Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Ali Ağaoğlu Ataşehir'deki helikopter pistini işgâl etmiş - Emlak Haberleri

        Rahim Ak / HT GAZETE

        Ağaoğlu’nun 2 yıldır kullandığı helikopter pistini işgal ettiği ortaya çıktı. Oysa Ağaoğlu burayı belediyeye hibe ettiğini söylemişti. Ancak 7 Nisan 2011 tarihli belediye encümen kararına göre Ağaoğlu 2010’da bu alanı işgal etmiş. 1 yıl sonra durumun farkına varan belediyenin, kamu işgaline son vermesi gerekiyor.

        ÖNCE HİBE, SONRA İŞGAL ETTİ

        İşadamı Ali Ağaoğlu’nun Ataşehir Belediyesi Encümen kararı ile yeşil alan üzerinde inşa ettiği helikopter pistinde “resmen işgalci olduğu” ortaya çıktı. Pisti yaptıktan sonra kendi malı gibi kullanmaya başlayan Ali Ağaoğlu’nun ‘işgalci’ olduğu yönündeki kararı veren de yine aynı belediyenin encümeni oldu. 7 Nisan 2011 tarihli kararda, “Ağaoğlu’nun helikopter pistini izinsiz kullandığının belirlendiği’ ifade edilerek, “Geriye dönük olarak aylık 3 bin lira ecrimisil” ödenmesini istendi. Bu noktadan sonra yasaya göre Ağaoğlu’nun işgal ettiği alanı terk etmesi gerekiyordu. Ancak Ağaoğlu, işgalci olmaya devam ederek adeta 3 bin lira aylık kira ile Afet Merkezi’ni kendi pisti haline getirdi.

        42 ŞİRKETE İZİN VAR

        Ağaoğlu’nun ruhsatlı dediği pist, sadece acil durumlarda kullanım için Sivil Havacılık’tan izinliydi. Sık iniş çıkışlar için belediyenin Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden birinci derecede pist izni alması gerekiyordu. Bu izin şu anda 42 firmada bulunuyor. Ve bu listede Ataşehir Belediyesi Afet Merkezi Pisti’nin adı geçmiyor. Ağaoğlu’nun My Prestige kuleleri için izni bulunuyor. Ancak Ağaoğlu onun yerine nedense tüm iniş kalkışlarını ‘acilmiş’ gibi Afet Merkezi’nden yapıyor.

        YASA ‘BOŞALT’ DİYOR

        Peki bu arazi nasıl belediyeye geçti? Önce Hazine, sonra TOKİ ardından da Emlak Konut’a geçen bu arazi son olarak Ataşehir Belediyesi’ne ‘bahçe ve park alanı’ için devredildi. Ancak belediye burayı Ağaoğlu’nun teklifi üzerine acil durumlar için helikopter pisti yapmaya karar verdi. Ağaoğlu pisti yaptıktan sonra da işgalci olarak kullanmaya başladı. Tüm bunların ortaya çıkmasının ardından şimdi kanun ve yönetmeliklere göre Ağaoğlu’nun alanı boşaltması gerekiyor. Çünkü yasa işgalciden ecrimisil tazminatını aldıktan sonra alanı terk etmesini öngörüyor.

        MY CANINA HER İNİŞİ ACİLMİŞ!

        Ataşehir Belediyesi’nin Afet Merkezi’ndeki helikopter pistinin izni sadece ‘acil durumlar’ için geçerli. Oysa projelerini çoğu İngilizce ‘my’ kelimesi ile başlayan Ağaoğlu neredeyse hergün deprem oluyormuş gibi bu alanı kullanıyor. Oysa düzenli iniş kalkış için belediyenin yeni bir ruhsat alması gerekiyor.

        Belediyenin işgalden haberi bile yokmuş

        Habertürk belediyenin ısrarla vermekten kaçındığı helikopter pistinin ecrimisil bedelinin belirlendiği encümen kararını da ele geçirdi. Belgede “Ataşehir İlçesi Atatürk Mahallesi Bulvar Caddesi 3387 ada 1 parsel bitişiğindeki park alanında bulunan 3.350 m2 alanlı yer Ağaoğlu Turizm ve İnşaat AŞ tarafından işgal edilerek helikopter pisti (heliport) olarak kullanıldığı müdürlüğümüz elemanlarınca tespit edilmiştir” yazıyor. Yani belediyenin haberi olmadan Ağaoğlu burayı işgal etmiş. İlginç olan belediyenin ancak 1 yıl sonra buraya helikopter pisti yapıldığını fark etmesi. Çünkü karara göre Ağaoğlu helikopter pistini 1 Ekim 2010’da yapmış. O günden sonra da 3 bin lira işgaliye bedeli ödenmesi kararlaştırılmış. Kararın alınma tarihi ise 7 Nisan 2011. Eski belediye başkan yardımcıları bu alanın daha önce bedava kullanıldığını kendilerinin ısrarlı yasal girişimleri sonucunda ecrimisil kararı alındığını ifade ediyorlar.

        Habertürk’ü belediye personeline toplattı

        Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve işadamı Ali Ağaoğlu arasındaki yakın ilişkiler üç gündür Habertürk’te yer alırken Ataşehir ilçe sınırları içinde Habertürk Gazetesi bulunamaz oldu. Battal İlgezdi ile belediyeyi teftişe gelen İçişleri Bakanlığı Başmüfettişi Atilla Şahin’in bir lokantada birlikte halay çekip, şarkı söylemesini ‘Müfettişli halay’ başlığıyla dün manşetinden duyuran Habertürk Gazetesi’ni Ataşehir Belediyesi dün sabah erken saatlerde bayilerden toplu olarak ‘satın alarak’ toplattı. İlçedeki bayilerden bazıları, belediye personelinin gazete dağıtımdan hemen sonra gelerek Habertürk gazetelerini satın alıp gittiklerini belirtirken, bazı bayiler de “Belediye personeli sivil araçlarla müşteri gibi gelerek, gazetelerin tamamını satın aldı” diye konuştular.

        YASA NE DİYOR?

        ECRİMİSİL NEDİR?

        Hazine taşınmazının, idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, idarece talep edilen tazminat.

        NASIL BELİRLENİR?

        Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek; imar durumu, yüzölçümü, niteliği, verimi, konumu, işgalden önceki haliyle kullanılması halinde getirebileceği gelir gibi her türlü objektif ölçüler dikkate alınarak rayiç değer tespit edilir.

        KULLANIM HAKKI YOK

        Ecrimisil bedellerinin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermemektedir. İkinci ve müteakip defalar ecrimisil tahsil edilmiş olması, kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca işgalcinin tahliye edilmesine engel teşkil etmez.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ