Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bankalar Merkez'de - İş-Yaşam Haberleri

        Merkez Bankası'ndanyapılan duyuruda, finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla bazı tedbirler alındığı belirtilerek, "Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır." ifadelerine yer verildi.TCMB'den yapılan açıklama ve alınan önlemler şöyle:

        "Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla aşağıdaki tedbirler alınmıştır:

        1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır.

        2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır.

        3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacaktır.

        4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir.

        5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır.

        6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir.

        7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır.

        Kamuoyunun bilgisine sunulur."

        AKBEN: SİSTEMİMİZ NORMAL

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Ali Akben, "Sistemimiz normal, rutin çalışmasına devam ediyor. Endişe edecek, herhangi bir olumsuzluğa sevk edecek bir durum söz konusu değil." dedi.

        BANKA YÖNETİCİLERİYLE OLĞANÜSTÜ TOPLANTI

        Fetö/PDY terör örgütüne bağlı birgrup askerin darbe girişimininpüskürtülmesinin ardından, buolayın piyasaları nasıl etkileyeceği merakedilirken, finans cephesinin aktörleri degerekli önlemleri almaya devam ediyor. Bukapsamda, söz konusu darbe girişimininpiyasaya etkisini minimize etmek içinTürkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesibankalar ve Merkez Bankası, bugünsaat 10.30’da olağanüstü toplandı.

        Merkez Bankası yetkilileri ve TBB üyesibankaların Hazine’den sorumlu üstdüzey yöneticilerinin bir araya geldiğitoplantıda, darbe girişiminden piyasalarınetkilenmemesi için sektör temsilcilerininnasıl hareket edeceği ve neler yapılmasıgerektiği konusunda fikir alışverişiyapılacağı ve eylem planı hazırlanacağıöğrenildi. Yarın piyasalar açıldığında isebankaların Hazine birimlerinin toplantıdaalınacak kararlar doğrultusunda hareketedeceği bildirildi.

        ‘LİKİDİTEYİ KESMEYİN’ DEDİ

        Merkez Bankası’nın ise cumaakşamından itibaren bankalar ile temaskurduğu hafta sonu olmasına rağmenlikidite sağlamayı sürdürdüğü belirtildi.Bankacılar bu durumun çok yerinde birhamle olduğunu belirtiyor. Öte yandanTBB’den yapılan yazılı açıklamada,“Milletimizin iradesine dayanmayan,demokrasimize karşı yapılmış kanundışı eylemi lanetliyoruz!‘Egemenlik Kayıtsız ŞartsızMilletindir’ ilkesineolan tam inancımızla,demokrasimize sahip çıkıyoruz.Devletimize vemilletimizegeçmişolsun”denildi.

        DOLAR 3.05'TEN DÖNMÜŞTÜ

        Haftayı 2.88 TL’den tamamlayan dolar, darbe girişimihaberlerinin ardından düşük hacimli, Londra merkezli işlemlerde 3.0470 TL’ye kadar fırladıktan sonra 3.0184’egevşedi. Daha sonra açılan Asya piyasasındaki işlemlerde ise3.09 TL’lik seviyeleri gördü. Bankacılar ilk günlerde kurda birdalgalanma görülebileceğini, ancak darbe girişiminin başarısızolması ve tüm siyasi parti liderlerinin birlikte verdiği görüntüve küresel piyasalardaki iyimser havanın da etkisiyle pek uzunsoluklu olmayacağını öngörüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ