Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Airex kapılarını açıyor - AIRPORT Haberleri

        Gökhan ARTAN / AHT

        Havacılık sektörünü buluşturacak 9'uncu Airex Sivil Havacılık Fuarı 6 Eylül Perşembe günü Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'nda başlıyor. Fuarda tanıtılacak uçaklar arasında dünyanın en büyük uçağı olan Airbus 380 ile Boeing 747-8 de bulunuyor.Türk işadamlarının fuar alanında sergilenecek milyon dolarlık yeni iş jetlerini inceleyerek beğendikleri uçaklardan sipariş vermesi bekleniyor. İş jetlerini, pervaneli uçakları veya helikopterleri üretici firmalarıda Türk işadamlarına pazarlamaya çalışacak.

        Sivil havacılığın kalbi, İstanbul'da açılacak olan havacılık sektörünün sayılı organizasyonları arasında yerini alan Airex'te atacak. Avrupa'nın önemli sivil havacılık fuarı haline gelen Airex Sivil Havacılık Fuarı 6 Eylül'de, İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'nda kapılarını 9. kez açıyor. 9 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak fuar, dünyanın en önemli sivil havacılık platformları arasında yer alıyor. İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu'nda düzenlenecek fuara 48 ülkeden 153 şirket katılacak.

        Apronda 45'ten fazla uçak, sportif hava aracı ve helikopter sergilenecek. Özel iş jetleri, bölgesel ve uzun menzilli yolcu uçakları ve yeni nesil sportif hava araçlarını ziyaretçilerle buluşturacak. Fuarda Cessna, Dassault, Gulfstream, Bombardier, Hawker Beechcraft, Eclipse, Piaggio, Falcon 7x, Embraer 1000, Global 6000 Embraer uçakları katılımcılarla buluşacak.

        Türk işadamlarına iş jeti satılmaya çalışılacak

        Gezmek isteyenlerin airexistanbul.com adresinden ön kayıt yaptırması gerekirken fuarın adı 2014 yılında İstanbul Airshow olarak değişecek. Fuar da sergilenecek uçak ve helikopterler ziyaretçilerden büyük ilgi gömesi bekleniyor. İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'nde ki fuara Türk işadamlarının da ilgi göstereceği belirtildi. Türk işadamlarının fuar alanında sergilenecek milyon dolarlık yeni iş jetlerini inceleyerek beğendikleri uçaklardan sipariş vermesi bekleniyor. İş jetlerini, pervaneli uçakları veya helikopterleri üretici firmalarda Türk işadamlarına pazarlamaya çalışacak. Fuarda beğendikleri uçak veya helikopterleri almak isteyenler anlaşmaları fuar sonunda yapacak. Apronla birlikte toplam 60 bin metrekarelik alandaki fuarda sergilenecek uçakların değerinin toplam 500 milyon doları geçtiği öğrenildi.

        Airbus 380'e 6 uçaklık park yeri

        Fuarda tanıtılacak uçaklar arasında yer alacak olan dünyanın en büyük yolcu uçağı olan iki katlı Airbus 380 de bir kez daha fuar için İstanbul'a gelecek. Atatürk Havalimanı'nda Airex Sivil Havacılık Fuarı'na gelecek dünyanın en büyük yolcu uçağı A 380 için 6 uçaklık park yeri ayrıldı. Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan iki katlı Airbus 380, fuar için 8 saatliğine İstanbul'da bulunacağı öğrenildi. Tamamı ekonomi sınıfı olarak düzenlenmesi durumunda 853 yolcuya kadar taşıma kapasitesine sahip Airbus 380 daha önce de birkaç kez daha İstanbul'a geldi.

        Fiyatı 230 milyon dolar

        Satış fiyatı 230 milyon dolar olan Avrupalı imalatçı Airbus'ın tasarladığı A380 yüzde 25 kompozit materyallerden oluşan ilk ticari yolcu uçağı. Karbon telle desteklendirilmiş plastik bileşimli merkezi kanat kutusu sayesinde 1.5 tonluk ağırlık düşüşü ile en ileri alüminyum alaşımlar kullanıldı. Sessizlik açısından da A380, 2 kat daha fazla yolcu taşıdığı A340'dan bile daha sessiz. A380, ayrıca karbondioksit emisyonunu yolcu başına 80 grama düşürüyor.Rolls-Royce Trent 900 motorları ile güçlendirilmiş olan uçak, 2006 yılının Aralık ayında Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve Amerikan Ulusal Havacılık Otoritesi'nden (FAA) uçuş sertifikası aldı. A380, 3 sınıflı tipik bir uçakta 525 koltuklu konfigürasyonu ile şimdiye kadarki en geniş uçaklardan yüzde 40 daha fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip.

        Airbus 380'nin teknik özellikleri

        Gövde uzunluğu 73 metre, Yükseklik 24,1 metre, Kanat Açıklığı 79,8 metre, Maksimum Kalkış Ağırlığı 560 ton (yolcu)/ 590 ton (kargo), Maksimum Yakıt Kapasitesi 310 ton, Motor Tipleri 4 adet Trent 900 veya GP 7200, Saatteki Seyir Hızı 900 kilometre, Menzili 14 bin 800 kilometre, yolcu kapasitesi tek sınıf olması halinde 853 yolcu, üç sınıfa ayrılması halinde 550 yolcu taşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ