Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Varantlar Türkiye’de 5 yaşına bastı - İş-Yaşam Haberleri

        2010 yılında Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan varantların 5. Yılı için Deutsche Bank ve İş Yatırım’ın ev sahipliğinde Four Seasons Bosphorus otelde düzenlenen resepsiyonda Türk sermaye ve finans piyasalarının ileri gelen isimleri bir araya geldi.

        Türk yatırımcısına Borsa İstanbul’da hisse senetlerine işlem yapar gibi Kurumsal Ürünler Pazarı’nda S&P500, DAX gibi uluslararası endeksler, petrol, altın gibi çeşitli dayanak varlıklara yatırım yapma imkanı sunan yatırım aracı Varantların 5. Yılı vesilesiyle düzenlenen geceye Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç ile Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç’un yanı sıra Deutsche Bank ve İş Yatırım yöneticileriyle; Türk sermaye ve finans piyasalarının profesyonelleri katıldı.

        Törende konuşan Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç varant piyasasının Türkiye’deki yükselişinden duydukları memnuniyeti belirterek: “Günümüzde varantlar Türk yatırımcısı tarafından kabul görmeleri neticesinde ciddi bir işlem hacmine sahip olarak bir piyasa oluşturdular. Varantlar yatırımcı tarafında ihtiyaca dair çok iyi bir tespit yapılarak meydana getirildi. Özellikle belirtmek istiyorum ki varantlar Borsa İstanbul’un tarafından üretilen değil ihraççı kuruluşların kendilerinin piyasadaki ihtiyacı ve talebi görerek çıkarttıkları ve kendiliğinden piyasa yapıcılığına soyundukları bir ürün olması nedeniyle daha farklı ve takdir edilmesi gereken bir çalışma. Bu yüzden beş yılı geride bırakırken varant çalışmasını çok ciddi bir başarı hikayesi olarak görüyoruz. Deutsche Bank ve İş Yatırım hem ihraççı firma hem de piyasa yapıcı olarak ve insiyatif alarak ellerini taşın altına koydular. Yeni ürünleri piyasaya çıkarmanın kolay olmadığı spot piyasada neredeyse bütün işlem hacminin büyük bir kısmına varantlar çok önemli bir katkıda bulundular ve çok ciddi işlem hacimlerine ulaştılar. Netice itibariyle varantlar kendilerini kanıtlayarak kabul ettirdiler ve ciddi bir alternatif oluşturdular. Bu da bizi bundan sonraki yapılacak işlerle ilgili olarak daha da umutlandırıyor” dedi.

        "VARANT PİYASASI BIST'İN FİNANS MERKEZİ OLMASINDA ÖNEMLİ BİR ALAN"

        Varantlarla ilişkin çalışmalara 2006 yılından itibaren başladıklarına dikkat çeken Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Oruç sözlerine şöyle devam etti:“Varantlar, finansal mühendisliğin kullanıldığı ve hayat bulduğu bir alan. Sermaye Piyasası Kurulu açısından da Borsa İstanbul’un finans merkezi olmasında önemli bir piyasa. Günümüzde varantlar kendisine sadık bir yatırımcı kitlesi edindi. Önümüzdeki dönemde Sermaye Piyasası Kurulu olarak çok daha fazla sayıda kurumun ihraççı ve piyasa yapıcısı olduğu ve çok daha fazla sayıda yatırımcının işlem gerçekleştirdiği bir varant piyasasına sahip olmayı istiyoruz.”Deutsche Bank, yurtdışı piyasalara erişimi sağlıyorResepsiyonda konuşma yapan Türkiye’nin ilk varant ihraççısı Deutsche Bank Yönetici Direktörü Roger Koep “Deutsche Bank olarak bu pazarın bir parçası ve kurucusu olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bugünlere 4 yıl boyunca süren yoğun çalışmaların neticesinde geldik. Bu çalışmalarda Sermaye Piyasası Kurulu, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, İş Yatırım ve diğer aracı kurumlar gibi birçok Sermaye Piyasası paydaşının emeği var. Bahsettiğim kurumlar varantların hayata geçmesinde anahtar bir rol oynadı. İlk günden bu yana 5.300’ün üzerinde ürün piyasaya gelirken, günlük itibari işlem hacmi ortalama 1 milyon ile 1.5 milyon TL arasına yükseldi. Deutsche Bank olarak bu pazarı daha da geliştirerek, yatırımcılara farklı ürünlere ve pazarlara erişimini sağlama konusunda gayretlerimizi sürdürmekteyiz.’’ dedi.

        "VARANTLAR FİNANSAL PİYASALARA DERİNLİK KAZANDIRDI"

        Varantların 5 yıl içerisinde 25 milyar likidite ve 5 bini aşan ihraç sayısıyla geldiği noktada çok başarılı bulduklarını ifade eden İş yatırım Genel Müdürü Erdal Aral: “Varantların en önemli etkisinin finansal piyasalara kazandırdığı derinlik olduğunu düşünüyoruz. 25 milyarlık hacmin, üst piyasalarda yapılan karşılayıcı işlemleriyle birlikte değerlendirildiğinde, sermaye piyasalarına ayrı bir derinlik kattığını görüyoruz. Buna ek olarak son dönemde yapılan yasal düzenlemelerle sermaye piyasalarımız hızlı bir atak içinde. Bunun daha da ivme kazanacağını düşünüyoruz. Çünkü Türk halkı yeni ürünlere açık. Yerli kurumsal yatırımcılarımızı da varantla daha fazla işlem yapmaya davet ediyor, en azından bireysel hacmi yakalamalarını ve hızlı hareket etmelerini bekliyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ