Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Çelik Motor yüzde 36 büyüdü - İş-Yaşam Haberleri

        Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ile paylaşılan mali verilere göre, 2015 yılında bir önceki yıla göre %36 oranında büyüme başarısı göstererek yaklaşık 1,436 milyar TL ciroya ulaşan Çelik Motor, 2016 yılında ise 2015 yılı net satış rakamlarını %28 artırmayı hedefliyor.

        Anadolu Grubu’nun en köklü kuruluşlarından olan ve sektörde 55. yılını geride bırakan Çelik Motor, stratejik hedefleri doğrultusunda büyümesini sürdürüyor.

        Çelik Motor; bünyesindeki tüm kiralama operasyonunu bu yılın başından itibaren “Garenta” çatı markası altında birleştirirken, bu birleşim kapsamında Çelik Motor Filo markası yenilenmiş oldu.

        Çelik Motor; bir diğer ana iş kolu olan Otomotiv Distribütörlüğü’nde de münhasır distribütörlüğünü yaptığı KIA marka araçları da Türkiye genelindeki etkin bayi ağıyla müşterilerine sunmaya devam ediyor. Dünya otomotiv pazarının en hızlı büyüyen markalarından KIA, Türkiye'de de Çelik Motor'un bünyesinde büyümesini istikrarlı şekilde sürdürmeye devam ediyor.

        YATIRIMCI TABANINI GENİŞLETMEYE DEVAM EDİYOR

        Çelik Motor, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) nezdindeki Borçlanma Araçları Piyasası’ndaki işlemlere ilişkin de bilgiler verdi. Özel Sektör Tahvil ihracını ilk olarak 2013 yılında başarılı şekilde gerçekleştiren Çelik Motor; geçen yılın Eylül ayında nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle 100 milyon TL tutarında 2 yıl vadeli tahvil ihraç ederken; yine bu yılın Mart ayı başında 6 aylık ilave bir bono ihracını daha başarılı şekilde gerçekleştirdi. Yine 100 milyon TL tutarında gerçekleşen ihraç, SPK nezdindeki Borçlanma Araçları Piyasası’nda nitelikli yatırımcılara satış yöntemiyle gerçekleştirildi.

        Finansman kaynaklarını etkin şekilde çeşitlendirmeye devam eden Çelik Motor Ticaret A.Ş., 2015 yılının başında global bankaların katılımıyla 125 milyon EUR’luk 5 yıl vadeli sendikasyon kredisine imza atarken, önümüzdeki dönemde yine uluslararası bankaların da katılımıyla 100 milyon EUR’luk 3 yıl vadeli ilave bir sendikasyon kredisi almayı hedefliyor.

        RAİTİNG AÇILIMI

        Çelik Motor; sermaye piyasalarında finansman kaynaklarını çeşitlendirmeye giderken, yatırımcı tabanını uluslararası platforma taşıma yolunda; lokal para birimi cinsinden kredi derecelendirme sürecine girdi. Şubat ayı içinde tamamlanan rating süreci sonunda; Türkiye'de SPK lisansı ile kredi derecelendirme faaliyetinde bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından Çelik Motor’un Kredi Derecelendirme notu (Ulusal) kısa vadeli (TR) A1 ve uzun vadeli (TR) A+ olarak belirlendi.

        Kredi derecelendirme şirketi yaptığı değerlendirmede; Çelik Motor’un yurtiçi pazardaki geçmişi ve konumunun yanı sıra, yapılan sektör mukayeseli analizler ve şirketin taşıdığı finansal/operasyonel risklerinin incelenmesinin neticesinde; bağlı olduğu Anadolu Endüstri Holding’in sektörde güçlü ve ülkede saygın bir yere sahip olduğunu vurguladı. Şirketin güçlü yönleri olarak; şirketin fonlama kaynaklarını iyi çeşitlendirmesi ve operasyonel kiralamadan kaynaklanan döviz yükümlülüklerin döviz sözleşme alacaklarıyla dengeli olduğu ve kur risklerinin etkinlik testleriyle ölçüldüğü vurgulandı.

        KAP’a mali tabloları ile ilgili açıklama yapan Çelik Motor’un paylaşılan açıklamadaki bilgilere göre 2015 yılında net satış gelirleri 1.43 milyar TL seviyesine ulaşırken, artış oranı bir önceki yıla göre %36 olarak gerçekleşti.

        Ana faaliyet dalıyla ilgili karlılığı ifade eden FAVÖK(EBITDA) göstergesinde ise 2015 yılı rakamı yaklaşık 192,3 milyon TL seviyesine ulaşırken; önceki yıla kıyasla büyüme oranı da %22 olarak gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ