Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Yeni Gelir Vergisi Kanunu’nda da hakemlerin ücretleri vergilendirilmiyor - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Yıllardır Türkiye'de sporcu ve teknik adamların aldığı astronomik ücretler karşılığında ödediği kuş kadar vergiler konuşuluyor. Haksız da sayılmayız. Çünkü Süper Lig’de oynayan birçoğu milyon dolar ücret alan futbolcuların aldığı ücretten ödediği vergi yüzde 15 ile sınırlı. Oysa asgari ücretli de aynı vergiyi ödüyor. Ücretlilerin ortalama vergisi, gelir vergisi oranı kazanca göre yüzde 15’ten yüzde 35’e kadar çıktığı için yüzde 25’i buluyor. Bu haksızlığın giderilmesi için yapılan serzenişler Maliye cephesinde yankı buldu ve hazırlanan yeni Gelir Vergisi Kanunu’nda artık teknik direktörler ile futbolcuların ücretlerinin de yüzde 35’e varan oranda vergileneceği kanun maddesi olarak yer buldu. Meclis’te olan tasarı yasalaşır yasalaşmaz profesyonel futbolcular da normal çalışanlar gibi vergilenecek. Mevcut yasada da bu konu geçici madde ile düzenlenmiş ve 2017 sonuna kadar Süper Lig futbolcuları için vergi oranı yüzde 5, Birinci Lig için yüzde 10 ve bir alt lig için yüzde 5 olarak belirtilmiş. Yani eğer yeni yasa çıkmasa bile 2017 sonunda futbolcular ayrıcalıklarını 2017 sonunda kaybedecek. Teknik direktörler ise bugün olduğu gibi % 35’e kadar vergi ödeyecek.

        TEŞVİK İÇİN VERGİ ALINMIYOR

        Ancak spor dünyasından bu hafta Galatasaray- Trabzonspor arasında oynanan karşılaşma ile gündeme gelen hakemler ile ilgili de ilginç düzenlemeler bulunuyor. Hemen söyleyelim, hakemler aldığı ücret karşılığı hiç vergi vermiyor. Mevcut kanun hakem ücretlerini amatör futbolcular ile aynı yerde düzenlemiş ve hakem ücretlerini vergiden istisna etmiş durumda. Üstelik yeni Gelir Vergisi Yasası’nda da aynı durum devam ettiriliyor. Yani hakemler bundan sonra da vergi ödemeyecek. Şu anda hakem ücretleri ilim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyla verilen ikramiyeler ve mükafatlar bölümüne konularak vergi alınmıyor. Yeni yasada ise stajyerlere ödenen ücretler ve nafakalar ile aynı yerde ücret istisnasından yararlandırılıyor.

        AYDA 32 BİN TL KAZANAN VAR

        Peki hakemlerin aldığı ücretler ne kadar az ve göz ardı edilebilir düzeyde mi? Süper Lig hakemlerine bakılırsa bu pek de söylenemez. Çünkü Süper Lig hakemleri maç başına 5 bin 750 lira alıyor. Yani ayda 4 maç yöneten hakem 23 bin lira kazanıyor. Sözleşmeli hakemlerden ise 8 hakemin 22 bin, FIFA Kokartlı ünlü hakem Cüneyt Çakır’ın ise 32 bin liraya kadar ücret aldığı ileri sürülüyor.

        VERGİNİN VERGİSİ OLARAK 19 MİLYAR TL ÖDEDİK

        Türkiye’de sık tartışma konularından birisi de devletin verginin vergisini alması. Öyle ya devlet ÖTV aldığı bir ürünün satışından aynı zamanda ÖTV üzerinden bir de KD V alıyor.

        Örneğin 100 liraya satılan bir maldan 20 lira (yüzde 20) ÖTV alan devlet 20 lira üzerinden de yüzde 18 yani 3.6 lira KD V talep ediyor. Böylece 100 lira batış fiyatı olan ürün 123.6 liraya mal oluyor.

        2015’te devlete ödenen toplam ÖTV 105.9 milyar lirayı buldu. Bu ÖTV üzerinden 19 milyar lira da KD V yani verginin vergisini ödemiş olduk.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ