, Kaduna, Abuja, Lagos ve Enugu'da tutulan örgüt üyelerini serbest bırakmalısınız" diyen Şekau, örgüt üyelerinden bazılarının beş yıldır eşlerini ve çocuklarını göremediklerini belirtmiş, kızların kaçırılmasına dünya çapında çapında tepki gösterilmesini de eleştirerek "Neden aynı tepki isyancıların eşleri ve kızlarını kaçıran Nijerya hükümetine gösterilmiyor" demişti.

        Borno eyaletindeki Chibok'ta 200'den fazla kız öğrenci, geçen ay okullarına düzenlenen baskında kaçırılmış, olayı, kanlı saldırılarıyla bilinen ve Batı eğitimine karşı çıkan Boko Haram örgütü üstlenmişti. Kızların kaçırılması dünya çapında tepkilere neden olmuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ