Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Açıkalın: Yaptığımız yatırımlarla Yapı Kredi ilk üçe girdi - İş-Yaşam Haberleri

        Yavuz BARLAS / GAZETE HABERTÜRK

        Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, 2013-2015 yılları arasında dijital bankacılık ve maliyet verimliliği üzerine yaptıkları yatırımların bu sene itibarıyla karşılığını almaya başladıklarını söyledi. Milano’da, UniCredit Genel Merkezi’nde gazetecileri ağırlayan Faik Açıkalın, İtalyan UniCredit’in Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Carlo Vivaldi ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

        Yapı Kredi, 2016 ilk çeyrek sonuçlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41’lik gelir artışına ulaştı. Geçen yıl sonunda net gelir kaleminde yüzde 7 daralan Yapı Kredi Bankası, Açıkalın’ın açıklamasına göre maliyet artışını kontrol altına aldıkları bu sene artık gelir yaratmada iddialı olacak. Açıkalın bu dönemi “hasat zamanı” olarak nitelendirdi. Şirketin ilk çeyrek sonuçlarına bakıldığında bilançoda sadece yüzde 1’lik artış yaşanmış. Aynı dönemde kredilerde de, sektör ortalamalarına uygun yine yüzde 1’lik bir büyüme söz konusu. Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, 2016’da FED kaygılı küresel şartlar ve Türkiye’ye özgü gelişmeler sebebiyle bankacılık sektöründe bilançolarda ciddi bir büyüme beklemediğini belirterek bu yıl stratejilerinin kârlı ve sürdürülebilir gördükleri segmentlere yönelmek ve aynı zamanda da mevcut pazar paylarını korumak olduğunu söyledi.

        Yapı Kredi’nin 21.3 milyon toplam müşterisi içinde artık aktif müşteriye daha çok odaklandıklarını ifade eden Açıkalın, bankanın 11 milyon aktif müşteri olduğunu bu dönemde 1.2 milyon aktif müşterisi artışı sağladıklarını belirtti. Bunun yüzde 12’lik büyümeye tekabül ettiğini ifade eden Açıkalın aylık transfer tutarının da buna bağlı olarak 35.3 milyon lira üzerine 7.9 milyon artış kaydettiğini aktardı. Açıkalın, 2013-2015 yılında yaptıkları yatırımlar sonucunda bugün özel bankalar arasında 3’üncü sıraya geldiklerini ifade ederken “Aktifleri büyütmek elbette önemli ama likiditenizi de iyi yönetmeniz gerekir. Sermayeyi de akıllı kullanmak lazım ki büyümeniz sürdürülebilir olsun. Biz buna çabalıyoruz” dedi.

        VIVALDI: YAPI KREDİ'DE HİSSE SATIŞI YÖNETİM KURULUNA HİÇ GELMEDİ

        Yapı Kredi Bankası’nın Koç Grubu ile eşit ortağı İtalyan UniCredit’in Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Carlo Vivaldi, “Türkiye bizim için kilit pazar” derken Yapı Kredi hisselerinin satışı ile ilgili herhangi bir konunun yönetim kuruluna gelmediğini açıkladı. 2015 yılına kadar Türkiye’de Yapı Kredi Bankası’nda Başkan Vekilliği görevi yapan daha sonra UniCredit Doğu ve Orta Avrupa Bölgesi Bölüm Başkanı olan Vivaldi, 2018 yılına kadar UniCredit’in toplam sermaye payı içinde, Türkiye’nin dahil olduğu bölgenin payını yüzde 27’den yüzde 33’e çıkaracaklarını söyledi. Vivaldi, ayrıca Türkiye’nin dahil olduğu bölgedeki 12 ülkeden kârlarının yüzde 25’ini sağladıklarını açıkladı.

        TÜRKİYE KİLİT PAZAR

        UniCredit’in sermaye ihtiyacı nedeniyle elinde bulundurduğu Yapı Kredi Bankası hisselerini satacağına ilişkin yabancı basında çıkan haberlere yönelik “Türkiye’den çıkacak mısınız?” sorusuna cevap veren Vivaldi, sermaye artışı için zamana yayılan, farklı opsiyonlar içeren çözümleri olduğunu ve 2002’den bu yana Koç Grubu ile Yapı Kredi’de yürüttükleri ortaklıktan memnun olduklarını belirtti. Bugün Unicredit’in elinde bulundurduğu Yapı Kredi hisselerin borsa değeri 2.2 milyar Euro seviyesinde.

        Konunun yönetim kuruluna gelmediğinin altını çizen Vivaldi, “Yönetim Kurulu’nda konuşmadığımız bir konuya ilişkin yorum yapmam doğru değil” dedi. UniCredit’in sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 10.8’ler seviyesinde. Basel III kuralları için yüzde 10 yeterli durumda. Ancak yatırımcılar Avrupa’da yüzde 12 ve üzerindeki sermaye yeterlilik rasyosuna sahip bankaları yeterli buluyor. UniCredit Grubu’nun yüzde 12’lik rasyoya ulaşması için ihtiyaç duyduğu sermaye artışının 9 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. İşte bu yüzden grubun Yapı Kredi de dahil elindeki bazı varlıkları elinden çıkaracağı ileri sürülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ