Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ŞTG 20 ülkeden alım garantili heyetle ihracatı artıracak - İş-Yaşam Haberleri

        İstanbul İhracatçılar Birliği ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG), öncülüğünde 106 Türk firması fuardaki yerini aldı.

        Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Bu coğrafyanın bizler için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Afrika ve Ortadoğu’ya ihracatımızın yüzde 50’sini gerçekleştiriyoruz, bu pazara açılan kapı Dubai. Fuar bu anlamda çok önemli. Müslüman coğrafya bu fuarı bekliyor. Bizde burada ürünlerimizi ve ülkemizi en iyi şekilde tanıtıyoruz” dedi.

        ALIM GARANTİLİ HEYETLER GELİYOR

        Hidayet Kadiroğlu, 2015 yılında çevre ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatta dramatik düşüşler yaşadıklarını belirtti. Kayıplarını telafi etmek için Amerika ve Uzakdoğu’da 20 ülkeye odaklandıklarını söyleyen Kadiroğlu, “Girişimlerimiz sonucu bu bölgelerde yüzde 15 civarında bir ihracat artışı gerçekleştirdik” dedi.

        Hedef ülkelerden alım garantili alıcılar getirmeye başladıklarını aktaran Kadiroğlu şu bilgileri verdi: “Alım garantisi veren heyetlere Türkiye’de fabrika ziyaretleri yaptırıyoruz. Ürünlerimizi hijyenik ve teknolojik şartlarda ürettiğimizi gösteriyoruz. Yılbaşından bu yana Myanmar ve Güney Kore’den Türkiye’ye alım garantili heyetler geldi ve ürünlerimizi aldılar, ticareti başlatmış olduk. Myanmar’dan 60 konteyner sipariş verildi. Kore’nin en büyük toptancısını getirdik. 20 alım heyeti daha getireceğiz. Japonya, Malezya, Singapur, Tayland, Çin, Güney Kore, Kolombiya, Meksika, Brezilya, Şili ve Arjantin’den alım garantili heyetler getirmeye devam edeceğiz. Arjantin, Panama, Şili’de keşif ekibimiz araştırma yapacak. Bunun dışında Fas ve Endonezya’dan yabancı basın mensuplarını ülkemizde ağırladık. Onlara sektörümüzü anlattık, ürünlerimizle ilgili bilinirliği artırmayı hedefledik. İki ülkeden de çok güzel geri dönüşler aldık. İhracatımızı yeni pazarlara açmak için tüm gayretimizi gösteriyoruz.”

        MERDİVEN ALTI YÜZDE 90 BİTTİ

        Sektörün son 5 yılda ilerleme kaydettiğini aktaran Kadiroğlu, “Merdiven altı üretim son üç yılda yüzde 90 azaldı. Teknoloji olarak firmalar dünya standartlarında. Bizde bu gelişimi dünyaya anlatıyoruz. 200 ülkeye ürünümüz gidiyor tanıtım yüzü olduk” diye konuştu.

        Dünya ekonomisinde durgunluk yaşandığını vurgulayan Kadiroğlu, sektörün ihracatı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Uzakdoğu ve Amerika kıtası ile riski dağıttık. Ambargo kalkan İran’dan ümitliyiz. Avrupa pazarında azda olsa bir kıpırdanma var. Ama olmazsa olmazımız Irak ve Suriye. 2015 yılında sektörümüzün ihracatı yüzde 10 küçüldü. Bizim hedefimiz yüzde 10 büyümekti. Şimdi 2015’i telafi etmek için yüzde 20 büyümemiz gerekiyor ama 2016 yılı için bu pek mümkün olmayacak gibi görünüyor.”

        TÜRKİYE’DE TÜKETİM 2.5 KG

        Hidayet Kadiroğlu, Türkiye’de şeker tüketiminin dünya ortalamasının altında olduğunu vurguladı. Kadiroğlu, “Türkiye’de kişi başına düşen yıllık tüketim miktarı 2.5, Avrupa’da 10, ABD’de ise 15 kilogram” dedi.

        Türkiye’de sektörün potansiyelinin çok altında ticaret hacmi olduğunu da aktaran Kadiroğlu şöyle devam etti: “Türkiye’de sektörün toplam büyüklüğü 7 milyar dolar. Dünyada ise ilk 10’daki firmaların birçoğu tek başına 30 milyar dolarlık hacme sahip. Sadece bu istatistik bile daha gidilecek çok yolumuz olduğunu gösteriyor. Türk şekerleme sektörü büyümeye devam ediyor. Sektör yurtdışında birkaç yılda çok büyük satın almalar gerçekleştirdi. Birkaç firmamızın daha özellikle Avrupa’da marka satın alma yapacağını biliyoruz. Bu gelişmeler sektöre moral veriyor. Sektörün dünyaya açılmasını kolaylaştırıyor.”

        İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanı Zekeriya Mete,2015 yılı tüm dünya piyasalarında olduğu gibi ülkemizde de düşüşle kapanmıştır. Her ne kadar değer sel olarak düşüş gözükse de tonaj bakımından sektörümüz geçen seneki sayılara ulaşmıştır. Aslında bu tüm dünyanın kan kaybettiği bir yılda aynı tonajlarda mal satımı ihracatçımızın bir başarısıdır ancak değer sel kayıp tüm dünyadaki alım gücünün düşmesinden kaynaklanmaktadır. Rusya pazarının yılın son çeyreğinde tamamen durması ve yaşanan siyasi krizler ile petrol fiyatlarının düşmesi hem kur farkı kayıplarına hem de petrole bağlı ülkelerdeki alımların azalmasına sebebiyet vermiştir. Dolayısıyla bu ülkelere yapılan ihracatımız azalmıştır.

        GULFOOD 2015 İSTATİSKİ BİLGİLER:

        Fuarda 120 katılımcı ülke yer aldı.

        Fuarda temsil edilen firma sayısı + 4800.

        Fuarın %83’ ü uluslararası katılımcı, %17’ sı yerli katılımcı.

        Fuarın %71’ini gıda, içecek ve hammadde, %29’unu ise restoran& otel ekipmanları firmaları oluşturuyor.

        Katılımcıların %95’i fuardan beklentilerini karşıladılar.

        Fuarın katılımcı profili; Gıda, İçecek, Otel ve İkram Ekipmanları

        ZİYARETÇİ KATILIMI İSTATİSTİĞİ:

        Fuarı 156 ülkeden 84.642 kişi ziyaret etti.

        Ziyaretçilerin %64’ünü B.A.E. dışından gelen ziyaretçiler oluşturuyor.

        GULFOOD 2016:

        Katılan firma sayısı +4800

        Toplam 130,000 metrekare alan

        Türkiye’nin fuara 13. katılımı

        Milli katılımdan faydalanan firma sayısı 106

        Milli katılıma ayrılan alan 1954 metrekare

        Bu sene beklenen ziyaretçi sayısı +90.000

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ