Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Havacılığı uçuracak 6 fikir - İş-Yaşam Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HABERTÜRK CUMARTESİ

        Hemen her gün yepyeni bir fikir ve projenin ortaya atıldığı havacılık endüstrisinde, dikkat çeken 6 patent çalışması var. Bunların bazılarının hayata geçirilmesi sandığımızdan daha uzun sürebilir, bazıları ise teknolojinin farklı alanlarındaki gelişmelerin etkisiyle sadece proje aşamasında kalabilir. Beni heyecanlandıran bu çalışmaları sizinle paylaşıyorum, biraz da siz hayal âleminde uçun...

        1- Uçuşta sanal gerçeklik kaskı

        Özellikle uzun uçuşlarda yolcuların en fazla şikâyet ettiği konu sıkılmak. Bunun önüne geçmeye çalışan tasarımcılar, her koltuk için dış dünya ile duyusal izolasyonu sağlayabilmek için yolcuların takacağı bir kask düşünmüşler. Barcelona’daki Dünya Mobil Kongeresi’ne damga vuran sanal gerçeklik (virtual reality) teknolojisi business sınıfı kulaklıklarında Denon ile anlaşıp önemli bir devrim yapan Türk Hava Yolları (THY) rakibi bazı havayollarında henüz deneme aşamasında. Kullanılmaya başlandığında kaskta bulunan Opto-elektronik ekran sayesinde yolcular film izleyip kulaklıklar sayesinde müzik dinlerken kendilerini bir parça daha dış dünyadan izole hissedecekler.

        2-Dik uyku destek sistemi

        Boeing tarafından önerilen bir proje ile uzun uçuşlarda yolcunun uykusunu daha iyi alabilmesi planlanıyor. Dik uyku destek sistemi isimli projenin temelinde standart uçak koltuğuna eklenen bir sırt çantası benzeri aparat yer alıyor. Uyumak istendiği zaman bu aparat ile koltuğun arasına giren yolcu, hem başını hem de göğsünü dayayabileceği bir yer bulabilecek. Böylece daha az sarsıntılı ve daha stabil bir yolculuk geçirecek. Böylelikle eklem ve boyun tutulmalarının da önüne geçilerek yolculuk esnasında kaliteli bir uyku sağlanıyor.

        3-Uçan ranza

        Uçak içinde maksimum alan sağlayabilecek olması ile öne çıkan bu tasarım, özellikle business class sınıfında iki katlı bir oturma sistemi oluşturuyor. Normal düzende kimi koltukların merdiven yardımı ile daha yukarıda bulunduğu konfigürasyonda, uçuş esnasında koltukların tamamı yatak haline geldiğinde ranza görünümü alıyorlar. Bu ranza sisteminde yolculara uyku anında kendilerine özel alanlar sağlanıyor olması da bu projenin önemli bir artısı gibi görünüyor.

        4- Kokpite gizli bölme

        11 Eylül saldırısı sonrasında, uçakların terörden korunması için ilginç tasarımcılar gündeme geldi. 2002’de Airbus tarafından açıklanan patent başvurusu, kokpitten açılan ekstra bir kapı ile doğrudan kokpitin alt tarafında bulunan gizli bir bölmeye geçiş konseptini içeriyor. Herhangi bir tehlike anında pilotların, terörist saldırısından korunarak, uçağın kontrolünü kaybetmemek için geliştirilmiş tasarımın hayata geçip geçmeyeceğini zaman gösterecek.

        5-Yuvarlak kabinli uçak

        Üstten bakıldığında bir uzay aracını andıran, yuvarlak bir kabin, geleneksel uçakların tasarımını tamamen değiştirecek gibi görünüyor. Bu ilginç tasarımda halka şeklinde bir kabinde sıralanmış koltuklarda seyahat ediyorsunuz. Tasarlanan uçağın kanatlarının yapısı gereği ciddi bir yakıt verimliliği ve hıza ulaşılması mümkün olabilir. Ama yolcu indirip bindirme ve yakıt ikmali gibi konular, bu tasarımın önünde aşılması gereken engeller olarak görülüyor.

        6-Camsız kokpit

        2014’te Airbus mühendislerince başvurusu yapılan patente göre pilotlar, çevrelerini görmek için dijital ekranları kullanacaklar. Yeni tasarıma dair görselleri de patent başvurusuna dahil eden mühendisler, kokpitin bu sayede uçağın burnunda olabileceği gibi uçağın arkasına veya şimdiki kokpitin yer aldığı bölümün altına taşınmasının da mümkün olduğunu belirtiyor. Böylelikle uzayan uçağın burnu sayesinde, aerodinamik bir avantaj elde edilmesi de söz konusu olabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ