Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Ev alacaklar dikkat! Tam 100 bin lira - Emlak Haberleri

        Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, sadece 3-5 bin liralık maliyet farkıyla mutfağa konulan ankastre ürünleri ve tavandaki led aydınlatma gerekçe gösterilerek bazı konutların, lüks adı altında 100 bin liraya varan fiyat farkı ile tüketiciye satıldığını belirterek, "Rüzgar analizi ve akıllı ev gibi birçok özellik yakın zamanda standart haline gelecek noktaya ulaşmışken, ankastre mutfak ve tavandaki 3-5 led aydınlatmaya lüks demek tüketiciyi aldatmaktır, haksız kazanç sağlamaktır" dedi.

        '10 YIL ÖNCE LÜKSTÜ ŞU ANDA LÜKS DEĞİL'

        Kolçak, yaptığı açıklamada, konutta lüks kavramının eskiye kıyasla tamamen değiştiğini belirterek, artık inşaat sektörü için ankastre mutfak, banyo ve vitrifiye ürünleri, duşa kabin, küvet, asansör, sığınak, ısı yalıtımı, parke, kalorifer, kombi, kapalı otopark gibi uygulamaların konutun olmazsa olmazı haline geldiğini söyledi.

        Konutlardaki bu uygulamaların 10 yıl önce lüks olarak pazarlanabildiğini dile getiren Kolçak, şu anda lüks kavramının çok farklı noktaya geldiğini anlattı. Bu unsurların standart hale geldiğini ve neredeyse her inşaatta bulunduğunu vurgulayan Kolçak, şöyle konuştu:

        "Bugün yapılan konutlarda, led sertifikası ile kendi enerjisini üreten, rüzgar analizleri yapılmış, güvenlik sistemi ve akıllı ev özelliği ile öne çıkan, elektrikler kesildiğinde jeneratörlerin otomatik devreye girdiği, sadece ısı değil aynı zamanda ses ve su yalıtımı olan en önemlisi satış sonrası karşılaşılacak problemlerde inşaatı yapan firmanın devreye girip, bunları çözdüğü binalara lüks deniliyor. Rüzgar analizi ve akıllı ev gibi birçok özellik yakın zamanda standart haline gelecek noktaya ulaşmışken, ankastre mutfak ve tavandaki 3-5 led aydınlatmaya lüks demek tüketiciyi aldatmaktır, haksız kazanç sağlamaktır."

        'HER İNŞAATTA STANDART'

        Her inşaatta standart haline gelen ankastre mutfak ve led aydınlatma uygulaması yapılan konutların, bazı Anadolu şehirlerinde müteahhitler tarafından "lüks" kavramıyla fahiş fiyatlara satıldığını ileri süren Kolçak, bu konuda derneğe yoğun şikayet geldiğini ifade etti. Tüketicilerin konut alımında daha özenli hareket etmesini isteyen Kolçak, şunları kaydetti:

        "Anadolunun birçok kentinde site içi bile olmayan 3-4 katlı apartman daireleri lüks adıyla satılıyor. Müteahhitler tarafından sadece 3-5 bin liralık maliyet farkıyla mutfağa konulan ankastre ürünleri ve tavandaki led aydınlatma gerekçe gösterilerek konutlar, lüks adı altında 100 bin liraya varan fiyat farkı ile tüketiciye satılıyor. Son yıllarda markalı konut projelerinin artması, projeler arası güçlü rekabet, müteahhidin tüketicinin ihtiyaçlarına yönelik donatılar ile çözüm üretmesi ve inşaat şirketlerinin gerçekten konut pazarlaması konusunda bilinçlenmesi ile 10 yıl önce yapılan konut ile şimdilerde yapılanlar arasında ciddi değişimler söz konusu. Dünyada çok önemli ödüller alan yerel konut projelerimiz varken halen 'ankastre mutfak var' denilerek fahiş rakamlarla müteahhidin tüketiciye satış yapmaya çalışması haksız kazanç ve tüketiciyi kandırmaktır."

        Kolçak, müteahhitlerin, Tüketici Yasasına göre teslim ettikleri konutların ayıplarına karşı beş yıl boyunca sorumlu olduklarını sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ