Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şap hastalığı yeniden gündemde - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’de ilk 27 Eylül’de görülen ve Suriye’den geldiği tahmin edilen şap hastalığı, Kurban Bayramı’ndan sonra düşüş trendine giren et fiyatlarını daha da gevşetti. Eylül ayına kadar rekor haberleriyle gündeme gelen kırmızı et fiyatlarının, eylül ayı sonundaki Kurban Bayramı’nı takiben yaşadığı düşüşü şap hastalığı hızlandırdı. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen viral bir hastalık olan şap hastalığı, hayvanların gelişmesinde 15 ila 45 gün gecikmeye neden olabiliyor. Bu nedenle üreticiler elindeki hayvanı erken kestirmeyi tercih edebiliyor.

        TELAŞ EDEN OLUYOR

        Üreticilerin telaşa kapılıp elindeki hayvanı erken kestirebildiğini dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazıl Yalçındağ, “Sektör temsilcileri bir araya gelip konuştuk. Fiyattaki gevşemenin tek nedeni bu değil. Bir süre önce Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) işlenmiş kırmızı ette fazla tüketimin kansere yol açabileceğine dair açıklaması ve balık sezonunun da açılması fiyatları düşürdü” dedi. Yalçındağ, şapın hayvandan insana geçen hastalıklardan olmadığını anlattı.

        ETKİSİ KÜÇÜK

        Saray Çiftliği Genel Müdürü Nadir Yürüktümen de, şap hastalığının fiyat düşüşlerinde küçük bir etkisi olduğunu belirtirken, “Son 25 yılın fiyat grafiğini incelediğinizde Kurban Bayramı’nı takip eden aylarda fiyatlarda düşüşü gözlemlersiniz. Bu sene de değişen bir şey yok.

        İHRACAT YASAĞI OLABİLİR

        Yürüktümen, “Şap DSÖ’nün izlediği hastalıklar sınıfında, ihracat yasağı olabilir. Helal kesime odaklanan pazarlar olumsuz etkilenebilir” dedi.

        "127 MİHRAKIN 100'Ü AKTİF, AŞI ÜRETİYORUZ"

        "FAO DA AŞI İSTEDİ"

        Yeni tip virüse karşı aşı üretim çalışmalarına başlandı, 4 milyon 600 bin doz aşı üretildi, illere sevk edildi. Üretim sürecek. Şu ana kadar 3 tip virüse karşı aşımız mevcut ama bu yeni virüs ‘Nepal A’ tipi bir virüs. Şu anda üretilen aşı bu 4 virüse karşı karma bir aşı. Bu hastalık bizim ülkenin dışında da birçok ülkede yaygınlaştığı için FAO’nun Avrupa Şap Komisyonu Türkiye’nin elde ettiği bu aşı ile ilgili 5 milyon doz talep etti. Biz de kayıt dışı hayvan giriş ve sevki ile ilgili İçişleri Bakanı ile bir görüşme yapacağız.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ