Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı kim olacak? - İş-Yaşam Haberleri

        Naime SERT / GAZETE HABERTÜRK

        Kalp krizi sonucu 21 Ocak’ta vefat eden Mustafa Koç’un 13 yılda 5 kat büyütüp dünyaya açtığı, halka açık şirketlerinin piyasa değeri toplamı 100 milyar TL’yi aşan Koç Holding’de dümeni kim devralacak?

        Bu konuda 3 olasılık bulunuyor: Bir profesyonel, Ömer Koç ya da Ali Koç.

        69 şirketi bünyesinde bulunduran holdingin grup başkanlıkları deneyimli profesyonellere emanet ancak profesyonel birinin yönetim kurulu başkanlığına getirilmesi iş dünyasında zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. Biri enerjinin, diğeri ise otomotivin patronu olan iki kardeşten birinin şirketin başına geçmesi bekleniyor.

        Kamuoyunda pek fazla tanınmayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Koç, 2015 3. çeyrek itibarıyla grubun cirosunda yüzde 45 paya sahip olan enerjideki tecrübesiyle öne çıkıyor.

        Halihazırda holdingin yönetim kurulu üyesi olan, grubun cirosunun yüzde 23’ünü elde ettiği otomotiv şirketlerinin patronu Ali Koç ise siyasi ve toplumsal kimliğiyle dikkat çekiyor.

        SANAT İÇİN HOLDİNG HİSSESİ SATTI

        54 yaşındaki Ömer Koç, 1985’te adım attığı iş dünyasında ağırlıklı olarak enerji alanına yoğunlaştı. Ömer Koç, 2006 yılında Koç Grubu tarafından özelleştirme ihalesinde satın alınan TÜPRAŞ’ın yönetim kurulu başkanı. 2008’den bu yana yönetim kurulu başkan vekilliğini sürdüren Ömer Koç, Türk Eğitim Vakfı’nın da başkanlığını yürütüyor.

        Koç ailesinin kültür, sanat ve tarih alanındaki atılımlarının ardındaki isimlerden biri olan Ömer Koç, dünyanın en önemli koleksiyonerleri arasında gösteriliyor. Ömer Koç’un İznik çinileri, Osmanlı eserleri, otoportrelerin yanı sıra geniş bir kitap ve tablo koleksiyonu bulunuyor.

        Merhum halası Sevgi Gönül’den kendisine miras kalan Sadberk Hanım Müzesi’yle de ilgilenen Ömer Koç, Yapı Kredi Sanat Yayınları’nın da yönetiminde. 2009 yılında Koç Holding’deki hisselerinin bir kısmını satarak ortaklık payını yüzde 2.79’dan yüzde 1.79’a düşüren Ömer Koç, 92.8 milyon lirayı sanat ve kültür alanında kullanacağını açıklamıştı.

        FENERBAHÇE’NİN BAŞKAN ADAYI

        ‘PATRON ÇOCUĞU GİBİ DEĞİL İŞÇİ GİBİ ÇALIŞSINLAR’

        Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un, oğlu Rahmi Koç’a torunları “Mustafa Koç, Ömer Koç ve Ali Koç” ile ilgili mektubu ortaya çıktı. Koç mektubunda torunları için “Rahmi’nin oğlu muamelesi yapmayın. Patron çocuğu gibi değil işçi gibi çalışacaklar” diyor. Çocukların ileride başarılı olmaları için çekirdekten yetişmelerine önem gösteren Vehbi Koç, 3 ayda bir de kendisine gizli bilgi verilmesini istiyor. Vehbi Koç’un mektubu adresini buluyor ve torunları önce başka şirketlerde daha sonra da holdingin çeşitli kademelerinde çalışıyor.

        SPK’YA GÖRE BELİRLİ BİR SÜRE YOK

        Sermaye piyasası kurallarına göre halka açık şirketlerde yönetim kurulu başkanının belirlenmesi için tespit edilmiş bir süre bulunmuyor. Şirketler ilk yönetim kurulu toplantısında kuruldan bir üye seçip genel kurula kadar o kişiyi atıyor.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        RAHMİ BEY ONURSAL BAŞKAN

        Koç Holding yönetimini 1984’te aldığı babası Vehbi Koç’tan 2003’te oğlu Mustafa Koç’a devreden Rahmi Koç, Koç Holding’in onursal başkanı ve Arçelik A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı. Rahmi M. Koç adlı müzesi var. RMK Marine de deniz tutkunu Rahmi Koç’un ilgi alanında.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ