Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam "Perakendeciler ağlamaya bayılır" - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Yüksek kur, terör olayları, komşu ülkelerle ilişkiler ve ithalat vergisi perakendecilerin 2016’ya endişeli bakmasına neden oldu. 2015’te yüzde 9 büyüme ve 663 milyar TL ciroya ulaşan sektör 2016 için yüzde 11-12 civarı büyüme hedefi koysa da özellikle gıda dışı kanatta faaliyet gösterenler tedirgin. Sektör için 2018’e kadar yılda ortalama yüzde 9 büyüme öngören PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) hazırladığı raporu değerlendirmek için bir araya gelen Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) üyeleri verimliliğe odaklanmak gereken zor bir yıl beklediklerini dile getirdi.

        "YÜZDE 70 KAYIPTA OLAN VAR"

        "FİYAT-KALİTE DENGESİ TUTAN YAŞAYACAK"

        Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sami Kariyo, 2016’nın bir düzeltme yılı olacağını, fiyat-kalite dengesini tutturabilen markaların yaşamaya devam edeceğini söyledi. Mevcut mağazaları gözden geçirip gerekliyse konsolidasyona gitmek gerektiğini kaydeden Kariyo, hazır giyimin ciro kaybına ilişkin, “Geleneksel perakendedeki düşüş toplamda etkili oldu. Organize tarafta cirolar enflasyondan arınmış haliyle yüzde 7-8 arttı” dedi.

        "GIDADA SORUN YOK, YEMEKTEN KISILMIYOR"

        Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, 2015’te yüzde 18 büyüme elde ettiklerini kaydederek, “Bizde sorun yok. Yemekten kısılmıyor. 2016’da yüzde 18 daha büyürüz inşallah” dedi. Kârlılığa da dikkat çeken Özdemir, “Asıl önemli olan dibinde ne kaldığı ama kimse o rakamları vermiyor” ifadelerini kullandı. Kategori Mağazacılığı Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, verimliliğe odaklanacaklarını, 2016’nın zor geçeceğine dair kaygılandıklarını belirtti. Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer de şöyle konuştu: “Markette çok harcayan dışarıda yemez. 2016’dan biz de çok umutlu değiliz. Özellikle bölgesel koşullardan ötürü, kendi kategorimiz için yıllık ortalama yüzde 9 büyümeyi hayal olarak görüyoruz.” Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Cem Eriç ise beklenti ve endişelere katıldıklarını dile getirerek, 2015’te 20 açılış yapıldığını, 3 yıl içinde 40 yeni AVM planlandığını ifade etti.

        "KÜRESEL REKABETTE GERİ GİDİYORUZ"

        "HAZIR GİYİMCİLERİN GELECEĞİ PARLAK DEĞİL"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ